Αποτελεί μία από τις πιο ξεχωριστές, πολυτελείς παραδοσιακές ξενοδοχειακές μονάδες και για όσους είχαν την τύχη να την επισκεφθούν είναι βέβαιο ότι έμεινε χαραγμένη στη μνήμη τους.

Το Αρχοντικό Χατζηγάκη στο Περτούλι είναι κρυμμένο στις καταπράσινες πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, με εκπληκτική θέα προς το δάσος και προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια υψηλού επιπέδου φιλοξενία, εξ ου και έχει χαρακτηριστεί 5 αστέρων.

Αναπτύσσεται με επίκεντρο ένα πραγματικό αρχοντόσπιτο, που η ιστορία του ξεκινάει από τον 19ο αιώνα, όταν κτίστηκε από Ελβετούς αρχιτέκτονες.

Η πρώτη φάση της διαδρομής του διήρκεσε μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου καταστράφηκε. Στη συνέχεια χρειάστηκε πολυετής και επίπονη προσπάθεια, προκειμένου να αποκατασταθεί και να λειτουργήσει με τη σημερινή μορφή του ως ξενοδοχείο. Η επιχείρηση μάλιστα διευθύνεται από τους απογόνους της οικογένειας Χατζηγάκη που το έκτισε.

Στη σύγχρονη σκληρή πραγματικότητα του επιχειρείν μπορεί να μην υπάρχουν κανονικοί πόλεμοι, υπάρχει όμως ο διαρκής «πόλεμος» της οικονομικής βιωσιμότητας για κάθε επιχείρηση, ακόμη και αν πρόκειται για μια τόσο ξεχωριστή περίπτωση όπως το Αρχοντικό Χατζηγάκη.

Υπό αυτές τις συνθήκες και ιδιαίτερα με το βάρος της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα, ελήφθησαν δάνεια για τη στήριξη και την επέκταση της επιχείρησης, τα οποία προφανώς από ένα σημείο και μετά δεν εξυπηρετούνταν σύμφωνα με τους όρους τους.

Έτσι, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, το Αρχοντικό Χατζηγάκη οδηγείται στο σφυρί. Ο σχετικός πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιουλίου 2022, ενώ το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 1 εκατ. ευρώ, που είναι μέρος της έντοκης συνολικής απαίτησης ύψους 1.522.744,56 ευρώ.

Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Intrum και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 4,59 εκατ. ευρώ.

Λειτουργεί κανονικά

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το ξενοδοχείο λειτουργεί κανονικά και το γεγονός ότι έχει προγραμματιστεί να οδηγηθεί σε πλειστηριασμό δεν σημαίνει και ότι αυτός θα πραγματοποιηθεί τελικά, καθώς αρκετές φορές επιτυγχάνεται συμβιβασμός μεταξύ οφειλετών και πιστωτών πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του.

Συνήθως και όταν πρόκειται για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ακόμη και μετά την ανάρτηση του πλειστηριασμού διεξάγονται διαπραγματεύσεις, προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Πόσω μάλλον όταν στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μεγάλο περιθώριο χρόνου μέχρι τον Ιούλιο.

Το Αρχοντικό Χατζηγάκη

Το Αρχοντικό Χατζηγάκη βρίσκεται στο χωριό Περτούλι του Νομού Τρικάλων και εκτείνεται σε έναν χώρο 10 στρεμμάτων στις δυτικές πλαγιές του Κόζιακα σε υψόμετρο 1200 μέτρων. Μέσα στο πράσινο και στα αιωνόβια έλατα υψώνονται τρία κτίρια, πέτρινοι διάδρομοι και ένα ιδιόκτητο εκκλησάκι, η Αγία Παρασκευή.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, «η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, η διακριτική πολυτέλεια και οι σύγχρονες ανέσεις έχουν συνδυαστεί αρμονικά, ώστε να δημιουργήσουν ένα οικείο περιβάλλον. Με μεγάλους χώρους υποδοχής για χαλάρωση δίπλα στο τζάκι, εστιατόριο που προσφέρει πλούσιο παραδοσιακό πρωινό και δημιουργικά πιάτα εμπνευσμένα από τοπικές συνταγές για γεύμα ή δείπνο, εσωτερικό και υπαίθριο μπαρ, χώρο με επιτραπέζια παιχνίδια για τα παιδιά, playroom, υπέροχη εξωτερική πισίνα, γυμναστήριο και σάουνα, καθώς και δύο μεγάλα εσωτερικά γκαράζ για τα αυτοκίνητα».

Η εταιρεία («Αναπτυξιακή Ξενοδοχειακή Επιχείρηση Περτουλίου Τρικάλων Α.Ε.») διοικείται από πενταμελές Δ.Σ με Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Μαρίνο – Δημήτριο Χατζηγάκη και Αντιπρόεδρο την Ελισάβετ Χατζηγάκη. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, για τη χρήση του 2020 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 164.850,16 ευρώ (έναντι 220.884,82 ευρώ το 2019), το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημιές 156.967,66 ευρώ (έναντι ζημιών 135.798,51 ευρώ το 2019), ενώ στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις εμφανίζονται δάνεια ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία του πλειστηριασμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης πλειστηριασμού που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιουλίου, πρόκειται για ένα οικόπεδο 6.780 τ.μ., που βρίσκεται στον οικισμό της τοπικής Κοινότητας Περτουλίου της Δημοτικής Ενότητας Αιθήκων, του Δήμου Πύλης της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων.

Εντός του οικοπέδου υπάρχει ξενοδοχειακή μονάδα που αποτελείται από τέσσερα κτίρια και ένα εκκλησάκι. Τα τέσσερα κτίρια που περιλαμβάνουν τους χώρους του ξενοδοχείου είναι το κυρίως κτίριο (αρχοντικό), το κτίριο συνοδείας, το οποίο συνδέεται υπογείως με το κυρίως κτίριο, το κτίριο πολλαπλών χρήσεων (συνεδριακό κτίριο, ταβέρνα, μπαρ – πισίνα) και το κτίριο της νέας πτέρυγας.

Τα παραπάνω κτίρια αποτελούν την ξενοδοχειακή μονάδα «Αρχοντικό Χατζηγάκη» κατηγορίας 5 αστέρων με συνολική δυναμικότητα 36 δωμάτια / 79 κλίνες (15 δίκλινα, 5 δωμάτια των 50 τ.μ. -deluxe, 9 superior, 4 junior suites και 3 Grand Suites).

Αναλυτικά τα κτίρια περιλαμβάνουν:

1] Το αρχοντικό (κυρίως κτίριο) που είναι παραδοσιακής τεχνικής, κατασκευάστηκε το 1880, καταστράφηκε μετά από πυρκαγιά το 1943 και αναστηλώθηκε κατά την περίοδο 1993 – 1999. Είναι τριώροφο, κατασκευασμένο από λιθοδομή με ενίσχυση οπλισμένου σκυροδέματος και έχει συνολική επιφάνεια 1.127,70 τ.μ.

Στο ισόγειο είναι ο χώρος υποδοχής, reception με καθιστικό και δύο σουίτες. Στον Α’ και Β’ όροφο υπάρχουν από τρία δωμάτια (συνολικά έξι) και καθιστικό.

2] Το κτίριο συνοδείας έχει συνολική επιφάνεια 1.051,87 τ.μ., είναι διώροφο με υπόγειο και περιλαμβάνει:

 • Υπόγειο επιφάνειας 482,05 τ.μ. που αποτελείται από χώρους wc και αίθουσες διαφόρων δραστηριοτήτων (αίθουσα μπιλιάρδου, αίθουσα πινγκ-πονγκ, γυμναστήριο με σάουνα, παιδότοπο), χώρο κουζίνας, ψυγεία, πλυντήρια – σιδερωτήρια, λινοθήκη, αποθήκη.
 • Ισόγειο επιφάνειας 456,32 τ.μ. με εννέα δωμάτια και χώρους βοηθητικούς (γεννήτριας, σύστημα άντλησης – πυρόσβεσης).
 • Όροφο επιφάνειας 113,50 τ.μ. με δύο δωμάτια.

3] Κτίριο πολλαπλών χρήσεων συνολικής επιφάνειας 1.270,41 τ.μ. Είναι διώροφο με υπόγειο και αποτελείται από:

 • Υπόγειο επιφάνειας 465,85 τ.μ. με αποθηκευτικούς χώρους.
 • Ισόγειο επιφάνειας 417,95 τ.μ. με την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με αίθουσα πρωινού, καφετερίας, εστιατορίου, καθιστικού, wc, κουζίνα και διάφορους βοηθητικούς χώρους.
 • Όροφο επιφάνειας 386,61 τ.μ. με την αίθουσα καθιστικού, κουζίνα και χώρο wc.

4] Νέα πτέρυγα που αποτελεί ανεξάρτητο κτίριο και περιλαμβάνει δύο υπόγεια και τρεις ορόφους με συνολική επιφάνεια 2,363,91 τ.μ. Αποτελείται από:

 • Α’ υπόγειο επιφάνειας 499,80τ.μ. με 15 θέσεις στάθμευσης, λεβητοστάσιο, μηχανοστάσιο ασανσέρ.
 • Β’ υπόγειο επιφάνειας 636,95τ.μ. με 17 θέσεις στάθμευσης και χώρο βιολογικού καθαρισμού.
 • Ισόγειο επιφάνειας 512,07τ.μ. με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κουζίνα και χώρους wc.
 • Α’ όροφο επιφάνειας 363,08τ.μ. με έξι δίκλινα δωμάτια πολυτελείας και μία δίκλινη σουίτα.
 • Β’ όροφο επιφάνειας 352,01τ.μ. με τέσσερα δίκλινα δωμάτια πολυτελείας και δύο δίκλινες σουίτες.

5] Εκκλησάκι επιφάνειας 50,00τ.μ.

Ο σκελετός του κτιρίου είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα με οπτοπλινθοδομές επενδυμένες με πέτρα, επενδύσεις ορόφων με ξύλο, επικάλυψη πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος και στέγη. Τα επιχρίσματα είναι τριπτά, τα δάπεδα διαφόρων υλικών (μάρμαρα, γρανιτόπλακες, πλακίδια και ξύλινα) και τα κουφώματα τόσο τα εσωτερικά, όσο και τα εξωτερικά, είναι ξύλινα. Ο περιβάλλον χώρος είναι διαστρωμένος με πέτρα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η γενική εξωτερική εμφάνιση του ξενοδοχείου διαπιστώθηκε πολύ καλή, ενώ η συνολική ξενοδοχειακή εγκατάσταση είναι περιφραγμένη.

Στον ίδιο πλειστηριασμό βγαίνει μαζί και ένα όμορο οικόπεδο 321 τ.μ., εντός του οποίου υπάρχει μικρός ναός, με τιμή πρώτης προσφοράς 26.000 ευρώ. Στα βάρη υπάρχουν προσημειώσεις και υποθήκες από το 2005 έως το 2009 για ποσά συνολικού ύψους 2,4 εκατ. ευρώ υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, που αφορούν δάνεια, οι συμβάσεις των οποίων τροποποιήθηκαν τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Το δράμα της Φον Ντερ Λάιεν με τον Μαργαρίτη, ο συνωστισμός επενδυτών στην Αττική Οδό και η Prodea με τους… Ιεχωβάδες

Αττική Οδός: Πώς θα δοθούν οι αποζημιώσεις – Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Ερντογάν: Η αδύναμη λίρα στέλνει την Τουρκία στα crypto και το metaverse