Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Βενιζέλος για Novartis: Ο Τσίπρας αναλαμβάνει την «ιδιοκτησία» αυτής της φαρσοκωμωδίας

  • newsroom


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη Βουλή το δημοσίευμα του protothema.gr για τις 10 υποθέσεις υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ που «κρύφτηκαν» πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών

Για κατάρρευση της «φαρσοκωμωδίας» όπως χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis, έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για την άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου και του Μάριου Σαλμά.

Παράλληλα ο πρώην υπουργός τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει την «ιδιοκτησία» της υπόθεσης Novartis ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αποκάλυψη από το protothema.gr για τους δέκα υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έχουν κρυφτεί πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών καταθέτοντας, μάλιστα, το δημοσίευμα στη Βουλή.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε ανακοινώνοντας ότι θα ψηφίσει την άρση ασυλίας του κ. Λοβέρδου καθώς αυτό ήταν που ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «για λόγους πολιτικούς και ηθικούς».

Με αφορμή την αποκάλυψη από το protothema.gr, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «θα ξεκινούσα με δικονομικού χαρακτήρα επιχειρήματα αν στην άρση ασυλίας αυτή δεν είχαμε κατ’ επανάληψη υποθέσεις υπουργών ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ζητήσει την μετακίνηση των υποθέσεων τους από το πεδίο της άρσης βουλευτικής ασυλίας στο άρθρο 86 με το νόμο περι ευθύνης υπουργών. Του δήθεν κατάπτυστου άρθου που εισηγήθηκα εγώ. Το κάνουν για να κρυφτούν. Καταθέτω για τα πρακτικα δημοσιογραφική έρευνα με τέτοιες 10 περιπτώσεις».

Αναφερόμενος, στη συνέχεια στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «εμφανίστηκε ως δυσαρεστημένος εισαγγελέας επειδή το δήθεν σκάνδαλο Νοβάρτις μετατράπηκε σε αντίστροφο σκάνδαλο εις βάρος των θεσμών και της δικαιοσύνης για να αλλοιωθεί η μορφή του πολιτευματος. Για το ζήτημα αυτό εκκρεμούν μηνύσεις που θα εξεταστούν την στιγμή που πρέπει γιατί ο καθένας πρέπει να έχει συνείδηση των πράξεων του. Να αντιληφθεί τι έχει κάνει ώστε μετά την ήττα να διέλθει από την διεργασία που θα του επιτρέψει να συμβάλλει και αυτός στην οικοδόμηση του μέλλοντος της χώρας».

«Ερχεται ο Τσίπρας με αφορμή την διαβίβαση υποθυεσης για τον Λοβέρδο και λέει ότι κρύβεται πίσω από την παραγραφή. Το λέει αυτό για πρόσωπα για τα οποία η υπόθεση έχει τεθεί στο αρχείο. Το λεει αυτό για τον κ. Πικραμμένο και για εμένα. Αντί να ζητήσει συγγνώμη ή έστω υποκριτικά να δηλώσει ικανοποίηση για αρχειοθέτηση έρχεται και λέει ότι εγώ πρέπει να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Πικραμμένο γιατί το Σύνταγμα λέει για αμελλητί διαβίβαση δικογραφιών» πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Έπρεπε να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή στην Βουλή να ολοκληρωθεί η προδικασία και έρευνα να αποκαλυφθούν τα πραγματικά δεδομένα που έχει φανεί ότι είναι ανύπαρκτα αλλά αυτό το απαγορεύει ο ΣΥΡΙΖΑ» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «υπάρχουν δύο νέα δεδομένα. Εμφανίζεται ένας μάρτυρας τελευταία στιγμή προσφέροντας αυταπόδεικτα ψεύδη. Εμφανίζεται, όμως, με την εξής ιδιότητα: λεει “έχω διαπράξει εγηκλήματα αλλά θέλω να δώσω στοιχεία για υπουργό και να τύχω ευνοϊκής μεταχείρισης”. Τι λέει όμως το αρ 263 Β του ΠΚ; Λέει ότι αν συμβεί αυτό και καταγγέλλει έναν υπουργό για όλα τα αδικήματα, ο εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να διαβιβάσει την δικογραφία στην Βουλή κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος και όχι με το άρθρο 62 περι ασυλίας».

«Ξέρετε ότι έχετε παραβιάσει και παρερμηνεύσει το Σύνταγμα με το τέχνασμα των επ’ ευκαιρία. Επειδή το γνωρίζετε ότι έχετε παραβιάσει το Σύνταγμα θελήσατε αυτό να το νομιμοποιήσετε αναδρομικά. Καταστήσατε πρώτο θύμα της πλεκτάνης την δικαιοσύνη και ομήρους τους λειτουργούς που έτυχε να ασχοληθούν με την υπόθεση» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Στη συνέχεια αναρωτήθηκε «γνωρίζουν όλοι οι παράγοντες της Δικαιοσύνης τι λέει το άρθρο 263 Β του ΠΚ και τι έλεγε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Συνταγματική Αναθεώρηση;»

«Υπάρχει σκάνδαλο Novartis που αφορά μεγάλο αριθμό γιατρών και κλινικών και όλα αυτά πρέπει να διερευνηθούν. Διερευνώνται; Δεν είδα τίποτα. Γίνονται έρευνες; Υπάρχει αντίστροφο σκάνδαλο; Το σκάνδαλο πλεκτάνης; Ναι, το συνομολόγησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης,. Ο άνθρωπος που όταν διαβιβάστηκε ο φάκελος πρόλαβε να ρίξει μια ματιά και να δηλώσει έξω από το Μαξίμου ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των επόψχών. Και μετά ήρθε στην Βουλή και είπε ότι υπάρχει μεγάλό σκάνδαλο αλλά δεν αφορά πολιτικούς».

«Γιατί επιμένει ο Τσίπρας ενώ βλέπει ότι έχει καταρρεύσει η φαρσοκωμοδία. Αναλαμβάνει την ευθύνη που είναι βαριά. Ξέρει ότι πρέπει να αυτοπροστατευτεί καθ’ οδόν για εκλογές γιατί πληθαίνουν τα προβλήματα. Λεει για τον Πετσίτη ότι είναι ένας τυχαίος που έτυχα να περνά από το Μαξίμου» είπε στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος.

Επιμένοντας στην υπόθεση Πετσίτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «ο Πετσίτης έχει συμβολικό χαρακτήρα. Δεν υπάρχει υπόθεση Πετσίτη αλλά υπόθεση Τσίπρα και υπουργών του που οδηγεί σε βλάβη του Δημοσίου. Υπάρχει πληθωρισμός πληροφοριών που πρέπει να εξεταστούν όπως η σύμβαση παραχώρησης του Αεροδρομίου Αθηνών».

«Εζησα το βρώμικο 1989. Λέει ο κ. Τσίπρας ότι ο τότε πολιτικός αντίπαλος παρέπεμψε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Όχι, η αριστερά της εποχής το έπραξε. Υπερασοπίστηκα τον Ανδρέα Παπανδρέου και ήμουν δίπλα του όταν την παραμονή πρωτοχρονιας του 1995 πήρε την πρωτοβουλία να ανασταλεί η ρύθμιση του 86 για τον Κ. Μητσοτάκη και να σταματήσει ο φαύλος κύκλος και να περάσουμε σε άλλα επίπεδα πολιτικού πολιτισμού. Ετσι φθάσαμε στο 2001 για την ψήφιση του 86 και του νόμου περι ευθύνης υπουργών ομόφωνα. Με τις ψήφους και του ΚΚΕ και του Συνασπισμούς. Τα αισθήματά μου απέχουν πολύ από την εκδίκηση. Είμαι οπαδός της συναίνεσης. Αλλά δεν φτάνεις στην συναίνεση και στην άλλη την ανώτατη την επόμενη φάση εάν δεν αντιληφθούν όλοι τι γίνεται τι κάνουν».

«Αυτός ο φαύλος κύκλος θα σταματήσει μόνο μέσα από τις εκλογές και θα επέλθει η κάθαρση» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: protothema.gr