Ενεργειακή κρίση, ακρίβεια αλλά και ποιότητα ζωής οδηγούν πολλούς εργαζόμενους να αναζητήσουν φτηνότερες χώρες για τη διαμονή τους και η Ελλάδα είναι μέσα σε αυτές καθώς οι εργοδότες σε όλο τον κόσμο αγκαλιάζουν την εξ αποστάσεως εργασία, και ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων (digital nomads) αυξάνεται συνεχώς.

Παρά την εκτόξευση των ενοικίων τα τελευταία χρόνια, η Αθήνα βρίσκεται στην 6η θέση με τα χαμηλότερα μισθώματα για τους digital nomads, ανάμεσα σε 37 χώρες, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής CIA Landlords.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις 10 φθηνότερες πόλεις για βραχυχρόνια ενοικίαση (1-6 μήνες):

Η CIA Landlord Insurance συνέκρινε το μέσο μηνιαίο κόστος ενοικίασης ενός διαμερίσματος 1 υπνοδωματίου με το μέσο μηνιαίο κόστος ενός Airbnb σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, αποκαλύπτοντας πού θα μπορούσαν οι ψηφιακοί νομάδες να εξοικονομήσουν τα περισσότερα χρήματα επιλέγοντας μια βραχυπρόθεσμη ενοικίαση αντί να κάνουν κράτηση Airbnb. Μπορείτε να δείτε την πλήρη έρευνα εδώ: https://www.cia-landlords.co.uk/news/airbnb-vs-short-term-renting/

Οι Digital nomads θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 11.000 λίρες επιλέγοντας μια βραχυπρόθεσμη μίσθωση έναντι ενός Airbnb στο Λονδίνο.

Οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι που θέλουν να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος θα πρέπει να αποφύγουν μια μακροχρόνια παραμονή σε Airbnb στο Λονδίνο, το Άμστερνταμ και την Καμπέρα, καθώς αυτές χαρακτηρίστηκαν ως οι πόλεις όπου οι ταξιδιώτες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν τα περισσότερα χρήματα επιλέγοντας να νοικιάσουν βραχυπρόθεσμα.

Το μέσο μηνιαίο κόστος ενοικίασης ενός διαμερίσματος 1 υπνοδωματίου στο κεντρικό Λονδίνο είναι 1.848 λίρες, το οποίο είναι 10.804 λίρες φθηνότερο από το μέσο όρο των 12.652 λιρών που μπορείτε να περιμένετε να πληρώσετε για έναν μήνα σε ένα Airbnb. Στην πραγματικότητα, μια εξάμηνη ενοικίαση στο Λονδίνο (11.088 λίρες) είναι στην πραγματικότητα πάνω από 1.000 λίρες φθηνότερη κατά μέσο όρο από το κόστος ενός μόλις μήνα σε ένα Airbnb.

Το Άμστερνταμ κατατάσσεται δεύτερο στη λίστα με μέσο κόστος 8.915 λίρες για έξι μήνες ενοικίασης, που είναι  ελαφρώς περισσότερα χρήματα από το κόστος ενός μήνα διαμονής σε ένα Airbnb (8.367 λίρες κατά μέσο όρο). Η Καμπέρα της Αυστραλίας ήρθε τρίτη με ένα μήνα σε Airbnb (7.939 λίρες) που κοστίζει κατά μέσο όρο 6.769 λίρες περισσότερο από το ενοίκιο ενός μήνα (1.170 λίρες).

Οι 5 κορυφαίες πόλεις με τη μεγαλύτερη διαφορά τιμής μεταξύ ενοικίου 1 μήνα και 1 μήνα σε Airbnb

Το ενοίκιο έξι μηνών στην Άγκυρα της Τουρκίας κοστίζει κατά μέσο όρο μόλις 1.303 λίρες.

Μια βραχυπρόθεσμη ενοικίαση στην Άγκυρα της Τουρκίας είναι η φθηνότερη επιλογή για ψηφιακούς νομάδες, με το ενοίκιο ενός μήνα να κοστίζει μόλις 217 λίρες κατά μέσο όρο. Αυτό είναι 651 λίρες για τρεις μήνες και 1.303 λίρες για έξι (που είναι φθηνότερο από ένα μήνα ενοικίασης στο Λονδίνο).

Η Μπογκοτά, η Κολομβία και το Σαντιάγο της Χιλής στη Νότια Αμερική κατατάσσονται ως η δεύτερη και τρίτη φθηνότερη πόλη για ενοικίαση, με μέσο μηνιαίο κόστος 303 λίρες στη Μπογκοτά (1.818 λίρες για έξι μήνες) και 375 λίρες στο Σαντιάγο (2.248 λίρες για έξι μήνες) .

Διαβάστε ακόμη:

Capital Economics: Ο «πόνος» στις τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχιστεί αμείωτος το 2023 (γράφημα)

Αλλάζουν όλα για τις μισθώσεις τύπου Airbnb – Οι προτάσεις και οι αντιδράσεις της αγοράς

Εθνική Τράπεζα: «Τρέχει» νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου – Έως 200.000 ευρώ το πλαφόν αποζημίωσης