Εργασιακά

Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα του ΟΑΕΔ αυξάνονται και πόσο

 • newsroom


Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% θα παρασύρει ανοδικά και ορισμένα επιδόματα που συνδέονται με αυτόν

Στα τέλη του Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Στην ουσία ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, στα 663 ευρώ το μήνα. Αν ωστόσο, συνυπολογισθούν και οι τριετίες στους έμπειρους υπαλλήλους, έως και 195 ευρώ υψηλότερος θα είναι ο κατώτατος μισθός από αρχές του 2022.

Πώς επηρεάζονται τα επιδόματα

Επιπλέον, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ με το σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ.

Ως εκ τούτου, αυτή η αύξηση του κατώτατου μισθού θα δώσει ώθηση και σε ορισμένα επιδόματα που υπολογίζονται βάσει του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα.

Πρόκειται για αρκετά επιδόματα του ΟΑΕΔ, όπως το επίδομα ανεργίας το ύψος του οποίου ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Τα επιδόματα και οι παροχές που θα δουν αύξηση

Τα επιδόματα του ΟΑΕΔ που θα λάβουν επίσης αύξηση 2% είναι τα εξής:

 • Τακτική επιδότηση ανεργίας
 • Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας
 • Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων
 • Ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας
 • Ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών
 • Ειδικό εποχικό βοήθημα
 • Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων
 • Τα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) που ισούται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
 • Οι αποδοχές των μαθητών – σπουδαστών που απέχουν από την εργασία τους, για συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν, που ισούται για τους προπτυχιακούς φοιτητές με το 30πλάσιο του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και για τους μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο αυτού.
 • Τα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, που καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό.
 • Τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα που καταβάλλουν καθαρές αμοιβές οι οποίες αντιστοιχούν στις κατώτατες νομοθετημένες μεικτές αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ καλύπτεται και το μη μισθολογικό κόστος
 • Τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας που συνδέονται έμμεσα με τον κατώτατο μισθό, καθώς η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 80% του  μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Από την 1η Ιανουαρίου το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που είναι σήμερα.
Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ δεν θα αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

Διαβάστε ακόμα:

Τράπεζες: Εντείνεται η αισιοδοξία μετά τα καλά νέα από ΑΕΠ και Τουρισμό

Δύο ταχυτήτων η εμβολιαστική κάλυψη στην Αττική – Στο 67% στα βόρεια, στο 26% στα δυτικά

Τσιόδρας: Θα χρειαστούμε 3-4 χρόνια για να ανακάμψουμε, μετά την πανδημία – Τι λένε Σύψας και Παγώνη (vid)