Στην περιγραφή μιας νέας ιδεολογικής πλατφόρμας, πάνω στην οποία στήριξε την κυβερνητική του πολιτική προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του, λίγα λεπτά πριν η κυβέρνηση του λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η νέα αυτή ιδεολογική πλατφόρμα επιβεβαιώνει ήδη αυτό που ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πριν από περίπου 4 δεκαετίες περιγράψει ως «παραπλανητικές ετικέτες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς» και ορίζει την Ισχυρή Ανάπτυξη, ως βασικό κριτήριο για τη νέα διαίρεση μεταξύ συντήρησης και προόδου.

Η σημασία της νέας αυτής ιδεολογικής οριοθέτησης που έκανε ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται κι από το ότι την επόμενη μέρα την επανέλαβε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που έκανε.

Ποιες είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι συντεταγμένες της νέας ιδεολογικής του πλατφόρμας που αποκαλεί «Προοδευτικό Δρόμο» και, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οδηγεί στην «Αυτοδύναμη Ελλάδα»;

Ως πρώτη στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε τη μάχη ενάντια στο λαϊκισμό: Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για λαϊκισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του απάντησε: «Αν τα κάνατε όλα τόσο καλά, όσο τα παρουσιάζατε, φαντάζομαι ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα ήταν διαφορετικό. Λίγη αυτογνωσία δεν βλάπτει…».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε ως πρόοδο στη νέα εποχή, την τοποθέτηση της πολιτικής στη σωστή της θέση στη συνείδηση του πολίτη. «Η Βουλή αυτή πρέπει να γίνει ο καθρέφτης μιας χώρας που αλλάζει. Μιας χώρας που αφήνει πίσω της την εποχή της οργής, της απαισιοδοξίας, της απόγνωσης και περνά στην εποχή της ελπίδας και της δημιουργίας».

 

Οι έξι πυλώνες της νέας ιδεολογικής πλατφόρμας Μητσοτάκη

 

Ο πρώτος, είναι οι τέσσερις έννοιες στις οποίες βασίζεται η χώρα: Σταθερότητα στο εσωτερικό, αξιοπιστία στο εξωτερικό, αναλογικότητα στην εκπροσώπηση αλλά και κυβερνησιμότητα, όπως θα προκύπτει από το νέο εκλογικό νόμο. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θυμίζουν ότι η πίστη «στην ιδέα του έθνους» αποτελεί την πρώτη παράμετρο στις ιδρυτικές ιδεολογικές Αρχές του κόμματος το οποίο κυβερνά και σήμερα.

Ο δεύτερος είναι η παραγωγή νέου πλούτου, που θα φέρει δουλειές για όλους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει την αντίληψη των πολιτικών του αντιπάλων, που λένε ότι «αν κάτι αυξήσεις, κάτι άλλο πρέπει να μειώσεις». Αντιτείνει ότι ο νέος πλούτος μπορεί να φέρει ελαφρύνσεις σε όλους, κυρίως δε στη μεσαία τάξη. Η ανάπτυξη θα μας οπλίσει με επιχειρήματα προς τους πιστωτές ώστε να πετύχουμε μείωση των πλεονασμάτων, εφαρμόζοντας την συνέπεια λόγων και έργων. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε περιγράψει κάτι ανάλογο όταν μιλούσε για την πίστη της ΝΔ «στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας».

Το τρίτο κριτήριο του νέου «Προοδευτικού Δρόμου» Μητσοτάκη, είναι οι συθέμελες αλλαγές στο κράτος. Κορωνίδα των αλλαγών εδώ είναι ο αποκομματισμός της λειτουργίας του δημοσίου, με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων «όπως το δικαίωμα της υπογραφής για ατομικές πράξεις στους Γενικούς Διευθυντές, οι οποίοι επιλέγονται με αξιοκρατικές διαδικασίες», κατά τα όσα είπε στη δευτερολογία του επί των προγραμματικών δηλώσεων. Ουσιαστικά επιχειρείται ένα θαρραλέο βήμα διαχωρισμού της πολιτικής από τη διοίκηση στο ελληνικό Δημόσιο. Εδώ θα ακολουθήσουν κι άλλες θεσμικές παρεμβάσεις όπως η Συνταγματική Αναθεώρηση και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση.

Ο τέταρτος πυλώνας της νέας ιδεολογικής πρότασης Μητσοτάκη είναι η πρωτοκαθεδρία της Παιδείας και της Υγείας, καθώς αυτοί προσδιορίζονται ως κεντρικοί τομείς στην προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα του πιο αδύναμου κομματιού της. Εδώ (όπως και στον τομέα της ασφάλειας) σε πρώτη φάση απλώς γίνονται προσλήψεις -κατ’ εξαίρεση, λόγω της κατάστασης της οικονομίας- αλλά έπονται θεσμικές παρεμβάσεις, πέραν του αμαρτωλού ασύλου, για αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών και καλύτερες παροχές από γιατρούς και νοσηλευτές. Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία από την εποχή του Ριζοσπαστικού Φιλελευθερισμού ήταν υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο πέμπτος πυλώνας είναι η ασφάλεια, που επίσης αφορά τους πάντες, κυρίως όμως τους πιο αδύναμους: «Της ηλικιωμένης γυναίκας, που θέλει να κυκλοφορεί άφοβα στη γειτονιά της. Του εμπόρου, στο κέντρο της Αθήνας που θέλει το μαγαζί του να μην είναι έρμαιο ληστών. Του φοιτητή, που θέλει να σπουδάζει ελεύθερος στη σχολή του, αλλά και του συνταξιούχου, που απλά θέλει να κοιμάται ήσυχος κάθε βράδυ στο σπίτι του» είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο έκτος πυλώνας είναι η διεθνής αξιοπιστία της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις περιορίστηκε να απαντήσει στις μομφές της αντιπολίτευσης για τη στάση του έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών και θύμισε την προεκλογική του θέση ότι μετά την υπογραφή της Συμφωνίας είναι αδύνατη η μονομερής ακύρωσή της. Ωστόσο, αυτός ο πυλώνας εκτείνεται σε πολύ περισσότερα: Από την προοπτική διαπραγμάτευσης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έως τη διεκδίκηση ενός καλού χαρτοφυλακίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κι από την αξιοποίηση του συνόλου των δυνατοτήτων που έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω των συμμαχιών μας με Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο, μέχρι τη δυνατότητά μας να προωθούμε εξαγωγές σε όλο τον κόσμο και να μετάσχουμε σε ενδιαφέρουσες διεθνείς πρωτοβουλίες όπως ο κινεζικός “Δρόμος του Μεταξιού” χωρίς να διαταράσσουμε τις καλές μας σχέσεις με τους παραδοσιακούς μας φίλους σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Πέραν των παραπάνω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε και πρόσθετα στοιχεία για τη νέα ιδεολογική του πλατφόρμα: Απέρριψε τις «ταξικές πολιτικές», χλεύασε τον «υποτιθέμενο νεοφιλελευθερισμό των τεχνοκρατών» για τον οποίο τον κατηγορούν οι αντίπαλοί του, και όρισε τον «Προοδευτικό Δρόμο» που αποτελεί τον ιδεολογικό οδηγό της κυβέρνησής του. Πριν από πολλά χρόνια, ο πρώην Πρόερος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος είχε πει ακριβώς τα ίδια: «ο φιλελευθερισμός της ΝΔ δεν είναι ο ασύδοτος φιλελευθερισμός της παλιάς εποχής. Είναι ο φιλελευθερισμός ο συνδεδεμένος με τον έλεγχο του κράτους, με τους απαραίτητους για την επίτευξη μεγάλης κοινωνικής δικαιοσύνης περιορισμούς που καθορίζει το κράτος. Και κατά τούτο είναι μεμετρημένος»

Κεντρικός καμβάς της πρότασής του, είναι το κριτήριο της Ισχυρής Ανάπτυξης ως διαχωριστικό σημείο μεταξύ Προόδου και Συντήρησης. Η Ισχυρή Ανάπτυξη κάνει δυνατή τη μετέπειτα δίκαι αναδιανομή του εθνικού πλούτου και εκ των πραγμάτων, όπως είπε, σβήνει τις παραδοσιακές ιδεολογικές αντιπαραθέσεις περασμένων αιώνων. «Όχι στις δοξασίες του παρελθόντος, ναι στο χειροπιαστό αποτέλεσμα» είπε στο Κοινοβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η τελική του αναφορά στα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων στο Μάτι, επιβεβαίωσε την προσοχή της νέας κυβέρνησης στο κομμάτι της κοινωνίας που χρειάζεται την προσοχή και τη στήριξη της Πολιτείας.

Με αυτά ως δεδομένα, θα έχει ασφαλώς ενδιαφέρον η διαμόρφωση της ιδεολογικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών κι εκείνων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της αξιωματικής.