Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή ένα βίντεο το οποίο έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πυροδοτήθηκε μία έντονη συζήτηση σχετικά με τα ωράρια εργασίας.   

Στο εν λόγω βίντεο, μία νεαρή κοπέλα η οποία ανήκει στη λεγόμενη Gen Z, φαίνεται να ξεσπά σε κλάματα ενώ εκφράζει τους προβληματισμούς και τη δυσαρέσκειά της αναφορικά με τα ωράρια εργασίας. Ως νέα εργαζόμενη, υποστηρίζει πως δεν έχει χρόνο να ζήσει τη ζωή της με τις απαιτήσεις μιας 40ωρης απασχόλησης την εβδομάδα.

Οι αντιδράσεις

Πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι ταυτίστηκαν με τη συγκεκριμένη κοπέλα. Ένιωθαν τις ίδιες ανησυχίες και βίωναν τα ίδια συναισθήματα καθώς αποτελούν μέρος ενός εργασιακού συστήματος το οποίο θεσπίστηκε, σχεδόν έναν αιώνα πριν.

Από την άλλη, υπάρχουν και όσοι υποστηρίζουν πως η νέα γενιά είναι απλώς, «πολύ καλομαθημένη» και θεωρούν ότι τα σημερινά παιδιά δεν έχουν μάθει να κοπιάζουν στη ζωή τους. Επικρατεί μάλιστα, η άποψη πως, «όσο και να κλάψουν οι νέοι κάποια στιγμή, θα το συνηθίσουν γιατί απλώς… έτσι είναι οι συνθήκες στο εργασιακό περιβάλλον».

Ωστόσο, η Πάιπερ Χάνσεν, μια 23χρονη που μόλις ξεκίνησε την πρώτη της δουλειά πλήρους απασχόλησης στο Λούισβιλ του Κεντάκι μιλώντας στο BusinessInsider εξομολογείται: «Ως άτομο της Gen Z που βρίσκεται ακριβώς, στην ίδια φάση με την κοπέλα από το βίντεο, θέλω να πω πως, ταυτίζομαι. Ναι, ξέρουμε καλά ότι έτσι είναι. Πρέπει όμως να είναι έτσι;» δηλώνει χαρακτηριστικά η νεαρή.

«Bρίσκω τη δουλειά μου πραγματικά ενδιαφέρουσα, αλλά είναι δύσκολο να μην αισθάνομαι ότι πραγματικά, χάνω το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου επειδή ακριβώς, εργάζομαι full time. Δουλεύω με πλήρες ωράριο μόλις, λίγους μήνες από τότε που αποφοίτησα από το κολέγιο την άνοιξη, και είμαι ήδη τόσο εξαντλημένη από όλα αυτά», εξηγεί.

«Δεν μπορώ να πω πως τρέφομαι σωστά, ούτε όμως, βλέπω όσο θα ήθελα τους φίλους και την οικογένειά μου. Δεν έχω πλέον, το χρόνο να κάνω πράγματα για τον εαυτό μου ή να ξεκινήσω κάποιο χόμπι», υποστηρίζει. Μάλιστα, το ερώτημα που έχει τρομοκρατήσει τη Χάνσεν είναι το εξής: «Πώς μπορώ να χωρέσω ολόκληρη τη ζωή μου, μετά τις 5-6 το απόγευμα»; 

Η ίδια εξηγεί πως ξυπνάει συνήθως γύρω στις 7 το πρωί και βρίσκεται στο χώρο εργασίας της από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. «Αφού θα γυρίσω σπίτι, θα έχω στη διάθεσή μου μόλις λίγες ώρες προτού κοιμηθώ. Συνήθως, είμαι τόσο εξαντλημένη που το μόνο πράγμα που θα κάνω θα είναι να ετοιμάσω το φαγητό μου για την επόμενη ημέρα».

Πρέπει να είναι έτσι η ζωή;

«Είναι πραγματικά καταθλιπτικό να ζεις έτσι», αναφέρει. «Προσπαθώ να κάνω πράγματα με τον φίλο μου, που μένει κοντά, αλλά ένας από εμάς είναι πάντα εξαντλημένος από την εργάσιμη ημέρα ή πρέπει να ξυπνήσει νωρίς το επόμενο πρωί», προσθέτει.

«Δεν πρέπει να ζουν έτσι οι άνθρωποι. Αυτό είναι που μου αρέσει με τη γενιά μου, δηλαδή, τη Gen Z. Αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Ξέρουμε πώς λειτουργεί ο κόσμος, αλλά είμαστε αισιόδοξοι και βλέπουμε επίσης, ότι υπάρχει πιθανότητα για κάτι καλύτερο. Ίσως αν το καταλάβουμε αρκετοί από εμάς, η ζωή όλων θα μπορούσε να γίνει καλύτερη», υπογραμμίζει.

«Δεν είναι ότι δεν μου αρέσει η δουλειά μου. Ίσα ίσα μου αρέσει πολύ. Αλλά νιώθω ότι απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου. Τις προάλλες, υπήρχε ένα θέμα στη δουλειά, και ένας συνάδελφος γύρισε προς το μέρος μου και μου είπε: «Είσαι έτοιμη να περάσεις έτσι, τα επόμενα 45 χρόνια της ζωής σου»;

«Αυτομάτως, τότε τρομοκρατήθηκα μόνο με την ιδέα. Όχι, δεν είμαι έτοιμη. Βασικά, για να είμαι πιο ακριβής, δεν θέλω τα επόμενα 45 χρόνια της ζωής μου να περάσουν έτσι», εξομολογείται.

«Μακάρι να υπήρχαν περισσότερες επιλογές και εργασιακά ωράρια που να ευνοούν πραγματικά μια ζωή εκτός δουλειάς. Δεν θέλω τα επόμενα 45 χρόνια της ζωής μου να είναι ίδια με αυτούς τους τελευταίους μήνες που πηγαίνω στη δουλειά, γυρίζω σπίτι για να φάω, κοιμάμαι και μετά πάλι από την αρχή», εξηγεί η νεαρή κοπέλα.

«Θέλω να ζήσω τη ζωή μου»

«Δεν ξέρω αν μια προσωπική εργασία πλήρους απασχόλησης θα είναι το μέλλον μου για το υπόλοιπο της καριέρας μου. Θέλω να μπορώ να έχω μια πιο ευέλικτη ζωή, όπου μπορώ ίσως να πάω στο γραφείο για μια πρωινή συνάντηση, μετά να γευματίσω στο σπίτι. Θέλω να μπορώ να εργάζομαι εξ αποστάσεως περισσότερο», αναφέρει.

«Βλέπω ανθρώπους που το αντικείμενο της δουλειάς τους τούς επιτρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ή να απολαμβάνουν άλλα πράγματα εκτός δουλειάς, και αυτό το θέλω επίσης. Αλλά προς το παρόν, στο λίγο ελεύθερο χρόνο που μου απομένει μετά τη δουλειά, προσπαθώ να καλύψω τα κενά, να χωρέσω τα πάντα», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη

Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: Εσοδα €463 εκατ. στο εννεάμηνο, +30% έναντι του 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Η ντιρεκτίβα Τσίπρα στον Κασσελάκη πριν το σχίσμα στο κόμμα

Νιτσιάκος: Οι τιμές του κοτόπουλου «πέταξαν» και τα κέρδη εξαπλασιάστηκαν!

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ