Η εφαρμογή της Προπληρωμένης Κάρτας Κοινωνικών Παροχών σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον τρόπο με τον οποίο καταβάλλονται επιδόματα και οικονομικές ενισχύσεις από το κράτος, καθώς ενοποιεί τη διαδικασία πληρωμών για δεκάδες κοινωνικές παροχές και εισάγει ένα περισσότερο οργανωμένο, ασφαλές και διαφανές μοντέλο διαχείρισης των σχετικών κονδυλίων. Το νέο σύστημα αφορά συνολικά 19 κατηγορίες παροχών που χορηγούνται μέσω της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ και ήδη καταγράφει ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή, με εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους να χρησιμοποιούν την κάρτα για την είσπραξη των ενισχύσεων που δικαιούνται. Η νέα διαδικασία φιλοδοξεί να μειώσει τη γραφειοκρατία, να απλοποιήσει τις συναλλαγές και να διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών, διατηρώντας παράλληλα αυξημένους μηχανισμούς ελέγχου στις πληρωμές.
Στο νέο καθεστώς, κάθε δικαιούχος διαθέτει μία και μοναδική προπληρωμένη κάρτα, στην οποία πιστώνονται όλες οι κοινωνικές παροχές που υπάγονται στο πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο, διαφορετικά επιδόματα και οικονομικές ενισχύσεις συγκεντρώνονται σε ένα ενιαίο μέσο πληρωμής, περιορίζοντας τη διοικητική πολυπλοκότητα και διευκολύνοντας την πρόσβαση των πολιτών στα ποσά που τους αναλογούν.
Πώς λειτουργεί η Προπληρωμένη Κάρτα
Το νέο σύστημα προβλέπει ότι κάθε δικαιούχος μπορεί να πραγματοποιεί ανάληψη σε μετρητά έως και του 50% του ποσού που καταβάλλεται για κάθε επίδομα. Το υπόλοιπο χρηματικό ποσό παραμένει διαθέσιμο αποκλειστικά μέσω της κάρτας για την πραγματοποίηση αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.
Η συγκεκριμένη διαδικασία εφαρμόζεται με στόχο να συνδυάζει την ευελιξία στη χρήση των χρημάτων με την ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένα ενιαίο πλαίσιο διαχείρισης όλων των παροχών που εντάσσονται στο πρόγραμμα.
Η ανταπόκριση των πολιτών είναι ήδη ιδιαίτερα μεγάλη. Από τον Μάρτιο του 2025 μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί περισσότερες από 963.000 αιτήσεις στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Προπληρωμένης Κάρτας, ενώ συνολικά 877.019 μοναδικοί δικαιούχοι έχουν ήδη λάβει τις κοινωνικές παροχές τους μέσω του νέου τρόπου πληρωμής.
Οι παροχές που καταβάλλονται μέσω της κάρτας
Η εφαρμογή του συστήματος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών επιδομάτων. Μέχρι σήμερα, μέσω της Προπληρωμένης Κάρτας έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές σε περίπου 647.600 δικαιούχους του Επιδόματος Παιδιού Α21, σε 203.734 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε 91.340 δικαιούχους του Επιδόματος Γέννησης, καθώς και σε 767 δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής.
Αντίστοιχα, μέσω της ΔΥΠΑ έχουν πραγματοποιηθεί από τον Μάρτιο του 2025 περισσότερες από 4.864.700 καταβολές επιδομάτων με τη χρήση προπληρωμένων καρτών, με τη συνολική αξία των πληρωμών να υπερβαίνει τα 2,17 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των κοινωνικών παροχών.
Τα οφέλη του νέου συστήματος
Η εφαρμογή της Προπληρωμένης Κάρτας συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εξυπηρέτησης των δικαιούχων. Το νέο μοντέλο περιορίζει σημαντικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενισχύει την ασφάλεια των συναλλαγών και αυξάνει τη διαφάνεια στη διαχείριση των δημόσιων πόρων που κατευθύνονται στις κοινωνικές ενισχύσεις.
Παράλληλα, η λειτουργία του βασίζεται στη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την απλούστευση των διαδικασιών καταβολής των επιδομάτων.
Ιδιαίτερη πρόβλεψη υπάρχει για τις περιπτώσεις δικαιούχων με σοβαρή οπτική αναπηρία. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα καταβολής των παροχών απευθείας μέσω τραπεζικού λογαριασμού, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης και απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις οικονομικές ενισχύσεις.
Η υλοποίηση της δράσης εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα ψηφιακού εκσυγχρονισμού των κοινωνικών παροχών και στηρίζεται σε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελώντας μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του τρόπου διανομής των κρατικών επιδομάτων και τη βελτίωση της εμπειρίας των εκατοντάδων χιλιάδων δικαιούχων σε ολόκληρη τη χώρα.
Διαβάστε ακόμη
Μειώσεις τουλάχιστον 5% σε βασικά τρόφιμα και σχολικά είδη από την 31η Αυγούστου
Metlen και Oμιλος Τσάκου συνεργάζονται για ένα από τα μεγαλύτερα υβριδικά έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα
CNN: Τα ψέματα του Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.