Ο Ελον Μασκ μπορεί να κατέχει τα πρωτεία αλλά δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος που υπέστη μεγάλες απώλειες στην περιουσία του, καθώς ο προηγούμενος χρόνος δεν ήταν ιδιαίτερα καλός για τους μεγιστάνες της Κίνας και ιδιαίτερα εκείνους που έχτισαν την περιουσία τους στην άλλοτε ακμάζουσα αγορά ακινήτων της χώρας.

Η καθαρή περιουσία του Χου Τζιαγίν (Hui Ka Yan), προέδρου της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Evergrande, έχει μειωθεί κατά σχεδόν 93%, σύμφωνα με τον Billionaires Index του Bloomberg. Όπως προκύπτει από τον δείκτη του πρακτορείου η περιουσία του Χου, που ήταν κάποτε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία, έχει μειωθεί από τα 42 δισ. δολάρια τις ημέρες της παντοδυναμίας του το 2017, σε περίπου 3 δισ. δολάρια.

Η «εκθρόνιση» του Χου φαίνεται πως είναι διπλή καθώς όπως αναφέρει το Bloomberg έχει απομονωθεί πολιτικά και πλέον δεν περιλαμβάνεται στα μέλη του Chinese People’s Political Consultative Conference, ένα συμβουλευτικό σώμα κυβερνητικών και επιχειρηματικών στελεχών, στο οποίο μετείχε από το 2008. Μάλιστα ο Χου από το 2013 συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα των 300 μελών της μόνιμης επιτροπής του σώματος. Όπως φαίνεται η μονιμότητα για τον Χου έληξε όταν η εταιρεία του, η Evergrande, κατέκτησε τον «τίτλο» της πιο υπεχρεωμένης εταιρείας κατασκευών, προκαλώντας τριγμούς στην αγορά ακινήτων της Κίνας.

Η Evergrande με χρέη 300 δισ. δολαρίων προχώρησε σε αθέτηση πληρωμών ομολόγων της σε αμερικανικά δολάρια τον Δεκέμβριο του 2021 ύστερα από προσπάθειες μηνών να συγκεντρώσει μετρητά για να αποπληρώσει πιστωτές, προμηθευτές και επενδυτές. Ο Χου μετά και τη σύσταση των κινεζικών αρχών ρευστοποίησε μέρος της προσωπικής του περιουσία πουλώντας σπίτια γιοτ αλλά και τα τζετ της εταιρείας χωρίς τελικά να αποτρέψει την αθέτηση πληρωμών της Evergrande. Τα προβλήματα της εταιρίας συνεχίστηκαν καθώς «έχασε» την προθεσμία υποβολής ενός προκαταρκτικού σχεδίου αναδιάρθρωσης του χρέους της, προκαλώντας ανησυχίες για το μέλλον της. Ανησυχίες που εντείνονται από το μέγεθος της εταιρείας: η Evergrande έχει περίπου 200.000 υπαλλήλους, κατασκευάζει περισσότερα από 1.300 έργα σε 280 πόλεις και το 2020 είχε έσοδα άνω των 110 δισ. δολαρίων από πωλήσεις.

Όπως αναφέρει το CNN oι αναλυτές ανησυχούν ότι ενδεχόμενη κατάρρευση της Evergrande θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά την αγορά ακινήτων της Κίνας, αλλά και το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς τα ακίνητα και οι συνδεόμενες με αυτά βιομηχανίες αντιπροσωπεύουν το 30% του ΑΕΠ της χώρας.

Φυσικά η απώλεια των 39 δισ. δολαρίων και μάλιστα σε διάστημα 5,5 χρόνων φαντάζει μάλλον ασήμαντη συγκρινόμενη με το επίτευγμα του Μασκ, καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, της SpaceX και του Twitter, έχασε 200 δισ. δολάρια σε διάστημα ενός χρόνου με τη διαφορά βέβαια ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του συνδέεται με την Tesla, της οποίας η μετοχή βυθίστηκε κατά 65% το 2022.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Βουτιά 60% στις τιμές ηλεκτρισμού για τον Φεβρουάριο

Υπόκλιση, χειροφίλημα, ενωμένα πόδια και ποτέ στο ίδιο αεροπλάνο – Το βασιλικό πρωτόκολλο για όλες τις περιστάσεις

Τάκης Γιαννέτος: Έφτιαχνε τα κοστούμια Ελλήνων πρωθυπουργών, τώρα πιάνει την κάμερα και πάει Χόλιγουντ (pics + video)