Στην πώληση ανενεργών περιουσιακών στοιχειών της στρέφεται η Alumil με στόχο να μειώσει τον δανεισμό της και να αποκτήσει μια ακόμα πιο ισχυρή χρηματοοικονομική θέση. Αν η πρόσφατη ρύθμιση των δανείων της, ύψους 162 εκατ. ευρώ, αποτέλεσε την «βάση» για το turnaround story της εισηγμένης μετά από μια δύσκολη περίοδο, μια σειρά από «έξυπνα» deals φαίνεται ότι θα δώσει την συνέχεια στο συγκεκριμένο «κομμάτι».

Η θυγατρική της στην Βουλγαρία (Alumil Bulgaria) υπέγραψε προσύμφωνο, ως γνωστό, για την πώληση ακινήτου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του προσεχούς Ιουνίου.

Πληροφορίες του newmoney αναφέρουν πως οι ίδιες σκέψεις γίνονται στον όμιλο και για τα δυο κλειστά εργοστάσια της Alumil στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα.

Στην περίπτωση της Βουλγαρίας, πρόκειται για αποθήκες (γήπεδο και κτίριο) οι οποίες πωλούνται και το έσοδο που θα προκύψει θα χρησιμοποιηθεί για εξόφληση δανείων της θυγατρικής και το υπόλοιπο για μείωση των δανειακών υποχρεώσεων της μητρικής.

Η διοίκηση – με Πρόεδρο Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Γιώργο Μυλωνά- έλαβε την απόφαση αυτή, διότι η Alumil καλύπτει τις ανάγκες της στην Βουλγαρία απευθείας πλέον από την Ελλάδα, σαν …προέκταση της Θεσσαλονίκης. Δημιουργήθηκαν νέα showrooms και νέο διοικητικό κέντρο, ωστόσο οι αποθήκες στην γειτονική χώρα δεν χρειάζονται πια και το πωλητήριο τους εκτιμάται πως θα αποφέρει ένα αντίτιμο κοντά στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Προς την ίδια κατεύθυνση, με στόχο δηλαδή την ταχύτερη δυνατή μείωση των δανείων της, η Alumil  -σύμφωνα με πηγές της αγοράς- εξετάζει την πώληση και των δυο εργοστασίων της σε Ξάνθη και Κομοτηνή, τα οποία δεν δουλεύουν εδώ και περίπου 7-8 χρόνια.

Το timing δείχνει καλό για μια τέτοια κίνηση, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι και οι άνθρωποι της  ιστορικής ελληνικής εταιρείας (από τους experts στην κατασκευή προηγμένων συστημάτων αλουμινίου σε διεθνές επίπεδο, πάνω από τρεις δεκαετίες) θεωρούν πως το επενδυτικό κλίμα, αλλά και η οικονομία παρουσιάζουν ήδη σημάδια βελτίωσης, τέτοια που θα βοηθήσουν μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα για την πώληση και των άλλων ανενεργών ακινήτων τους σε συμφέρουσες τιμές.

Σε ποιο ύψος θα κυμανθούν οι μελλοντικές συμφωνίες για τα δυο ανενεργά εργοστάσια;

Αυτό θα το καθορίσει η αγορά. Οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης. Το αισιόδοξο είναι ότι ενώ μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καν ενδιαφέρον για βιομηχανικά ακίνητα του είδους, τώρα …υπάρχει. Και αν βρεθούν οι κατάλληλοι αγοραστές, στην Alumil θα μπορούν να υπολογίζουν σε μια συνολική μείωση των δανείων τους τουλάχιστον κατά 7 ή 8 εκατ. ευρώ.

Τα λουκέτα της ύφεσης

Η μονάδα της Ξάνθης είχε αποκτηθεί το 2001, με κύριο αντικείμενο της την παραγωγή και βαφή προφίλ αλουμινίου για αρχιτεκτονικές λύσεις, αλλά με δεδομένο ότι απευθυνόταν περισσότερο στην ελληνική αγορά, αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα από την καθίζηση της εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητας στην «δίνη» της μακράς οικονομικής ύφεσης και διέκοψε την λειτουργία του στις 28/11/2013. Στην Κομοτηνή το αντίστοιχο εργοστάσιο είχε βάλει λουκέτο 1,5 χρόνο νωρίτερα και από τότε δεν δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία τους…

Σήμερα, η πολυεθνική βιομηχανία διαθέτει 12 εργοστάσια σε 6 ευρωπαϊκές χώρες και ένα ισχυρό διεθνές δίκτυο πωλήσεων σε πάνω από 60 χώρες, με 32 θυγατρικές στο εξωτερικό.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατέγραψε -εν μέσω της πανδημίας- οριακή μείωση 0,2% και διαμορφώθηκε στα 241,1 εκατ. ευρώ, έναντι 241,5 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2019, όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, ενώ, τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 9,2 εκατ. ευρώ έναντι 3,3 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, βελτιωμένα κατά 182,3%.

Η Alumil εκτελεί πολλά συμβόλαια αυτό τον καιρό, εξοπλίζοντας πολλά μεγάλα κτίρια εκτός συνόρων με τα καινοτόμα προφίλ αλουμινίου που κατασκευάζει και προσδοκά νέα βελτίωση στα αποτελέσματα της το 2021.

Διαβάστε περισσότερα

Μασκ, Μπέζος και Μπράνσον: Τα σχέδια των τριών δισεκατομμυριούχων για τις έρευνες στο Διάστημα

Kοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ-ΟΠΕΚΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα voucher διακοπών

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η «καλαθομηχανή» που… κόβει (και) χρήμα για τους Μπακς