Το αργότερο έως το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επομένου, θα δουν να αυξάνονται τα επιδόματα που λαμβάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μακροχρόνια άνεργοι καθώς και οι χαμηλόμισθοι – άνεργοι.

Οι αυξήσεις στις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες θα αφορούν τρεις αντίστοιχες παροχές. Συγκεκριμένα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν να αυξάνονται οι παροχές υγείας του ΕΦΚΑ. Ο λόγος για τα επιδόματα κύησης και λοχείας, επιδόματα ασθενείας και ατυχήματος, αλλά και έξοδα κηδείας.

Όσα από τα παραπάνω επιδόματα του ΕΦΚΑ λαμβάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι χαμηλότερα σε σχέση με εκείνα των μισθωτών εν γένει. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξομοιωθούν με εκείνα της πλειοψηφίας των μισθωτών όσα επιδόματα των επαγγελματιών (πχ έξοδα κηδείας) ήδη υφίστανται και να θεσπιστούν όσα δεν υφίστανται (πχ επίδομα ατυχήματος). Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νέο κανονισμό ενιαίων παροχών του ΕΦΚΑ σε σχέση με τις μη συνταξιοδοτικές παροχές, ο οποίος θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες.

Επίσης, οι μισθωτοί με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές αμοιβές, θα δικαιούνται υψηλότερο επίδομα ανεργίας σε σχέση με το σημερινό, αλλά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τέλος, στο πλαίσιο του υπό εξέταση νέου εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, εξετάζεται η εξίσωση των προνοιακών παροχών μεταξύ τριτέκνων – πολυτέκνων, αλλά και η αύξηση του ύψους των οικογενειακών επιδομάτων (επίδομα τέκνων – Α21).

Διαβάστε ακόμη: 

ΑΒΑΞ: Στην κόψη του ξυραφιού για την γραμμή 4 του μετρό

Ο «φωτοΣτέφανος» στο γήπεδο και το… δράμα του Νίκου Α, οι παρεμβάσεις του Κ.Μ στο ΑΣΕΠ, το ξενοδοχείο φάντασμα με τα 80 εκατ. ευρώ

Ένας μήνας διορία για να υποβάλουν αρχική δήλωση 1,3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ