Σε ηλικία μόλις 22 ετών, η Λόρεν Σάιμονς, κατάφερε να γίνει η νεότερη και μοναδική floor trader πλήρους απασχόλησης της Γουόλ Στριτ και η δεύτερη αφροαμερικανίδα στα 226 χρόνια λειτουργίας της.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε μια αποκλειστική συνέντευξη, η επενδύτρια ενθαρρύνει όλες τις γυναίκες του κόσμου να μην διστάζουν και να τολμούν να λένε «όχι» σε επαγγελματικές προτάσεις. Σύμφωνα με τη δική της προσωπική εμπειρία τα «όχι» ήταν που στην πραγματικότητα άλλαξαν τη ζωή της και την έφεραν ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία. «Στα 22, ήμουν η νεότερη γυναίκα floor trader και έβγαζα 12.000 δολάρια ετησίως. Έφυγα μετά από 2 χρόνια και δεν κοίταξα ποτέ ξανά πίσω μου.» δηλώνει χαρακτηριστικά στο BusinessInsider. 

Η Σάιμονς δεν προερχόταν από μία πλούσια οικογένεια, δεν είχε το χρηματοοικονομικό υπόβαθρο για να στηρίξει τα πρώτα επαγγελματικά της βήματα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν την σταμάτησε και σίγουρα δεν την αποθάρρυνε από τους στόχους της. Με πτυχίο στη γενετική, δεν ήταν σίγουρη με το τι πραγματικά ήθελε να ασχοληθεί στην μετέπειτα επαγγελματική της πορεία, όμως αυτό σίγουρα γνώριζε καλά μέσα της ήταν πως ήθελε να δουλέψει στη Νέα Υόρκη.

Αποφάσισε λοιπόν να μετακομίσει εκεί και να στραφεί στο κλάδο των χρηματοοικονομικών. Χρειάστηκε να πάει σε διάφορες συνεντεύξεις προκειμένου να βρει μία δουλειά που να της ταιριάζει. Οι συνεντευξιαζόμενοι που ως επί το πλείστον ήταν άνδρες, συνήθως της έλεγαν πως δεν ταίριαζε στη θέση που εκείνοι προσέφεραν καθώς τους φαινόταν αρκετά μπερδεμένη χωρίς να έχει κάποιο ξεκάθαρο επαγγελματικό ενδιαφέρον και συγκεκριμένο αντικείμενο.

Τότε όμως ήρθε σε επαφή με τον Ρίτσαρντ Ρόζενμπλαττ, Ceo της Rosenblatt Securities ο οποίος την προσέλαβε για τον χαρακτήρα και το δυναμισμό που η ίδια επέδειξε. «Αυτό το νεαρό κορίτσι είχε τη θέληση να έρθει στη Νέα Υόρκη από τη Τζόρτζια, χωρίς πτυχίο οικονομικών και χωρίς να έχει αποφοιτήσει από κάποιο πανεπιστήμιο της Ivy League, με μηδενικές γνωριμίες και όμως δεν τα παράτησε.» υποστηρίζει ο ίδιος.

Όταν ξεκίνησε στη Rosenblatt Securities, δεν είχε πλήρη επίγνωση για το ότι πράγματι έκανε κάτι πρωτοποριακό. «Ήθελα απλώς να κάνω το καλύτερο που μπορούσα. Και μόνο που ήμουν η μοναδική γυναίκα στο χώρο αυτό από μόνο του έχει πολλές προκλήσεις.» Ωστόσο, η ίδια αποκαλύπτει πως το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. «Γιατί δεν μπορείς να γίνεις επιτυχημένος; Είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιείς την ετερότητά σου ως δικαιολογία.» αναφέρει.

«Να είμαι γυναίκα, να είμαι Αφροαμερικανίδα, θα μπορούσα να τα χρησιμοποιήσω όλα αυτά σαν δικαιολογίες που θα με κρατούσαν πίσω ή θα μπορούσα να τα χρησιμοποιήσω ως σούπερ δύναμη. Και αποφάσισα να κάνω το δεύτερο.» προσθέτει.

Σήμερα, η Σάιμονς τονίζει την ανάγκη να προωθηθεί η ισότητα των δύο φύλων στον επαγγελματικό χώρο. «Όχι μόνο οι εταιρείες να προσλαμβάνουν περισσότερες γυναίκες, αλλά παράλληλα να τις υποστηρίζουν και να τις προστατεύουν  ιδιαίτερα όταν αποτελούν μέρος ενός ανδροκρατούμενου κλάδου.» αναφέρει και μοιράζεται μια προσωπική ιστορία από την παιδική της ηλικία, όπου η μητέρα της βίωσε αντίστοιχες πιέσεις και δυσκολίες στον επαγγελματικό χώρο.

«Ο αδερφός μου έχει εγκεφαλική παράλυση και για μεγάλα χρονικά διαστήματα χρειαζόταν να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Αυτό σήμαινε ότι η μαμά μου έπρεπε να θυσιάσει πολλά πράγματα και φυσικά δεν μπορούσε να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη δουλειά της. Μια μέρα ο προϊστάμενος της είπε «Αλήθεια, σκοπεύεις να βάλεις τα παιδιά σου πάνω από την καριέρα σου;» Η μητέρα μου παραιτήθηκε επί τόπου» αποκαλύπτει.

Επαινεί τη μητέρα της για αυτήν της την απόφαση αλλά δεν μπορεί να πιστέψει πως ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να διαιωνίζεται μια τέτοια νοοτροπία στον επαγγελματικό στίβο. Σήμερα, το μήνυμά της προς τις γυναίκες όλων των ηλικιών ανεξαρτήτως επαγγέλματος και οικονομικής κατάστασης είναι: «Τολμήστε να πείτε όχι σε επαγγελματικές προτάσεις για να αλλάξουν κάποια στιγμή όλες αυτές τις πεποιθήσεις». Η νεαρή πιστεύει πως είναι σημαντικό να είμαστε ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες ωστόσο το πιο σημαντικό είναι οι γυναίκες να βάζουν πάνω από την επαγγελματική τους καριέρα, τον εαυτό τους, τη ψυχική τους υγεία και ηρεμία.

Διαβάστε ακόμη:

Έναρξη επιχείρησης με ένα email ή βιντεοκλήση

Νέα κίνητρα για την ενίσχυση της Ερευνας και της Ανάπτυξης

Έτσι επέλεξε τον διάδοχό του στην Amazon ο Τζεφ Μπέζος