Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της εποχής, όπως και τα σχέδια της επόμενης μέρας για την CPI ανέλυσε ο CEO της εισηγμένης, Άρης Παπαθάνος κατά την παρουσίαση της στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

«Από πέρσι ξεκινήσαμε μια προσπάθεια για να αρχίσουμε να γινόμαστε λίγο πιο εξωστρεφείς προς το επενδυτικό κοινό, παρότι είμαστε από το 2000 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με στόχο να αυξήσουμε –εφαρμόζοντας μια business στρατηγική- την κεφαλαιοποίηση και την αξία της εταιρίας», ήταν τα λόγια με τα οποία έδωσε το στίγμα της CPI ο κ. Παπαθάνος.

Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης με την συμμετοχή των Θεόδωρου Κρίντα (Σύμβουλος Επενδυτικών Σχέσεων), Γιώργου Αντύπα (Οικονομικός Διευθυντής), Άλκη Ρουγγέρη (Εμπορικός Διευθυντής) και τον ρόλο της «για το ποιες κινήσεις θα κάνουμε», αλλά και στις προβλέψεις για τα μεγέθη που εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν ανοδικά το 2024 και το 2025, με μια στασιμότητα για το 2023.

«Ξεκινήσαμε το 1990 στην αγορά της τεχνολογίας ως εισαγωγείς προϊόντων hardware και σταδιακά μπήκαμε και στις υπηρεσίες. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρουμε απευθύνονται κατά κύριο λόγο στις επιχειρήσεις, είμαστε B2B καθαρά και σε οργανισμούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Σε τι βασιζόμαστε και είναι εκείνο το οποίο μας διαφοροποιεί; Το business μοντέλο μας είναι στημένο έτσι ώστε να παρέχουμε προϊόντα και λύσεις που περιλαμβάνουν μια παραπάνω τεχνογνωσία, δεν λειτουργούμε ως διανομέας…», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, από τον ετήσιο τζίρο των 18 εκατ. ευρώ, το 20%-25% κατά μ.ο. περίπου προέρχεται από το σκέλος των υπηρεσιών (4 εκατ. ευρώ) και μέσα στους στόχους της CPI είναι, μεταξύ άλλων, να διεκδικήσει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των έργων του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του δημοσίου τομέα (όπου το μερίδιο της είναι μικρό) είτε μέσα από συνεργασίες ως υπεργολάβος είτε ως ανάδοχος, να αυξήσει τον αριθμό των 3.500 συμβάσεων της από τον ιδιωτικό τομέα, να επιδιώξει την διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της, να αναζητήσει νέα προϊόντα που θα φέρουν πωλήσεις και να πετύχει μεγαλύτερη ανόργανη ανάπτυξη, πλην της οργανικής.

Η CPI έχει λάβει μέρος πλέον σε αρκετούς διαγωνισμούς, αν και παραμένει εστιασμένη στον ιδιωτικό τομέα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της μίλησε για τον πληθωρισμό, τις προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, την στασιμότητα λόγω εκλογών, την αύξηση των επιτοκίων και του κόστους λειτουργίας, αιτίες που «γεννούν» μια γενικότερη αβεβαιότητα στην αγορά.

Αντέτεινε την αισιοδοξία για την συγκράτηση του πληθωρισμού, για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και για το τουριστικό «ρεύμα».

Παράλληλα, ανέδειξε τις δυσκολίες στους ρυθμούς απορρόφησης των κονδυλίων από την υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ έργων του Ψηφιακού Μετασχηματισμού για τον δημόσιο τομέα από τις εταιρίες πληροφορικής («πολλά έργα, με σφιχτά χρονοδιαγράμματα»), χωρίς να αρνείται ότι υπάρχουν ευκαιρίες.

Έκανε λόγο για καθυστερήσεις σε κάποιους διαγωνισμούς, φέροντας παράδειγμα έναν στον οποίο συμμετείχε στο δικό της αντικείμενο (παροχή scanner, πολυμηχανημάτων κ.α.), αυτός είχε προκηρυχτεί από τον Ιούλιο του 2020 εν μέσω πανδημίας και μόλις προ ημερών υπογράφηκαν οι συμβάσεις.

Παρουσία σε Κύπρο, έξοδος από Βουλγαρία

Η CPI διατηρεί παρουσία στην Κύπρο, ωστόσο αποχώρησε από τη Βουλγαρία λόγω των ιδιαιτεροτήτων της συγκεκριμένης αγοράς και εξετάζει συνέργειες και επιλεκτικές εξαγορές χωρίς να θεωρεί τις τελευταίες ως αυτοσκοπό και χωρίς διάθεση να προβεί σε ένα ακριβό deal που θα αντίκειται στα συμφέροντα των μετόχων της.

Για να πραγματοποιηθεί μια εξαγορά θα πρέπει κατά τον κ. Παπαθάνο, να είναι μια υγιής κίνηση, να διαθέτει επιχειρηματικό αισθητήριο, να υπάρχει τεχνογνωσία, να δημιουργεί προοπτικές για είσοδο σε νέες αγορές και για cross selling, να φέρνει τις προϋποθέσεις για να «βγει» ένα προϊόν στο εξωτερικό και να αυξήσει την αξία της CPI.

Αποκάλυψε ότι οι συζητήσεις με άλλες εταιρίες (software), επαφές οι οποίες αφορούν την ανόργανη ανάπτυξη της CPI, χρονολογούνται εδώ και 1-1,5 χρόνο, με άλλες από αυτές να έχουν σταματήσει και άλλες να συνεχίζονται, ενώ κριτήριο ως κριτήριο τίθεται ένας κύκλος εργασιών σε εύρος 2-5 εκατ. ευρώ και περιθώριο EBITDA +10%.

«Το ζητούμενο είναι να μεγαλώσουμε μαζί και όχι απλά να απορροφήσουμε μια άλλη εταιρεία», διευκρινίστηκε με την παρατήρηση ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση στον κλάδο της πληροφορικής, με το κόστος των εξαγορών να κρίνεται πολλές φορές υψηλό.

Δεν έκρυψε πάντως ο CEO της CPI Άρης Παπαθάνος την άποψη του ότι η εταιρεία του είναι undervalued και η κεφαλαιοποίηση της μικρή (6,5 εκατ. ευρώ), δίχως να σημαίνει ότι η αγορά δεν την «διαβάζει» σωστά. Αν και πιστεύει πως θα κόστιζε έως και τριπλάσια για να στηθεί μια τεχνολογική επιχείρηση με το υπόβαθρό της, αυτό ακριβώς δικαιολογεί και τον στόχο της ενίσχυσης της εξωστρέφειας της «για να αναδείξουμε τα στοιχεία μας και να αναπτυχθούμε βιώσιμα».

«Το όραμά μας»

Η εισηγμένη επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της πολύ, έχοντας ανανεώσει και ενδυναμώσει την ομάδα των στελεχών της, όσο και το προσωπικό της με «νέο αίμα». «Το όραμά μας είναι να αναπτύξουμε και να εξελίξουμε τους ανθρώπους μας. Έτσι παραμείναμε ανθεκτικοί και μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες καταστάσεις», ήταν μια άλλη φράση του, εξηγώντας ότι από τα 140 άτομα της εταιρίας τα περισσότερα από τα 70 ανήκουν στο τεχνικό τμήμα.

Όσο για τον δανεισμό, η εταιρία προσπαθεί να κρατά ισορροπίες και παρακολουθεί το θέμα της ρευστότητάς της, εξετάζοντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το ενδεχόμενο αλλαγής χρήσης συζητείται επίσης από τη διοίκηση (σ.σ. σήμερα εκτείνεται χρονικά έως 30/6 και 1/7 αρχίζει η επόμενη).

Μια άλλη είδηση είναι ότι σε πρόσφατη Γ.Σ. εγκρίθηκε ο συμψηφισμός παλαιότερων ζημιών, στο τέλος της χρήσης η εισηγμένη θα έχει «καθαρίσει» και θα έχει την δυνατότητα να διανείμει μέρισμα τους μετόχους της από το 2023-24.

Εντός 3μήνου δε, θα είναι σε θέση να ανακοινώσει 2-3 νέες συνεργασίες, πάρα από αυτές που διατηρεί ως service provider με τη Lenovo, αυτή με την Dell κ.ά. Μια άλλη απάντηση σε σχετική ερώτηση ήταν πως με άλλες εταιρίες πληροφορικής η CPI άλλοτε λειτουργούν ως συνεργάτες και άλλοτε ανταγωνιστικά.

Οι προβλέψεις τριετίας

Το ενδιαφέρον της συζήτησης στράφηκε και στα πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματα. Στο εξάμηνο υπήρξε μείωση εσόδων 3% και διατήρηση EBITDA-κερδοφορίας λόγω του μουδιάσματος στην αγορά και τις επιχειρήσεις και επειδή δεν ανέκυπτε πίεση για την ολοκλήρωση συγκεκριμένων έργων.

Η εικόνα χαρακτηρίστηκε προσωρινή και ειπώθηκε ότι στο εννεάμηνο θα προκύψει αύξηση 6,2% από πέρσι, λίγο κάτω από τα 14 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για +10% στον τομέα των υπηρεσιών.

Οι προβλέψεις της τριετίας: Στο σύνολο της ετήσιας χρήσης 2022-23 οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ελαφρά (18,1 εκατ. ευρώ) έναντι του 2021-22 (18 εκατ. ευρώ), από 16,44 εκατ. ευρώ το 2020-21, αλλά το 2023-24 και το 2024-25 αναμένεται να ανέλθουν σε 19,2 εκατ. ευρώ και 22 εκατ. ευρώ.

Τα EBITDA 2021-22 ανήλθαν σε 1,1 εκατ. ευρώ, από 850.000 ευρώ το 2020-21 και τα κέρδη μετά φόρων σε 207.000 ευρώ από 115.000 ευρώ (αύξηση περιθωρίου EBITDA από 5% σε 6%). Οι προσδοκίες για το EBITDA είναι να «γράψει» αύξηση 6,3% το 2022-23, από 6,1% το 2021-22, το 2023-24 6,7% και το 2024-25 7,5%.

Διαβάστε ακόμη

Τι πρέπει να ξέρουν όσοι νοικιάσουν ακίνητο μέσω πλατφόρμας Airbnb – Ο «οκτάλογος» της εφορίας

«Πάτησαν» Ελλάδα οι Γάλλοι της Naval Group (tweets)

Οικογένεια Νίκα: Κληρώνει ξανά για την «πινακοθήκη» και το ακίνητο στη Στησιχόρου (pics)