Σε περίπου 1,87 εκατομμύρια συνταξιούχους και ευάλωτους πολίτες αναμένεται να κατευθυνθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 300 ευρώ που σχεδιάζει να χορηγήσει η κυβέρνηση τον Νοέμβριο, με τα στοιχεία της έκθεσης «ΗΛΙΟΣ» να αποτυπώνουν με σαφήνεια ποιοι βρίσκονται πιο κοντά στο συγκεκριμένο μέτρο στήριξης.
Η οικονομική ενίσχυση αφορά κυρίως χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους συντάξεων χηρείας και αναπηρίας, αλλά και ανασφάλιστους υπερήλικες, σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια συνεχίζει να πιέζει σημαντικά τα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Τα δεδομένα του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» για τον Απρίλιο δείχνουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες. Από τις 1.968.235 κύριες συντάξεις που καταβλήθηκαν, οι 1.128.235 – ποσοστό 57,32% – διαμορφώνονται κάτω από τα 1.000 ευρώ. Από αυτές, περίπου 265.400 συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ, ενώ άλλες 862.835 κινούνται στην κλίμακα από 501 έως 1.000 ευρώ.
Στο επίκεντρο του νέου πλαισίου στήριξης βρίσκονται και οι συντάξεις χηρείας, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να εντάξει στο μέτρο και τους δικαιούχους από το 60ό έτος ηλικίας, αντί για το 65ο που ίσχυε μέχρι σήμερα, υπό την προϋπόθεση ότι η σύνταξη χηρείας αποτελεί τη μοναδική σύνταξη που λαμβάνουν.
Την αλλαγή ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, επισημαίνοντας ότι το μέτρο αφορά κυρίως γυναίκες που έχουν περιορισμένες δυνατότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας και χρειάζονται επιπλέον οικονομική υποστήριξη.
Τα τελικά κριτήρια το επόμενο διάστημα
Στους πιθανούς δικαιούχους περιλαμβάνονται επίσης 376.553 συνταξιούχοι λόγω θανάτου, 172.643 συνταξιούχοι αναπηρίας και 33.444 ανασφάλιστοι υπερήλικες.
Τα οριστικά κριτήρια χορήγησης της ενίσχυσης αναμένεται να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα και θα περιλαμβάνουν εισοδηματικά, περιουσιακά αλλά και ηλικιακά όρια, ώστε η παροχή να κατευθυνθεί κυρίως προς τους οικονομικά ασθενέστερους συνταξιούχους.
Παράλληλα, η εικόνα που προκύπτει από την έκθεση «ΗΛΙΟΣ» αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση που δέχονται τα εισοδήματα των συνταξιούχων. Η μέση κύρια σύνταξη τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στα 865,25 ευρώ μικτά, ενώ ακόμη χαμηλότερα κινήθηκαν οι νέες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες περιορίστηκαν κατά μέσο όρο στα 793,28 ευρώ. Οι ειδικοί αποδίδουν τη συγκεκριμένη εικόνα στις μεγάλες περιόδους ανεργίας, στην αδήλωτη εργασία αλλά και στη διακεκομμένη ασφαλιστική πορεία προηγούμενων ετών.
Αντίθετα, οι νέες συντάξεις του Δημοσίου διατηρήθηκαν αισθητά υψηλότερες. Τον Απρίλιο εκδόθηκαν 1.346 νέες συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, με μέση δαπάνη 1.378,82 ευρώ, δηλαδή περισσότερο από 500 ευρώ υψηλότερη σε σχέση με τον συνολικό μέσο όρο.
Συνολικά, οι συνταξιούχοι στη χώρα ανήλθαν τον Απρίλιο σε 2.532.354, αυξημένοι κατά περίπου 29.000 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Την ίδια ώρα, για την απονομή 28.832 νέων συντάξεων καταβλήθηκαν περισσότερα από 17,2 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη 85,1 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε αναδρομικά λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων.
Διαβάστε ακόμη
Καριέρα και μητρότητα: Η σκληρή πραγματικότητα στις δουλειές
Η έκρηξη της AI φέρνει νέο κύμα έργων για τη Cenergy σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Αντώνης Κασσάνο (Pleiades): Πώς επιταχύνεται η μετάβαση σε πιο έξυπνα και ανθεκτικά αστικά μοντέλα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.