business stories

Αμερικανός έγινε εκατομμυριούχος από το… dogecoin

  • Μιχάλης Γιαννακίδης


Ο 33χρονος πήρε ένα μεγάλο ρίσκο, επενδύοντας όλη την περιουσία του στο dogecoin και ανταμείφθηκε με την είσοδο του στο κλαμπ των εκατομμυριούχων

Το βράδυ τις 15ης Απριλίου, ο Glauber Contessoto δεν κατάφερε να κοιμηθεί αρκετά. Όπως εκμυστηρεύτηκε στο CNBC, έμεινε ξύπνιος, κοιτώντας με αγωνία την οθόνη του υπολογιστή του. Μέχρι που κατάλαβε πως πράγματι, είχε μόλις γίνει εκατομμυριούχος μέσω του… dogecoin.

Ο 33χρονος είχε επενδύσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στο κρυπτονόμισμα πριν από περίπου δύο μήνες. Τι τον τράβηξε στο dogecoin, που είναι μισό κρυπτονόμισμα και μισό ανέκδοτο; Αρχικά, εκτιμούσε την κοινότητα που είχε αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια γύρω του, από το 2013, κιόλας. Λέει επίσης πως του άρεσε η χρήση του σκυλιού, ράτσας Shiba Inu, γνωστό για την χρήση του σε διαδικτυακά μιμίδια.

Κανένας δεν εξεπλάγη που ο εκατομμυριούχος του dogecoin είναι και θαυμαστής του Elon Musk, τον οποίον θεωρεί ιδιοφυία. Πάντως, τα κίνητρα του για την αντικειμενικά ριψοκίνδυνη του απόφαση να βάλει ό,τι είχε και δεν είχε σε ένα κρυπτονόμισμα χωρίς σημαντική αξία ίσως να είναι λίγο πιο βαθιά. Μεγάλωσε σε μία φτωχή οικογένεια και στα μάτια του, το dogecoin ήταν μία ευκαιρία για να κάνει όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τα παιδιά του πλούσια.

Έτσι, έκανε κάτι πρωτοφανές. Πούλησε όλες τις μετοχές του, ακόμη και αυτές της Tesla, πήρε ένα δάνειο από την ίδια την Robinhood, την εφαρμογή trading και αγόρασε dogecoin αξίας 180.000 δολαρίων. Ο περίγυρος του αποδοκίμασε της απόφαση του. Άλλωστε, ακόμη και σήμερα, οι ειδικοί δεν φαίνονται να έχουν πειστεί για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του… ιδιαίτερου κρυπτονομίσματος.

Σε αντίθεση με το bitcoin, που κυκλοφορεί εδώ και 12 χρόνια και πλέον υιοθετείται από όλο και περισσότερες εταιρείες,  το dogecoin δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές. Επιπλέον, μόλις δύο άτομα έχουν στην κατοχή τους το 30% ολόκληρου του όγκου.

Παρά τους κινδύνους, ο Contessoto κράτησε την θέση του και στα μέσα του Απριλίου, είδε την τιμή του dogecoin να παρουσιάζει δραματική αύξηση ύψους 400%. Στο αποκορύφωμα , ένα dogecoin αντιστοιχούσε σε 45 σεντς. Την επόμενη μέρα, λοιπόν, ο Contessoto, προτού γιορτάσει την είσοδο του στο κλαμπ των εκατομμυριούχων, μοιράστηκε το κατόρθωμα του με την κοινότητα του Reddit. Φυσικά, η είδηση ενός millennial, που έβαλε όλες τις οικονομίες του σε ένα κρυπτονόμισμα το οποίο αρνείται να πάρει τον εαυτό του στα σοβαρά, γρήγορα έγινε viral.

Παρότι ήταν μία…τρελή άνοδος στην αξία τους, ο Contessoto δεν σκοπεύει να πουλήσει τα dogecoin του, τουλάχιστον όχι μέχρι το portfolio του να φτάσει τα 10 εκατομμύρια. Τότε, ισχυρίζεται πως θα συλλέξει μόνο ένα 10%. Όσο για το τι προκάλεσε το ράλι, μία θεωρία λέει πως ήταν το εξαιρετικά επιτυχημένο IPO της Coinbase, ενώ άλλοι θεωρούν πως ήταν αποτέλεσμα των τιιτιβισμάτων του Elon Musk σχετικά με το dogecoin.

Ήδη, πάντως, το κρυπτονόμισμα έχει αρχίσει την πτώση του από τα προηγούμενα, πρωτόγνωρα ύψη. Σε έναν τρίτο, η επιλογή του Contessoto να μην πουλήσει τώρα και να βγάλει ένα σημαντικό κέρδος φαίνεται μάλλον τουλάχιστον παρανοϊκή. Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να είναι εύκολο για τον 33χρονο να βγάλει από το μυαλό του όλες αυτές τις ιστορίες ανθρώπων που θα ήταν δισεκατομμυριούχοι, αν δεν είχαν πουλήσει τα bitcoin τους.

Διαβάστε ακόμη:

Τι ψάχνουν οι επενδυτές σε ενέργεια και υποδομές

Τράπεζα Πειραιώς: Η ΑΜΚ ήταν μόνον η αρχή – Ποιες άλλες ενέργειες θα την ενισχύσουν κεφαλαιακά

Το «Top-5» των Ελλήνων με container ships – Εκτοξεύτηκαν οι ναύλοι των πλοίων μεταφοράς

Απόρρητο Απόρρητο