Στη δομή και της διαδικασίες της εταιρικής διακυβέρνησης της Εθνικής Τράπεζας, με σκοπό την ενίσχυση των τομέων εξειδίκευσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας και την ευθυγράμμιση με βέλτιστες πρακτικές από τη διεθνή και την ελληνική εμπειρία αποσκοπούν οι προτάσεις που κατέθεσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τη διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος, όπως αποκαλύπτει ο Διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Μάρτιν Τζούρντα, σε συνέντευξή του στη σημερινή «Ναυτεμπορική».

Σύμφωνα με τον κ. Τζούρντα, η προώθηση ενός ισχυρού συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για κάθε επενδυτική κίνηση, «από την πίεση που ασκούμε στις τράπεζες για βελτίωση της κερδοφορίας και μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, έως τη βελτίωση του εσωτερικού πλαισίου διαχείρισης και διοίκησης, του οποίου η εταιρική διακυβέρνηση είναι το πιο βασικό στοιχείο».

Όπως διευκρινίσει στη συνέντευξή του ο διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ, «το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για την εταιρική διακυβέρνηση είναι διαρκώς αυξανόμενο. Ακόμα κι οι παθητικοί θεσμικοί επενδυτές, που μέχρι πρότινος ακολουθούσαν απόψεις διεθνών συμβούλων σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, δραστηριοποιούνται και, σαν τους πιο ενεργούς, θεσπίζουν δικές τους πολιτικές, οι οποίες είναι αρκετά απαιτητικές και ορίζουν κριτήρια αξιολόγησης. Είναι ζωτικής σημασίας για κάθε εισηγμένη, πολλώ δε μάλλον για τις τράπεζες, να πληροί τα κριτήρια ανεξαρτησίας των μελών, ισότητας των φύλων, να έχει το σωστό μείγμα δεξιοτήτων, ευθυγράμμιση δεξιοτήτων και αμοιβών με την επίσημη στρατηγική του Οργανισμού, να τηρεί τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης, διαφάνειας, κοινωνικής ευαισθησίας…»