business stories

Αυτός είναι ο άρχοντας των SPAC, αγαπητός και στο Reddit και στη Wall Street

  • Μιχάλης Γιαννακίδης


Ο Chamath Palihapitiya έχει καταφέρει να είναι αρεστός στις μάζες των νεαρών επενδυτών του διαδικτύου, ενώ παράλληλα συναναστρέφεται με κολοσσούς της Wall Street, συγκεντρώνοντας δισεκατομμύρια στα SPAC’s του

Όπως παραδέχεται και ο ίδιος με την πρώτη ευκαιρία, ο Chamath Palihapitiya είναι προϊόν των καιρών του. Ο 42χρονος επενδυτής, ερασιτέχνης παίκτης πόκερ και μέτοχος των Golden State Warriors του NBA, μπορεί να ανεβάσει κατακόρυφα την αξία μίας μετοχής με ένα και μόνο τιτίβισμα, προς τα 1,4 εκατομμύρια άτομα που τον ακολουθούν στο Twitter. Έτσι ακριβώς έκανε και στις αρχές του Ιανουαρίου, όταν πρώτα προετοίμασε τους οπαδούς του για το επόμενο του εγχείρημα και τρεις μέρες αργότερα, ανακοίνωσε πως ένα από τα SPAC του θα συγχωνευόταν με την Social Finance, ένα startup από τον κόσμο της fintech.

Ναι, ο Palihapitiya έχει διαχειριστεί θαυμάσια τις δύο τάσεις της εποχής, την μάζα των ιδιωτών επενδυτών και την ευρεία χρήση των εταιρειών ειδικού σκοπού για εξαγορές για την είσοδο στο χρηματιστήριο. Όμως ο Καναδός, με καταγωγή από την Σρι Λάνκα, δεν χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόνο για να προωθεί τις δικές του επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αν παρουσιαστεί η ευκαιρία, δεν θα διστάσει καθόλου να κάνει παθιασμένες δηλώσεις, καλώντας για την κατάρρευση των Hedge Funds, τον αγαπημένο στόχο του περίφημου, πλέον forum WallStreetBets, όπου οργανώνονται εκατομμύρια νεαροί επενδυτές. Ο Palihapitiya ισχυρίζεται, επίσης,  προφανώς χαριτολογώντας, πως όταν η αξία του Bitcoin φτάσει τα 100.000 δολάρια, εκείνος θα αγοράσει την Goldman Sachs, μετονομάζοντας την σε «Chamathman Sachs»

Πάντως, για όλο τον θυμό που ο Palihapitiya φαίνεται να έχει προς τους καρχαρίες της Wall Street, δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα με το να αναμειγνύεται με τις ελίτ, ούτε και με το να δέχεται τις επενδύσεις του στα πολλαπλά SPAC’s του. Μόνο μέσα στο 2020, η επενδυτική του φίρμα, Social Capital, συγκέντρωσε 3,7 δισεκατομμύρια για πέντε διαφορετικές «εταιρείες λευκής επιταγής» και η Wall Street Journal αναφέρει πως ετοιμάζει άλλες επτά για την φετινή χρονιά.  Πριν την επιβολή των εθνικών lockdown, ο Palihapitiya οργάνωσε meetings με θεσμικούς επενδυτές της Wall Street, προσπαθώντας να μαζέψει κεφάλαια για τα SPAC’s του. Οι προσπάθειες του φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς, καθώς λέγεται πως οι επαφές του Palihapitiya με τον επενδυτικό κολοσσό BlackRock έπεισαν την Social Finance να συγχωνευτεί με μία από τις εταιρείες του, όταν υπήρχαν πολλοί διαφορετικοί μνηστήρες.

Αλλά ακόμη και αν κάποιες από τις πρακτικές του 42χρονου μπορούν να ερμηνευτούν ως υποκριτικές, παραμένουν επιτυχημένες και δεν θα είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που πάει μπροστά με αυτόν τον τρόπο. Γεννήθηκε πολύ μακριά από την χλιδή του Μανχάταν, στην Σρι Λάνκα, όπου έζησε για έξι χρόνια, προτού η οικογένεια του εγκατασταθεί στο γαλλόφωνο κομμάτι του Καναδά. Αποφοίτησε με πτυχίου ηλεκτρολόγου μηχανικού από το πανεπιστήμιου του Βατερλό, στο Κεμπέκ και δούλεψε προσωρινά σε μία επενδυτική τράπεζα. Έπειτα, μετακόμισε στην Καλιφόρνια, φυσικά, δουλεύοντας σε μερικές διαφορετικές επιχειρήσεις, μέχρι που, το 2007, κατέληξε στο Facebook. Εκεί έμεινε για τέσσερα χρόνια, μα οι διαφωνίες του με τον Mark Zuckerberg τον οδήγησαν προς την έξοδο. Παρότι όχι ιδιαίτερα παραγωγικό, το πέρασμα του από το Facebook αποδείχθηκε τουλάχιστον χρήσιμο, μιας και φούσκωσε τον τραπεζικό του λογαριασμό. Το 2011 ίδρυσε την Social Capital, με έδρα το πανέμορφο Palo Alto, στην βόρεια Καλιφόρνια, η οποία θα επένδυσε σε αρκετές εταιρείες σχετικά με την διαστημική εξερεύνηση και την κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της οποίας είναι βασική προτεραιότητα του Palihapitiya.

Τελικά, η Social Capital και ο ιδρυτής της στράφηκαν στις εταιρείες ειδικού σκοπού για εξαγορά μερικά χρόνια πριν η χρήση τους είχε γίνει καθημερινό φαινόμενο, το 2017. Στην αρχή, μερικές εταιρείες απέρριψαν την πρόταση για συγχώνευση, ίσως γιατί ο Palihapitiya δεν ήταν πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις του ως CEO. Συνάδελφοι του εκμυστηρεύτηκαν πως κάποιες φορές ήταν απών από meetings που ο ίδιος σχεδίασε, ενώ σίγουρα δεν βοήθησε το ότι έκανε ταξίδια με την ερωμένη του, ενώ η τότε ακόμη σύζυγος του συνέχιζε να απασχολείται στην Social Capital.

Η πρώτη μεγάλη νίκη του Palihapitiya ήρθε από την ατυχία του Richard Branson. Ο βρετανός δισεκατομμυριούχος είχε συμφωνήσει με το επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας για μία επένδυση ενός δισεκατομμυρίου στην Virgin Galactic, την εταιρεία διαστημικού τουρισμού του. Όμως η συμφωνία χάλασε, όταν, τον Οκτώβρη του 2018,  η κατά τα άλλα παραδειγματική κυβέρνηση της χώρας αναμείχθηκε με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi. Ο Branson χρειαζόταν έναν νέο συνεργάτη και μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, συμφώνησε με τον Palihapitiya, ώστε η Virgin Galactic να συγχωνευτεί με ένα από τα SPAC του, με τον Καναδό να επενδύει άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια από την τσέπη του στην εταιρεία. Η συμφωνία έκλεισε το φθινόπωρο της επόμενης χρονιάς.

Από τότε, ο Palihapitiya έχει μείνει απασχολημένος, βοηθώντας εταιρείες να μπουν στο χρηματιστήριο, με τον ίδιο να ανταμείβεται με ένα διόλου ευκαταφρόνητο μερίδιο σε αυτές. Στο μεσοδιάστημα, κάνει αρκετές άλλες επενδύσεις, ακολουθεί τα τελευταία trends όπως τα κρυπτονομίσματα ή τα NFT και εκφράζει κάποιες πραγματικά προοδευτικές απόψεις, όντας πάντα σε επαφή με την διαδικτυακή κουλτούρα των millenials.

Διαβάστε ακόμη:

Panasonic: Εξαγοράζει την αμερικανική Blue Yonder έναντι $6,5 δισ.

ΟΠΑΠ: Νέο πακέτο μέτρων στήριξης προς τα πρακτορεία

Έλλη Διβάνη: «Έφυγε» στα 33 της η κληρονόμος της γνωστής οικογένειας των ξενοδόχων

Απόρρητο Απόρρητο