Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research, μόνο το 44% των εργαζομένων κάτω των 30 ετών εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένο με τη δουλειά του. Σε αντίθεση, το αντίστοιχο ποσοστό, για τους 65 ετών και άνω, ανέρχεται σε 67%. Οι νεότεροι εργαζόμενοι είναι δυσαρεστημένοι από την επαγγελματική τους ζωή, περισσότερο από κάθε άλλη γενιά.

Η περίπτωση της Κίμι Κανεσίνα, 25 ετών, αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα, σύμφωνα με το BusinessInsider. Το περασμένο καλοκαίρι, η νεαρή κοπέλα, απολύθηκε από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν. Πλέον, όταν αναζητά εργασία, εστιάζει, αποκλειστικά, στον μισθό, χωρίς να ανησυχεί για την εταιρική κουλτούρα ή για το αν η δουλειά θα είναι συναρπαστική.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, «στις μέρες μας, παρατηρείται έντονη συζήτηση περί διαφάνειας στους μισθούς. Έτσι, σε πολλούς από τους ρόλους για τους οποίους κάνω αίτηση, γνωρίζω, ήδη, από τις αγγελίες το εύρος των χρηματικών απολαβών».

Μόνο, εφόσον, η αμοιβή είναι ικανοποιητική, η Κανεσίνα ψάχνει περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία και τις ευκαιρίες, που προσφέρει. Ολοένα και περισσότεροι νέοι, συμφωνούν ότι όταν ψάχνουν για δουλειά, επικεντρώνονται στον μισθό και την επαγγελματική ανέλιξη. Οι προτεραιότητες, που θέτει η νέα γενιά διαμορφώνουν, τελικά, το τοπίο της απασχόλησης.

Στο παρελθόν, οι νέοι εργαζόμενοι γνώριζαν, πως εάν έμεναν για πολλά χρόνια σε μια εταιρεία, αυτή θα τους επιβράβευε. Το μυστικό για να αναρριχηθεί κανείς στην ιεραρχία και να πάρει τον πολυπόθητο μισθό ήταν η σκληρή δουλειά. Αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον. Οι εργαζόμενοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη προς του εργοδότες τους, αφού οι τελευταίοι πληρώνουν ακόμη και 7% περισσότερο τους νεοπροσληφθέντες.

Μετά τις απογοητευτικές εμπειρίες των Millennials, που πίστεψαν την υπόσχεση, ότι μια σταθερή 8ωρη εργασία θα τους προσφέρει οικονομική ασφάλεια και προοπτικές ανέλιξης, οι Gen Zers διστάζουν να εμπιστευτούν το μέλλον τους στους εργοδότες τους.

Οι προτεραιότητες διαφοροποιούνται

«Όταν είμαστε νέοι, ανησυχούμε περισσότερο για το μέλλον μας. Καθώς μεγαλώνουμε, τείνουμε να στρέφουμε την προσοχή μας προς βραχυπρόθεσμους στόχους που μας βοηθούν να διατηρήσουμε θετικά συναισθήματα και ψυχική ευεξία», εξηγεί η Τζούλια Κένσμποκ, καθηγήτρια διοίκησης και οργάνωσης στο πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία.

Σε μια εποχή έντονων πληθωριστικών πιέσεων, η Gen Z παίρνει το μέλλον στα χέρια της, δίνοντας προτεραιότητα στις υψηλές αμοιβές και την εξέλιξη, πάνω απ’ όλα. Η αμοιβή δεν είναι απλώς, ένα θέμα φιλοδοξίας αλλά βασικός παράγοντας επιβίωσης. 

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινά η «μάχη» των μισθών – Πού θα κινηθούν οι αυξήσεις

Ηλεκτρονικές απάτες: Χάκερ αδειάζουν λογαριασμούς και βγαίνουν λάδι

Πεταλιοί: Τα νησάκια που λάτρεψαν διάσημοι και ισχυροί, η «ναυμαχία» των εφοπλιστών και η τραγωδία (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ