Το να είμαστε παραγωγικοί δεν είναι πάντα εύκολο. Για την ακρίβεια, πολύ συχνά ισχύει το αντίθετο.

Ακόμα και εκείνες τις ημέρες που νιώθουμε ότι ολοκληρώνουμε εύκολα τις διάφορες εργασίες μας, μπορεί στο τέλος της ημέρας να διαπιστώσουμε πως η λίστα με όσα που σκοπεύαμε να ολοκληρώσουμε είναι ακόμα μεγαλύτερη από πριν. Έτσι μπαίνουμε συνήθως σε έναν φαύλο κύκλο, με αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε και να διστάζουμε να ολοκληρώσουμε τις δουλειές που απομένουν.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικές στρατηγικές που μπορείτε να βάλετε σε εφαρμογή για να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας και να πετύχετε τους στόχους σας.

Αυτές είναι οι 7 πιο αποδοτικές, επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές που βοηθούν στη συγκέντρωση για την εργασία:

1. Κάντε διαλείμματα

Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα διαλείμματα βοηθούν να είστε πολύ πιο συγκεντρωμένοι, δημιουργικοί και παραγωγικοί.

Μια μελέτη του 2011 από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, Urbana-Champaign, διαπίστωσε ότι ακόμη και σύντομα διαλείμματα από μια εργασία μπορούν να βελτιώσουν αρκετά την ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε σε αυτή την εργασία για πολλές συνεχόμενες ώρες.

Αυτός είναι ένας από τους λόγος που διάφορες μέθοδοι διαχείρισης χρόνου έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς σε εργασιακά περιβάλλοντα. Μία από αυτές είναι η τεχνική «Pomodoro», με βάση την οποία η εργασία κρατάει κάθε φορά 25 λεπτά και ακολουθείται από πεντάλεπτα διαλείμματα.

Αυτού του είδους οι τεχνικές δίνουν την αίσθηση πως η εργασία είναι πιο επείγουσα και ενθαρρύνει την παραγωγικότητα, αλλά έχουν και τακτικά διαλείμματα, τα οποία βοηθάνε στην ξεκούραση.

Πώς να το εφαρμόσετε: Αν δεν έχετε συνηθίσει να κάνετε διαλείμματα, η καλύτερη λύση θα ήταν να βάλετε μια υπενθύμιση στο κινητό σας που θα σας ωθεί να απομακρύνεστε τουλάχιστον μία φορά κάθε ώρα από το γραφείο σας για να ξεκουράζεστε.

2. Κλείστε τις ειδοποιήσεις στο κινητό σας

Πολλές φορές οι ειδοποιήσεις από τις διάφορες συσκευές μας, μας αποσπούν με αποτέλεσμα πολλές φορές να δίνουμε περισσότερη σημασία σε αυτές, παρά στην εργασία μας.

Οι περισπασμοί μειώνουν τα επίπεδα παραγωγικότητάς μας, ωστόσο δεν τους περιορίζουμε τόσο συχνά. Αυτό συμβαίνει διότι ο εγκέφαλός μας ανυπομονεί να ακούσει το επόμενο συναρπαστικό νέο – γι’ αυτό όταν έρχονται οι ειδοποιήσεις είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τις κοιτάξουμε.

Έτσι λοιπόν, όταν θα θέλετε να συγκεντρωθείτε πραγματικά, το καλύτερο είναι να έχετε κλειστές τις ειδοποιήσεις. Οπότε δεν θα μπαίνετε στον πειρασμό να κοιτάτε το κινητό σας, κάθε φορά που θα ακούτε τον χαρακτηριστικό ήχο, και ίσως εκπλαγείτε από το πόση εργασία μπορείτε να ολοκληρώσετε.

Πώς να το εφαρμόσετε: Κλείστε την καρτέλα των εισερχομένων στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Κλείστε το κινητό σας τελείως, ή βάλτε το σε άλλο δωμάτιο, αν χρειαστεί.

3. Μην κάνετε πολλές εργασίες ταυτόχρονα

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι φυσικά ανίκανος να κάνει πολλές εργασίες ταυτόχρονα (multitasking). Μέσα από αυτές τις έρευνες, αποδείχτηκε πως το multitasking μπορεί να μειώσει τα επίπεδα παραγωγικότητας κατά 40%, καθώς ξοδεύουμε περισσότερη ενέργεια.

Πώς να το εφαρμόσετε: Εστιάστε μόνο σε ένα πράγμα κάθε φορά. Όταν νιώθετε ότι θέλετε να κάνετε κάτι άλλο που θα σας αποσπάσει την προσοχή, χρησιμοποιήστε τη συμβουλή του Τζέιμς Κλίαρ: πείτε δυνατά τι πρόκειται να κάνετε. Αυτό είναι συνήθως αρκετό για να σας συγκρατήσει.

4. Ομαδοποιήστε τις εργασίες σας

Αυτή είναι μια άλλη στρατηγική που μπορεί να σας βοηθήσει να αντισταθείτε στον πειρασμό του multitasking. Όταν ομαδοποιείτε τις εργασίες σας, βάζετε παρόμοιες εργασίες μαζί.

Για παράδειγμα, θα αφιερώσετε μια ώρα για να διαβάσετε, μία ώρα να απαντήσετε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και μετά θα αφιερώσετε λίγη ώρα για να προετοιμαστείτε για επαγγελματικές συναντήσεις, και ούτω καθεξής.

Αντί να μπερδεύετε όλες τις εργασίες σας μαζί, προκαλώντας χάος, ομαδοποιήστε τις και κάντε τις παρόμοιες εργασίες μαζί.

Πώς να το εφαρμόσετε: Πάρτε τη λίστα με τις δουλειές σας και μερικούς μαρκαδόρους διαφορετικού χρώματος. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά χρώματα για διαφορετικά είδη εργασιών. Στη συνέχεια, ασχοληθείτε με ένα χρώμα, δηλαδή μία κατηγορία εργασίας, κάθε φορά.

5. Βρείτε ποιες ώρες είστε πιο παραγωγικοί

Είναι φυσιολογικό ο κάθε άνθρωπος να έχει διαφορετικούς ρυθμούς μέσα στην ημέρα του – αυτό σημαίνει πως μπορεί να νιώθει πιο παραγωγικός σε κάποιες συγκεκριμένες ώρες. Αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας.

Το να καταλάβετε πότε ακριβώς αισθάνεστε πιο συγκεντρωμένοι και κινητοποιημένοι σας δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίσετε τις πιο απαιτητικές εργασίες σας για εκείνες τις ώρες και να αφήσετε τις πιο ανούσιες εργασίες για τις ώρες που αισθάνεστε λίγο λιγότερο αποδοτικοί.

Πώς να το εφαρμόσετε: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και ένα απλό σημειωματάριο για να καταγράφετε πώς αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μέσα σε περίπου μια εβδομάδα είναι βέβαιο ότι θα δείτε ένα μοτίβο και θα διακρίνετε τις ώρες εκείνες που βρίσκεστε στα μέγιστα επίπεδα παραγωγικότητας.

6. Αφιερώστε αποκλειστικό χρόνο μόνο για εργασία

Το να βρείτε ποιες είναι οι ώρες που είστε πιο παραγωγικοί είναι μόνο μόνο το πρώτο μέρος της διαδικασίας – πρέπει επίσης να προετοιμάσετε τον εαυτό σας ώστε να τις εκμεταλλευτείτε πλήρως.

Επιλέξτε κάποιες ώρες κάθε μέρα που θέλετε πραγματικά να συγκεντρωθείτε και να αφοσιωθείτε στη δουλειά σας και, στη συνέχεια, δεσμευτείτε ώστε αυτή την ώρα να μην είστε διαθέσιμος για κανέναν άλλο.

Έτσι, θα είστε σε θέση να αξιοποιήσετε την ώρα αυτή, ανεξάρτητα από τους περισπασμούς που μπορεί να εμφανιστούν.

Πώς να το εφαρμόσετε: Βάλτε τα όριά σας όσον αφορά την εργασία σας με τους συναδέλφους σας, ώστε να μην σας απασχολήσουν, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.

7. Πιείτε νερό

Πολλές φορές όταν νιώθουμε ενοχλημένοι, φορτισμένοι, ακόμα και αγχωμένοι, ίσως στην πραγματικότητα απλά έχουμε αφυδατωθεί χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Μελέτες εκτιμούν ότι έως και το 75% των Αμερικανών υποφέρουν από χρόνια αφυδάτωση. Η συνεχής κόπωση ρίχνει τα επίπεδα παραγωγικότητάς σας.

Πώς να το εφαρμόσετε: Αποφύγετε τον καφέ και αντικαταστήστε τον με ένα ποτήρι δροσερό νερό. Αμέσως θα νιώσετε γεμάτοι ενέργεια. Κάντε το αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αν λοιπόν αυτή τη στιγμή αγχώνεστε για το ότι έχετε «πολλά να κάνετε και μέσα σε λίγο χρόνο», δοκιμάστε μερικές (ή και όλες!) από τις παραπάνω στρατηγικές. Ίσως εκπλαγείτε από το πόσα μπορείτε να κάνετε.

 

Διαβάστε ακόμη

Cenergy Holdings: Πώς πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας στην ενέργεια

Grecotel: «Δυνατή» σεζόν και το 2024 παρά τη γεωπολιτική αστάθεια (pic)

Στέλιος Σακαρέτσιος (Κτηματολόγιο): Στόχος το 2024 να ολοκληρωθεί το 80% της κτηματογράφησης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ