Στο πλαίσιο πειράματος, συνολικά, 33 εταιρείες κλήθηκαν να υιοθετήσουν την τετραήμερη εργασία. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Πιο αναλυτικά, το Henley Business School διαπίστωσε ότι το 2/3 των επιχειρήσεων που εφάρμοσαν την τετραήμερη εργασία κατέγραψαν αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων τους. Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρξουν και μειονεκτήματα.

Οι λιγότερες ημέρες εργασίας πιθανότατα, να σήμαιναν ότι ο φόρτος εργασίας των υπαλλήλων θα αυξηθεί προκαλώντας συγχρόνως, και περισσότερο άγχος.

Παράλληλα και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το headtopics, πολλές εταιρείες, όπως τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες που απαιτούν 24ωρη εξυπηρέτηση πελατών ή ειδησεογραφικοί οργανισμοί που λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας, δεν μπορούν να υιοθετήσουν την 4ημερη εργασία. 

Ο Μπάρι Προστ, συνιδρυτής της ιρλανδικής εταιρείας Rent a Recruiter, μιας εξειδικευμένης υπηρεσίας απόκτησης ταλέντων, συμμετείχε στην εξάμηνη δοκιμή για 4ημερη εργασία. Όταν ξεκίνησε η πανδημία, η Rent a Recruiter είχε ήδη προχωρήσει σε ένα μόνιμο μοντέλο απομακρυσμένης εργασίας. Για τον Προστ, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλίσει ότι η αλλαγή δεν θα έβλαπτε τους πελάτες.

Παρά τις επιφυλάξεις, ο Προστ ανέφερε ότι οι πελάτες υποστήριζαν το τροποποιημένο πρόγραμμα. Το σημαντικότερο είναι ότι η νέα προσέγγιση έφερε τεράστια κέρδη στη μικρή startup, η οποία απασχολεί 20 άτομα. Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου των έξι μηνών, η Rent a Recruiter διπλασίασε τα μικτά της κέρδη και υπολόγισε ότι η παραγωγικότητα του προσωπικού της διπλασιάστηκε επίσης.

Μεταξύ των 16 εταιρειών στη δοκιμή που παρείχαν δεδομένα εσόδων, τα συνδυασμένα έσοδα για τις εταιρείες, σταθμισμένα κατά μέγεθος, αυξήθηκαν κατά 8,14%, το οποίο για ορισμένες εταιρείες ήταν σχεδόν 40% υψηλότερο από την αύξηση των εσόδων κατά το ίδιο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Οι εταιρείες που συμμετείχαν στη δοκιμή δεν ανέφεραν σχεδόν καθόλου αρνητικά σημεία.

Σημειώνεται τέλος, πως καμία από τις 27 εταιρείες που συμπλήρωσαν ένα τελικό ερωτηματολόγιο στο πλαίσιο της έρευνας δεν είχαν βλέψεις να επιστρέψουν σε μια πενθήμερη εργασιακή εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί οι «Big 4» επενδύουν στη δημιουργία εξειδικευμένων hubs στην επαρχία

Logistics: Οι νέες επενδύσεις φέρνουν νέα αύξηση σε ζήτηση και ενοίκια – Οι 5 προκλήσεις του κλάδου

Η «κυβέρνηση λεκές» και τα… δύο γεύματα, η μάχη του Μαρκόπουλου, ο Μεγάλου, τα stress test και ο Γκραμένια