Σε ετοιμότητα για νέα deals και επενδύσεις βρίσκεται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός σημαντικών Ελλήνων επιχειρηματιών, έστω και αν οι ιδιαιτερότητες της εποχής και οι δυσκολίες που προκαλούν στην αγορά απαιτούν προσεκτικές και σωστά «ζυγισμένες» κινήσεις.

Η πρόθεση υπάρχει, η ρευστότητα των συγκεκριμένων θεωρείται ισχυρή και πολλές από τις αποφάσεις τους έχουν ήδη ληφθεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούνται καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι αυτοί αναιρούνται.

Ζητούμενα, άλλωστε, αποτελούν και το κατάλληλο timing, η επιτυχής έκβαση των εκάστοτε διαπραγματεύσεων ή ένας συνδυασμός δεδομένων και προϋποθέσεων για να προχωρήσει μια συμφωνία.

Δύο πρώην πρόεδροι του ΣΕΒ, ο Θεόδωρος Φέσσας και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο ιδρυτής ενός εκ των κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας Πάνος Γερμανός, ο επί δεκαετίες (και μέχρι πρότινος) ιδιοκτήτης της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen Βασίλειος Κάτσος και η αδελφή του Νέλλη και o Λάμπρος Παπακωνσταντίνου -ένας businessman με μακρά πορεία ως ανώτατο στέλεχος στον τραπεζικό τομέα και σε χρηματιστηριακές εταιρίες, διατηρούν επενδυτικές «εκκρεμότητες» τις οποίες επιθυμούν να… διευθετήσουν σε άμεσο ή σύντομο χρονικό διάστημα.

«Γεμάτη» χρονιά

To 2022 εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί σε άλλη μια «γεμάτη» χρονιά για τον όμιλο Quest, με επικεφαλής του τον Θεόδωρο Φέσσα. Το restart της ΓΕ Δημητρίου, με «λευκό ιππότη» τη μητρική Quest Holdings και συνολική προβλεπόμενη επένδυση που θα κυμανθεί μεταξύ 25 – 30 εκατ. ευρώ, παραμένει η υπόθεση με το υψηλότερο ίσως ενδιαφέρον, εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου επί του σχεδίου εξυγίανσης της ιστορικής εταιρείας (η οποία διατηρεί στο portfolio της ισχυρά brands ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και κλιματιστικών, όπως Τoyotomi, Izola, Kerosun, Singer).

Η πιθανή έγκρισή του θα ανάψει το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαδικασιών. Από την υποβολή της σχετικής αίτησης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, τέλη του περασμένου Μαϊου, έχουν περάσει περίπου 9 – 10 μήνες…


Θεόδωρος Φέσσας

Αντίθετα, ο όμιλος Quest μετρά αντίστροφα για την ολοκλήρωση της επένδυσής του στο νέο υπερσύγχρονο logistics hub της ACS -leader στον χώρο των ταχυμεταφορών- στο Αιγάλεω, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, μετά από τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η πανδημία.

Στη Γ.Σ. της 28ης Φεβρουαρίου τονίσθηκε ότι έχει εκπονηθεί νέο business plan για την 5ετία 2022 – 2026, επιβεβαιώθηκε η διάθεση για νέες επενδύσεις – εξαγορές σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του ομίλου, αλλά και το ενδεχόμενο επέκτασης του σε κάποια νέα!

Στο «μέτωπο» της Deca Investments με CEO της τον Νίκο Κούλη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πλησιάζει η ώρα για το πρώτο closing στο δεύτερο fund που διαχειρίζεται, το Diorama II, με τη συμμετοχή πάλι του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και άλλων επενδυτών.

Όπως έχει αναφέρει το newmoney, το Diorama II θα στοχεύσει στους κλάδους του τουρισμού, των τροφίμων, της τεχνολογίας, των business services, της βιομηχανίας, των φαρμακευτικών προϊόντων, της ενέργειας κ.ά., και στην απόκτηση ισχυρών ή πλειοψηφικών ποσοστών σε δυναμικά αναπτυσσόμενες εξωστρεφείς επιχειρήσεις, το μέγεθος των πωλήσεων των οποίων θα κυμαίνεται σε ετήσια βάση από 20 εκατ. ως 100 εκατ. ευρώ.

Το πλάνο θα είναι επικεντρωμένο στην ελληνική αγορά, χωρίς να αποκλείονται επενδύσεις και στο εξωτερικό, ενώ, γίνεται λόγος για κεφάλαια που μπορεί να υπερβούν το «φράγμα» των 200 εκατ. ευρώ

Προηγήθηκαν το deal για την εξαγορά του ποσοστού του Diorama I στη Viva Wallet από τον «κολοσσό» της JP Morgan και η αποεπένδυση από την Atlas Tapes.

Πλάνα σε εξέλιξη

Η μετεξέλιξη της Public MediaMarkt σε όμιλο και το γεγονός ότι πέρασε ουσιαστικά αποκλειστικά στα χέρια του Πάνου Γερμανού στις αρχές του έτους, δημιούργησε αυτόματα νέες, μεγάλες προοπτικές για την επόμενη μέρα της.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κάλυψη της πρόσφατης ΑΜΚ των 5 εκατ. ευρώ εκ μέρους της, η Olympia Group απέκτησε το 98% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και δεσμεύθηκε να προβεί σε επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό των Γερμανών της Saturn να συρρικνώνεται στο 2%.


Πάνος Γερμανός

Στη νέα της μορφή η Public MediaMarkt θα υποστηρίξει ένα οικοσύστημα στρατηγικών συνεργασιών και επενδυτικών πρωτοβουλιών -όπως π.χ. η επένδυση στην ψηφιακή πλατφόρμα Douleutaras- και συνδέεται με το σχέδιο επέκτασης σε παράλληλες υπηρεσίες μέσω είτε του δικτύου των καταστημάτων, είτε της πλατφόρμας και του marketplace, το λανσάρισμα νέων Public concept stores, την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα κέντρα logistics κ.ά.

Ακολούθησε στα τέλη του ιδίου μήνα η απόκτηση του 50% της iRepair, η οποία ειδικεύεται στις επισκευές κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ και ηλεκτρονικών υπολογιστών, μεταξύ αυτών και των συσκευών της Apple. Το σχέδιο είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη και έπονται νέες κινήσεις…

Ο Βασίλειος Κάτσος μετά από το διπλό «χρυσό» deal πώλησης της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen, σε δύο στάδια το 2015 (80%) στην BC Partners και το 2021 (20%) στην Partners Group, έναντι συνολικού τιμήματος αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και με «συνοδοιπόρο» του την αδελφή του Νέλλη, αξιοποιεί τα τελευταία χρόνια επενδυτικά τη μεγάλη ρευστότητά του με «όχημα» το family fund VNK Capital σε τομείς όπως το real estate (σ.σ. στο 10% της Lamda Development από κοινού με την Olympia Group με φόντο το mega project του Ελληνικού απ’ όπου προκύπτουν υπεραξίες και κατά δεύτερο λόγο με την ανέγερση του συγκροτήματος υπερπολυτελών κατοικιών Butterfly Residences), ο γνώριμος κλάδος του φαρμάκου (Innovis), τα τρόφιμα («Παλίρροια»), οι υπηρεσίες υγείας και ο ιατρικός τουρισμός (SEA South East Aigaion – Medical Health Clinic, SEA Dialysis), η καινοτομία, τα OTC Healthcare Products κ.ά.


Βασίλειος Κάτσος

Επιβεβαιώνοντας άλλο ρεπορτάζ του Newmoney, για τις νέες επενδύσεις του VNK Capital στον κλάδο των τροφίμων μέσω της «Παλίρροιας» (όπου η οικογένεια Κάτσου διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή), ο εκτελεστικός Πρόεδρος αυτής, Κωνσταντίνος Σουλιώτης, αποκάλυψε ότι μπαίνει στην τελική ευθεία για την εξαγορά δύο ελληνικών εταιρειών.

Όμως, το family fund έχει δρομολογήσει από τα τέλη του 2021 με αρχές του 2022 νέες επενδύσεις και για τη φαρμακευτική Innovis, με βασικές εκδοχές την εξαγορά άλλης εταιρείας ή χαρτοφυλακίου φαρμακευτικών σκευασμάτων. Είχε ακουσθεί, πάντως, η πιθανότητα ανάλογης κίνησης και στο σκέλος της παραγωγής φαρμάκων… Εκτός, αν υπάρξει κάποια εξέλιξη σε κλάδο – έκπληξη (λιανεμπόριο, τεχνολογία κ.ά.)!

Το «αίνιγμα» των νέων κινήσεων

Το «αίνιγμα» των νέων επενδυτικών πλάνων της Ideal, που από όμιλος μετονομάσθηκε σε holdings, δεν έχει λυθεί. Ως νέος πρόεδρος Δ.Σ. της «νέας Ideal» ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε το περασμένο καλοκαίρι την «προσπάθεια μεγέθυνσής της» και «επενδύσεις είτε σε εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους που ήδη είμαστε, είτε σε νέους» και από το φθινόπωρο επικρατεί η αίσθηση ότι πραγματοποιούνται επαφές για νέα deals μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Στα core αντικείμενα της Ideal ανήκουν η εμπορία λευκών συσκευών, προϊόντων πληροφορικής και ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και η παροχή υπηρεσιών εμπιστοσύνης, κυβερνοασφάλειας, λογισμικού και λύσεων πληροφορικής.


Λάμπρος Παπακωνσταντίνου

Μετά από την συμφωνία της 14ης Μαΐου με την Virtus International Partners, που περιλάμβανε την ενσωμάτωση των Astir Vitogiannis και Three Cents και την επέκταση της Ideal στους κλάδους της συσκευασίας καταναλωτικών αγαθών και της παραγωγής και διάθεσης premium mixers & tonics, κύλησε ένα δεκάμηνο και μεσολάβησαν μετοχικές ανακατατάξεις.

Στη δε μετοχική σύνθεσή της μετέχουν οι Olympia Group, VNK Capital (με 5,23% έκαστος), Στέλιος Βυτόγιαννης, Thrush Investments Holdings Limited, Τράπεζα Πειραιώς και Λοιποί Μέτοχοι.

Η φημολογία φέρει την Ideal Holdings να εξετάζει ένα ή και δύο επενδυτικά νέα «χτυπήματα» για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της, δίχως να διαρρέει κάτι περισσότερο. Ο χρόνος θα δείξει…

Η εταιρεία Ideal Holdings AE ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ότι, η κατά 100% θυγατρική της εταιρεία Astir Vitogiannis SA (Astir) υπέγραψε συμφωνία με την The South African Breweries Proprietary Limited (SAB), η οποία ανήκει στην AB InBev, για την εξαγορά της πλειοψηφικής συμμετοχής της SAB στην Coleus Packaging Proprietary Limited (Coleus).

Διαβάστε ακόμη

Ο εκλογικός νόμος έρχεται, όχι όμως οι εκλογές, οι δουλειές πάνε πίσω, ο ένας της ΛΑΡΚΟ και οι πολλοί στις Ασφάλειες – Αποχαιρετούμε τον Νίκο μας 

Το top 5 των ακριβότερων και των οικονομικότερων περιοχών σε όλη την Αττική – Μειωμένα τα πωλητήρια για σπίτια

Αβάσταχτη η ακρίβεια, μπαίνει φρένο στην κατανάλωση (πίνακες)