business stories

Airbnb για πισίνες: Tο νέο trend που ανέδειξε ο κορωνοϊός – Ζευγάρι έβγαλε $111.000 σε έναν χρόνο

  • Άντζελα Μπολέτση


Ο Τζιμ και η Λίσα Μπάταν από το Όρεγκον των ΗΠΑ κατάφεραν να εισπράξουν εξαψήφιο εισόδημα χρησιμοποιώντας την διαδικτυακή πλατφόρμα Swimply, η οποία προσφέρει στους ιδιοκτήτες την ευκαιρία να νοικιάσουν τις πισίνες τους με ωριαία χρέωση

Η Swimply είναι το νέο «παιδί» του κορωνοϊού, που ανέθρεψαν οι ιδιάζουσες ανάγκες των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πρόκειται για μια εφαρμογή που αποκαλείται «Airbnb για πισίνες» και επιτρέπει στους ανθρώπους να νοικιάζουν πισίνες με την ώρα. Προς το παρόν λειτουργεί μόνο στις ΗΠΑ, δεν αποκλείεται όμως η επέκτασή της και στην Ευρώπη.

Η Swimply υπάρχει από το 2018, όπου παρείχε υπηρεσίες εύκολης ενοικίασης ιδιωτικών πισινών. Σε αντίθεση με πολλές εταιρείες στον κόσμο, όχι μόνο επιβίωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά κατάφερε να εκτοξεύσει τα έσοδά της, καθώς τον τελευταίο χρόνο σημείωσε την πρωτοφανή ανάπτυξη κατά 4.000%.

Ο συνιδρυτής της, εταιρείας Μπούνιν Λάσκιν, ανέφερε στη ‘The Wall Street Journal’ ότι οι κρατήσεις στην εφαρμογή έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 120.000 κατά το παρελθόν έτος, καθώς η πανδημία έκλεισε πολλές δημόσιες πισίνες και έφερε αντιμέτωπο τον κόσμο με τον εγκλεισμό.

Η εφαρμογή φιλοξενεί περίπου 13.000 ιδιοκτήτες πισινών σε όλες της ΗΠΑ, από το Λος Άντζελες έως τη Νέα Υόρκη. Οι τιμές της εφαρμογής κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 35 έως 50 δολάρια την ώρα, ανάλογα και με το μέγεθος της πισίνας και την τοποθεσία του σπιτιού.

Ο Λάσκιν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε ότι η χρήση μιας πισίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε θεραπευτική για πολλά άτομα.

«Έχουμε δει πολλές οικογένειες να αναζωογονούνται με τη λύση της Swimply», δήλωσε ο Λάσκιν.

Ο συνιδρυτής της εφαρμογής Άσερ Βάινμπεργκερ δήλωσε ότι οι ιδιοκτήτες πισίνας κερδίζουν περίπου 5.000 έως 10.000 δολάρια ανά μήνα κατά μέσο όρο, ενώ η εταιρεία λαμβάνει προμήθεια 15% από τους ενοικιαστές και επιβάλλει χρέωση 10% στους επισκέπτες.

Πώς να βρείτε μια πισίνα κοντά σας

Το σκεπτικό της λειτουργείας της Swimply είναι παρόμοιο με εκείνης του γνωστού σε όλους μας, Airbnb.

Προκειμένου να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της Swimply, ένας πελάτης μπορεί να εγγραφεί στην εφαρμογή ή στον ιστότοπο swimply.com, εφόσον είναι άνω των 21 ετών.

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος ενοικιαστής πισίνας μπορεί να αναζητήσει όλες τις κοντινές πισίνες κοντά στην τοποθεσία του και να στείλει αίτημα για αυτήν που επιθυμεί. Κάθε αναζήτηση πισίνας σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία λειτουργεί παρόμοια με μια αντίστοιχη αναζήτηση καταλύματος Airbnb και περιλαμβάνει εικόνες του σπιτιού, λίστα με τις ανέσεις και τις παροχές, όπως μπάρμπεκιου ή ηχοσύστημα, καθώς και τους ειδικούς κανόνες κάθε οικοδεσπότη. Ορισμένα σπίτια περιλαμβάνουν και επιπλέον παροχές, όπως αλκοόλ και σνακ. Αντίστοιχα, η startup προσφέρει τη δυνατότητα ασφάλισης που καλύπτει έως και 1 εκατομμύριο δολάρια, καθώς και ένα συμβόλαιο προστασίας ζημιών ιδιοκτησίας.

Ο Βάινμπεργκερ δήλωσε πολλοί οικοδεσπότες επιλέγουν να παραμείνουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια των ενοικιάσεων για να προλάβουν πιθανές καταστροφές και κινδύνους στην ιδιοκτησία τους, ειδικά όταν πρόκειται για μεγαλύτερες εκδηλώσεις, ενώ δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες πισίνας που νοικιάζουν το χώρο τους σε πολλές παρέες σε μια μέρα.

Το ετήσιο εισόδημα των 111.000 δολαρίων

Σύμφωνα με πληροφορίες της Daily Mail, ένα ζευγάρι στο Πόρτλαντ του Όρεγκον κέρδισε 111.000 δολάρια σε λιγότερο από ένα χρόνο, αφού φιλοξένησε περίπου 2.700 επισκέπτες που έκαναν κράτηση για διαμονή στο σπίτι τους μέσω της Swimply.

Ο Τζιμ και η Λίσα Μπάταν κατάφεραν να εισπράξουν ένα εξαψήφιο εισόδημα απλά παραχωρώντας την πισίνα τους για ενοικίαση. Οι Μπάταν προσφέρουν την πισίνα τους μεγέθους 15.000 γαλόνια προς ενοικίαση με χρέωση 75 δολάρια την ώρα σε πέντε άτομα, ενώ χρεώνουν επιπλέον 10 δολάρια για κάθε επιπρόσθετο επισκέπτη.

Ο Μπάταν, ωστόσο, επισημαίνει ότι μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά η ενοικίαση της πισίνας στους επισκέπτες είναι σκληρή δουλειά. Ανέφερε στο περιοδικό ότι ξυπνά στις 5 π.μ. τις περισσότερες ημέρες για να αφαιρέσει τα φύλλα από το νερό, ενώ η σύζυγός του, Λίζα, καθαρίζει το νερό της πισίνας και την εμπλουτίζει με παιχνίδια, πριν φτάσει κάθε επισκέπτης.

Μια αναπτυσσόμενη αγορά

Άλλες εταιρείες έχουν επίσης αντιληφθεί τη δημοτικότητα αυτού του νέου εγχειρήματος και παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες. Ένας εκ των ανταγωνιστών της Swimply είναι το Peerspace, μια εφαρμογή για κράτηση τοποθεσιών παραγωγής ταινιών και χώρων εκδηλώσεων, που προσφέρει χιλιάδες χώρους με πισίνες με ωριαία χρέωση.

Ο συνιδρυτής της Peerspace, Ματ Μπέντετ, δήλωσε στο Buisiness Insider ότι η εταιρεία παρατήρησε πέρσι μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος για υπαίθριες τοποθεσίες με πισίνες.

Επίσης δυνατότητα ενοικίασης πισίνας προσφέρουν το Airbnb και το Vrbo.

Εθνική έλλειψη χλωρίου

Η εκτόξευση της δημοτικότητα της Swimply συνέπεσε με την άνοδο του κόστους για χημικά συστατικά πισινών, όπως το χλώριο, έπειτα από πυρκαγιά στην εταιρεία κατασκευής χλωρίου, BioLabs, τον περασμένο χρόνο, που προκάλεσε εθνική έλλειψη του προϊόντος.

Το πρόσθετο, λοιπόν, εισόδημα βοηθά τους ιδιοκτήτες να καλύψουν το κόστος συντήρησης των πισινών τους, το οποία αυξήθηκε και άλλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού με χλώριο.

Διαβάστε ακόμη:

Οι τραπεζίτες που (τώρα) δεν ανησυχούν, New Jersey Confidential, η κρουαζιέρα του Γιώργου Νίκα, «η Πουλιάδης & Συνεργάτες ζει» και η… Karatzis Air Lines

Αλλάζουν τα κίνητρα για πλαστικό χρήμα – Πού και πώς «χτυπά» η Εφορία

Μαρία Σάκκαρη: Πήρε την πρόκριση για τις «16» των Ολυμπιακών Αγώνων – Οι πρώτες δηλώσεις (Vid)