Με τα δεδομένα να αλλάζουν διαρκώς στην παγκόσμια αγορά εργασίας, μετά και την «επανάσταση» της τηλεργασίας που έφερε η πανδημία, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις επιχειρούν να εφαρμόσουν νέες στρατηγικές προκειμένου να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις νέες συνθήκες.

Στο πλαίσιο αυτό, χιλιάδες εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο δοκιμάζουν από σήμερα την τετραήμερη εργασία, καθώς περίπου 70 εταιρείες συμμετέχουν σε αυτό που πιστεύεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα στον κόσμο για αυτό το νέο πρότυπο εργασίας, τους επόμενους έξι μήνες.

Το «πείραμα» οργανώθηκε από μια ομάδα που προωθεί την μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα, αλλά χωρίς απώλεια μισθών.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν 100% αμοιβή για το 80% των ωρών που εργάζονταν συνήθως, με στόχο να είναι πιο παραγωγικοί.

Ακαδημαϊκοί από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, καθώς και ειδικοί στο Boston College στις ΗΠΑ, θα διεξάγουν το πείραμα σε συνεργασία με το think tank Autonomy.

Σε αυτό λαμβάνουν μέρος εταιρείες από τον κλάδο της πληροφορικής έως φιλανθρωπικές οργανώσεις, αλλά και ένα εστιατόριο fish and chips.

Η εταιρεία ζυθοποιίας Pressure Drop στο Β. Λονδίνο συμμετέχει στο πρόγραμμα, με τον ιδιοκτήτη της Sam Smith να λέει στο BBC ότι «το κάνουμε αυτό για να βελτιώσουμε τη ζωή του προσωπικού μας και να είμαστε μέρος μιας προοδευτικής αλλαγής στον κόσμο που θα βελτιώσει την ψυχική υγεία και την ευημερία των ανθρώπων».
Η ομάδα των εννέα εργαζομένων του πρέπει να παράγει και να συσκευάζει την ίδια ποσότητα μπίρας με το προηγούμενο διάστημα, αλλά σε τέσσερις ημέρες αντί για πέντε.

«Νομίζω ότι έχει να κάνει με το πώς χρησιμοποιείς τον χρόνο σου», λέει ο Smith. «Οπότε, όταν μιλάω για παραγωγικότητα, δεν εννοώ να είσαι πιο γρήγορος στην εργασία που κάνεις αυτή τη στιγμή, μπορεί να χρησιμοποιείς τον χρόνο που έχεις εκτός εργασίας για να προετοιμαστείς καλύτερα για την επόμενη μέρα».

Το πείραμα, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 3.000 εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας και διεξάγεται παράλληλα με παρόμοιες, μικρότερες δοκιμές στην Ιρλανδία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Διαβάστε ακόμα:

Μπαίνει «φρένο» στις μεγάλες ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις

Μorgan Stanley: Τα επίπεδα ρεκόρ στην αμερικανική αγορά κατοικίας δεν είναι «φούσκα»

Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον για τα κορωνοπάρτι (vid)