Τάξη στον κλάδο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) που έχουν φτάσει τα 29, καταγράφοντας δυναμική ανάπτυξη, θα επιχειρήσει να βάλει το υπουργείο Εργασίας με σχέδιο νόμου που θα προωθήσει το επόμενο διάστημα. Οι παρεμβάσεις οι οποίες θα αποφασιστούν μετά από διάλογο με τους εκπροσώπους του ασφαλιστικού κλάδου θα αφορούν το φορολογικό καθεστώς, το «άνοιγμα» του θεσμού σε πολυσυμμετοχικά σχήματα, τους εποπτικούς μηχανισμούς και το ξεκαθάρισμα του τοπίου σε σχέση με τους τρεις πυλώνες ασφάλισης.

Ειδικότερα:

1. Φορολογικά κίνητρα

Στη θέσπιση ορίων των φορολογικών κινήτρων των Επαγγελματικών Ταμείων προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου τα ΤΕΑ και τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα που διαθέτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν ισότιμη φορολογική αντιμετώπιση. Σήμερα τα ΤΕΑ έχουν ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση καθώς απαλλάσσονται από τη φορολογία οι εισφορές και το εφάπαξ που λαμβάνουν τα ασφαλισμένα μέλη. Θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί η εισαγωγή ενδεχομένως ηπιότερων φορολογικών κινήτρων στις παροχές με τη μορφή περιοδικής σύνταξης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατο συνέδριο του κλάδου ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, «η κυβέρνηση είναι γενικότερα υπέρ της μείωσης των φόρων, αλλά και το ότι κοιτάζει το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς και προσανατολίζεται προς ένα σύστημα που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη όχι μόνο των ΤΕΑ, αλλά παράλληλα τόσο του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) όσο και του τρίτου πυλώνα (προγράμματα ασφαλιστικών εταιρειών)».

2. Πολυσυμμετοχικά Ταμεία

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας πολυεργοδοτικών ή πολυσυμμετοχικών Ταμείων, καθώς στην Ελλάδα το 88,3% των επιχειρήσεων απασχολεί προσωπικό κάτω των 10 ατόμων και το 98,4% κάτω των 50, ενώ παράλληλα είναι μεγάλο το ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών και της ανασφάλιστης εργασίας.
Ένα τέτοιο πολυεργοδοτικό Ταμείο θα είναι και το Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο που σχεδιάζεται με τη συμφωνία των εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ με στόχο να παρέχει συμπληρωματική σύνταξη. Δικαιούχοι θα είναι οι μισθωτοί, αλλά θα μπορούσαν να ενταχθούν και ελεύθεροι επαγγελματίες.

3. Ευνοϊκότεροι όροι για την ίδρυση ΤΕΑ

Θα προβλέπεται επίσης η δυνατότητα σύστασης επαγγελματικού Ταμείου με μικρότερο αριθμό εργαζομένων. Σήμερα δεν υπάρχει πρακτικά χώρος για τη δημιουργία ΤΕΑ σε περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις υπό τους νομοθετικούς περιορισμούς του Ν.3029/2002, περί ελάχιστου αριθμού 100 ατόμων ως προϋπόθεση για τη σύσταση ΤΕΑ.

4. Ενιαία εποπτική δομή

Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου σχεδιάζει την ενίσχυση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και τη μετάβαση από το ισχύον κατακερματισμένο σχήμα σε μια ενιαία εποπτική δομή. Στόχος είναι να τεθούν κανόνες που δεν θα επιτρέψουν να αναπτυχθεί ένα άναρχο και ευάλωτο οικοσύστημα επαγγελματικής ασφάλισης ώστε να παραμείνει υψηλή η ποιότητα των υπηρεσιών και εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης στους ασφαλισμένους.

5. Ξεκαθάρισμα των τριών πυλώνων

Το νέο πλαίσιο θα οριοθετεί τους τρεις πυλώνες της ασφάλισης (κοινωνική, επαγγελματική, ιδιωτική) προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο μετά και τη λειτουργία του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) .

Το πιο πρόσφατο επαγγελματικό Ταμείο που συστάθηκε είναι της Eurobank, ενώ έχει προηγηθεί η ίδρυση του ΤΕΑ της Τράπεζας Πειραιώς, για το οποίο ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, δήλωσε υπερήφανος, καθώς μέσα σε λίγες εβδομάδες οι εγγραφές έφτασαν τις 9.000.

Υπενθυμίζουμε ότι στην πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ για τα ΤΕΑ τονίζονται τα πολλαπλά οφέλη τόσο στο ασφαλιστικό σύστημα όσο και στη μακροπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα από τη συνταξιοδοτική αποταμίευση. Η έκθεση εκτιμά ότι τα ΤΕΑ μπορούν να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία με 2,7 δισ. ετησίως.

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα ανάπτυξης των ΤΕΑ για τη συμπλήρωση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), Χρήστος Νούνης, τόνισε: «Το 2060 το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης του συνταξιοδοτικού εισοδήματος από τα Κρατικά Συστήματα Συντάξεων θα κατέλθει στο 36% για τις χώρες της Ε.Ε. Σήμερα, στη χώρα μας το ποσοστό αυτό έχει κατέλθει ήδη στο 49% το 2021 από 77% που ήταν το 2016 και από πολύ υψηλότερα ποσοστά που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερέβαιναν ακόμα και το 100% πριν από το 2010. Είναι σαφές ότι υπόκειται στην ατομική μας κρίση και ευθύνη να φροντίσουμε εγκαίρως κατά τη διάρκεια του εργασιακού μας βίου τη συμπλήρωση του συνταξιοδοτικού μας εισοδήματος».

Διαβάστε ακόμη

Ο εκλογικός νόμος έρχεται, όχι όμως οι εκλογές, οι δουλειές πάνε πίσω, ο ένας της ΛΑΡΚΟ και οι πολλοί στις Ασφάλειες – Αποχαιρετούμε τον Νίκο μας 

Το top 5 των ακριβότερων και των οικονομικότερων περιοχών σε όλη την Αττική – Μειωμένα τα πωλητήρια για σπίτια

Τι σχεδιάζουν Γερμανός, Δασκαλόπουλος, Κάτσος, Παπακωνσταντίνου, Φέσσας – Ποιες κινήσεις παραμένουν stand by