Με μικρές αλλαγές και σημείο τριβής το ελαστικό 8ωρο κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα.

Στόχος του νέου εργασιακού είναι ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Παράλληλα το σχέδιο νόμου ρυθμίζει το καθεστώς της τηλεργασίας, καταργεί το ΣΕΠΕ δημιουργώντας νέα ανεξάρτητη αρχή, αλλάζει τις γονικές άδειες, θεσπίζοντας για πρώτη φορά άδεια για τον πατέρα, αλλάζει το συνδικαλιστικό νόμο και θεσπίζει αυστηρότερες διατάξεις για την παρενόχληση στους χώρους δουλειάς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με βάση τις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου:

• Ο χρόνος απασχόλησης του εργαζομένου παραμένει 8 ώρες την ημέρα και 40 ώρες συνολικά την εβδομάδα.

• Δίνεται δυνατότητα μέσα από την αύξηση του ορίου υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως (στο μέσο ευρωπαϊκό όρο), να αυξηθεί το εισόδημα του εργαζομένου που απασχολείται υπερωριακά.

• Δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο εφόσον το επιθυμεί, να υποβάλλει αίτημα για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ώστε να έχει καλύτερη ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

• Καταγράφεται μέσω της νέας Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας κάθε ώρα απασχόλησης των εργαζομένων, ώστε να προστατεύονται από κάθε μορφή αυθαιρεσίας.

• Μετατρέπει το ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε να λειτουργεί χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και σκοπιμότητες.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο protothema