Στον σκληρό πυρήνα των εκκρεμών συντάξεων, που περιλαμβάνει και τις διεθνείς συντάξεις, θα στοχεύσουν οι «ομάδες κρούσης» που επιστράτευσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ προκειμένου οι εκκρεμότητες να περιοριστούν δραστικά έως το καλοκαίρι.

Σήμερα οι εκκρεμείς διεθνείς συντάξεις ανέρχονται σε 17.000, ενώ οι καθυστερήσεις στις απονομές φτάνουν και τα 3 χρόνια και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις τα 5 χρόνια. Οι Ελληνες που είχαν εργαστεί στο εξωτερικό βίωναν τον δικό τους γολγοθά, καθώς ήταν δύσκολο να μεταφέρουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα στο ελληνικό σύστημα. Το πρόβλημα αρχίζει πλέον να εξομαλύνεται με την εφαρμογή του «αναλογιστικού ισοδυνάμου», το οποίο στην πράξη υιοθετεί ενιαίους κανόνες σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρονται συνταξιοδοτικά δικαιώματα από και προς το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών.

Παράλληλα οι «ομάδες κρούσης» που συστάθηκαν θα εφαρμόσουν σύγχρονη τεχνογνωσία, διαχωρίζοντας σε βήματα το έργο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα στελέχη του ΕΦΚΑ, σε συνεργασία με τους έμπειρους υπαλλήλους του «πράσινου κτιρίου» της Κηφισίας, με στόχο οι εκκρεμείς διεθνείς συντάξεις να περιοριστούν στις 10.000 έως το καλοκαίρι.

Στον σκληρό πυρήνα των εκκρεμών συντάξεων βρίσκονται οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση και οι διαδοχικές με ασφάλιση σε πολλά ταμεία, συνθήκη που αφορά τους μισούς Ελληνες εργαζόμενους. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι με διαδοχική ασφάλιση εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται είτε με δική τους ευθύνη (έχουν χαθεί ένσημα, υπάρχουν οφειλές), είτε με ευθύνη του φορέα λόγω της γραφειοκρατίας (οι αιτήσεις απορρίπτονται και προωθούνται στα άλλα πρώην ταμεία).

Παράλληλος χρόνος ασφάλισης

Την ίδια ώρα, με το σταγονόμετρο λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας εκδίδονται οι συντάξεις με παράλληλο χρόνο ασφάλισης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί υπάλληλοι, μηχανικοί που εργάστηκαν στο Δημόσιο και δικαστές.
Πρόκειται για ασφαλισμένους που αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 και πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία. Για αυτούς ορίζεται ότι οι διπλές εισφορές τους από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν με δύο τρόπους. Αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη. Αφετέρου για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης (από το 2017 και μετά) κι έτσι η ανταποδοτική σύνταξη να υπολογιστεί με υψηλότερο συντελεστή αναπλήρωσης.
Να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι υποψήφιοι περιμένουν την προσαύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξης συν τα αναδρομικά, εδώ και 70-72 μήνες.

Ξεπαγώνουν αναδρομικά

Σταδιακά ξεπαγώνει επίσης ο επανυπολογισμός περίπου 100.000 συντάξεων, ο οποίος για πολλά χρόνια δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρωθεί λόγω απουσίας του κατάλληλου λογισμικού. Αλλά και όταν ενεργοποιήθηκε το λογισμικό, το έργο ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρο καθώς κάθε κατηγορία είχε τα δικά της χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι περιμένουν στην ουρά πάνω από 4 χρόνια, αφού δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους τόσο από τον νόμο Κατρούγκαλου όσο και από τον νόμο Βρούτση.

Οι εν λόγω συντάξεις προέρχονται από τα πρώην Ταμεία του ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αλλά και τραπεζών. Κοινό χαρακτηριστικό τους ήταν το αυξημένο ή και διπλό σε ορισμένες περιπτώσεις ασφάλιστρο, το οποίο θα τους εξασφαλίσει αφενός αύξηση στη σύνταξη και αφετέρου αναδρομικά ακόμα και 54 μηνών.
Ηδη έχουν πληρωθεί 1.085 συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ, οι οποίοι εισέπραξαν αναδρομικά 12.900 ευρώ κατά μέσο όρο. Πριν από λίγες ημέρες πληρώθηκαν 6.465 συνταξιούχοι της τέως Ολυμπιακής Αεροπορίας ποσά συνολικού ύψους 29.889.555,15 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν αναδρομικά από επανυπολογισμό συντάξεων. Συνεπώς, έκαστος από τους ανωτέρω συνταξιούχους έλαβε περίπου 4.600 ευρώ κατά μέσο όρο.

Τέλος Απριλίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό των συντάξεων σε περίπου 2.000 δικαιούχους από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ενώ τον Μάιο θα πληρωθούν 10.000 τέως τραπεζοϋπάλληλοι. Και σε αυτή την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και τα 50.000 ευρώ. Περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36-40 έτη ασφάλισης, καθώς ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Οι εκκρεμότητες σε αριθμούς

Σήμερα εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη είναι 22.000 από 35.000 τον Αύγουστο (δεν υπολογίζονται οι διεθνείς) και για επικουρική σύνταξη 34.000 από 46.000 στο τέλος του καλοκαιριού.
«Συνολικά εκκρεμούν 72.000 αποφάσεις για κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ, και ο στόχος της διοίκησης του ΕΦΚΑ είναι να έχουν μειωθεί στο σύνολό τους σε 47.000 μέχρι τον Δεκέμβριο», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ Ηλίας Τσούνης. «Πολλές από τις αιτήσεις αφορούν δύο ή και τρεις παροχές για τον ίδιο συνταξιούχο. Με βάση το χρονοδιάγραμμα για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων στο προσεχές 9μηνο (Απρίλιος – Δεκέμβριος 2024), στόχος είναι να πληρωθούν 25.000 αποφάσεις κύριων συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ. Δηλαδή έως το τέλος του 2024 ο ΕΦΚΑ θα καταβάλλει κάθε μήνα κύριες, επικουρικές και εφάπαξ σε περίπου 2.800 συνταξιούχους».

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης, «μία από τις πληγές που πρέπει να κλείσουν είναι η καταμέτρηση του ασφαλιστικού χρόνου δύο και τρεις φορές, μία για την κύρια, μία για την επικουρική και μία για το εφάπαξ. Αυτό προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις. Είμαστε χαρούμενοι που οι νομοθετικές παρεμβάσεις συνετέλεσαν ώστε τους τελευταίους 27-28 μήνες 700.000 συνταξιούχοι να λάβουν τις συντάξεις τους. Εκκαθαρίσαμε εκκρεμότητες 5-6 ετών. Για μένα δεν έχει νόημα να βγαίνει η σύνταξη με ένα κλικ, με το πάτημα ενός κουμπιού. Σημασία έχει να βγει τον ίδιο μήνα ώστε τον επόμενο να μπορεί να πληρωθεί ο συνταξιούχος. Να μη δημιουργείται δηλαδή χρονικό κενό και να συσσωρεύονται αναδρομικά».

Διαβάστε ακόμη      

Πρεσβυωπία: Με πόσα δισ. δολ. επιβαρύνει κάθε χρόνο την παγκόσμια οικονομία (tweet)

Τα μέτρα που προσγειώνουν ενοίκια και τιμές στα σπίτια   

Ντάνιελ Γκρος (Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής): Ο «ενάρετος κύκλος» της ελληνικής οικονομίας και πώς μπορεί να κινδυνεύσει 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ