14 επιχειρηματικές ιδέες -οι οποίες δραστηριοποιούνται σε 11 διαφορετικούς κλάδους και έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα- έχουν μοιραστεί 3.525.000 ευρώ

του Κώστα Τσαούση

Η Rtsafe, μια εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας που το μεγαλύτερο επίτευγμα της – πέραν των επιστημονικών και επιχειρηματικών περμαμηνών και επιδόσεων της- είναι οτι κατάφερε να “κρατήσει” περισσότερους από 20 υψηλά καταρτισμένους επιστήμονες στη χώρα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εργαστούν στο αντικείμενο των διδακτορικών τους διατριβών. Και σε αυτό σημαντική συμβολή είχε και το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας καθώς η Rtsafe είναι μία απο τους νικητές (ΕΒΕ 2014).

Η εταιρεία – που προσφέρει μία επαναστατική προσέγγιση για τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της ακτινοθεραπείας για τους καρκινοπαθείς, η οποία ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών της ακτινοβολίας- ιδρύθηκε έπειτα από τη διάκρισή της στο διαγωνισμό και μετά από σχεδόν δύο χρόνια, η αξία της αποτιμάται σε περισσότερο από 20 εκατομμύρια δολάρια.

award_2.JPG

Με άλλα λόγια, ένα βραβείο συνοδευόμενο και απο ένα σεβαστό χρηματικό ποσό είχε και αυτό το μερίδιο του στην καταπολέμηση της φυγής νέων επιστημόνων (brain drain), καθώς με τη δημιουργία άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, δίνουν ευκαιρίες σε ευρηματικούς νέους επαγγελματίες να παραμένουν στην Ελλάδα, ενθαρρύνοντας παράλληλα εκείνους που είναι πλέον εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Rtsafe. Και προφανώς δεν είναι η μόνη.

award_3.JPG

Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (ΕΒΕ), ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους θεσμούς που βραβεύουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, διανύει με επιτυχία τον πέμπτο κύκλο του (στις 16 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων)

award_4.JPG

Οπως επισημαίνουν στελέχη της διοργάνωσης “μέσα σε τρεις μόλις μήνες, από το Νοέμβριο του 2016 που ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής συμμετοχών, νέοι και υφιστάμενοι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν καταθέσει περισσότερα από 600 επιχειρηματικά σχέδια και διεκδικούν μέρος της άτοκης χρηματοδότησης ύψους 1.250.000 ευρώ, καθοδήγηση από έναν εξειδικευμένο μέντορα με πολυετή εμπειρία, καθώς και δωρεάν επιχειρηματική στήριξη από το δίκτυο Υποστηρικτών του Βραβείου”.

award_5.JPG

Πιο συγκεκριμένα, το Βραβείο από την ίδρυσή του, το 2012, υποστηρίζει σταθερά την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία σε νεοφυείς επιχειρήσεις και ανθρώπους με όραμα και μία καλή επιχειρηματική ιδέα, να εξελιχθούν και να διευρύνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Μέχρι στιγμής, έχουν βραβευθεί 14 επιχειρηματικές ιδέες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε 11 διαφορετικούς κλάδους και έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Το σύνολο της άτοκης χρηματοδότησης που έχει προσφερθεί στους νικητές ανέρχεται σε 3.525.000 ευρώ, ενώ οι νικητές συνεχίζουν να απολαμβάνουν υποστήριξη και καθοδήγηση από το Βραβείο και τους Υποστηρικτές του.

award_6.JPG

Παράλληλα, εκτός από τους νικητές, το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας στηρίζει όλους τους υποψήφιους, παρέχοντάς τους συμβουλές και καθοδήγηση μέσω σεμιναρίων, συναντήσεων, webinars, τηλεσυσκέψεων και συζητήσεων.

award_7.JPG

Σε αυτή την κατεύθυνση, το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας υλοποίησε για πρώτη φορά το πρόγραμμα «Ιδέες σε Εξέλιξη», μία σειρά εκδηλώσεων επιχειρηματικής εκπαίδευσης, που ταξίδεψε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα στο χάρτη της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο και Χίο) και μοιράστηκε με τους επιχειρηματίες του αύριο ιδέες, εμπειρίες, καλές πρακτικές και συμβουλές. Οι εκπρόσωποι του Βραβείου μαζί με νικητές, φιναλίστ και μέλη της Ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, παρουσίασαν τις εμπειρίες τους και ανέδειξαν τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται μία επιχειρηματική ιδέα για να υλοποιηθεί, να εξελιχθεί και να προσελκύσει επενδυτές και υποστηρικτές.

award_8.JPG

Τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν όλοι οι νικητές του Βραβείου όπως παρατηρούν στελέχη της διοργανώτριας αρχής είναι “το πάθος για τη δουλειά τους, η αφοσίωση στους στόχους τους, η επίμονη και η σκληρή δουλειά”.

award_9.JPG

Το 2016, το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας ανέδειξε τρεις νικητές, τη blueground, τη bubbllz και τη Raymetrics.

award_10.JPG

Η blueground είναι μία αλυσίδα πλήρως επιπλωμένων και εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων, σπιτιών και βιλών, η οποία βασίζεται στη μετατροπή υπαρχόντων οικιστικών ακινήτων και, μέσω της τεχνολογίας, αλλάζει την εμπειρία φιλοξενίας στελεχών επιχειρήσεων αλλά και τουριστών.

award_11.JPG

Η bubbllz είναι μία πρωτότυπη mobile εφαρμογή που επιβραβεύει τους χρήστες για τα social posts τους, ενώ παράλληλα αποτελεί και μια web marketing πλατφόρμα, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε καταστήματα, επιχειρήσεις και brands να προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, μέσω user-generated content. Μέσα σε 6 μήνες, με την υποστήριξη του ΕΒΕ δημιούργησαν την εφαρμογή, η οποία είναι διαθέσιμη σε Android και iOS, ενώ λειτουργεί πιλοτικά στη Θεσσαλονίκη.

award_13.JPG

Τέλος, η Raymetrics πολύ σύντομα θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός ιδιαίτερα καινοτόμου, νέας γενιάς, τρισδιάστατου σεϊλόμετρου (ceilometer) για τη βιομηχανία της αεροπλοΐας, της μετεωρολογίας, καθώς και οργανισμών με αντικείμενο την μελέτη του περιβάλλοντος. Το καινοτόμο αυτό προϊόν, σύντομα θα βρίσκεται στα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου και θα παρέχει σημαντική επιπλέον πληροφόρηση, αυξάνοντας σημαντικά την ασφάλεια των πτήσεων.

award_14.JPG

Σημαντική εξέλιξη παρουσιάζουν νικητές του Βραβείου που έχουν αναδειχθεί κατά τα προηγούμενα έτη. Ενδεικτικά, αναφέρονται η Stella Mare (ΕΒΕ 2013), ένα τελευταίας τεχνολογίας εργοστάσιο φιλετοποίησης ψαριών ελληνικών θαλασσών που λειτουργεί στην Πελοπόννησο, το ηλεκτρονικό delicatessen Yoleni’s (ΕΒΕ 2015), που πλέον διαθέτει ένα μοναδικό στο είδος του concept store στο κέντρο της Αθήνας και σε λιγότερους από 14 μήνες κατάφερε να αναπτυχθεί σε μία εταιρεία που απασχολεί περισσότερους από 80 υπαλλήλους, η επαναστατική online εφαρμογή e-satisfaction (ΕΒΕ 2014), που προσφέρει εξατομικευμένες υπηρεσίες marketing σε περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια καταναλωτές και η αγαπημένη υπηρεσία φιλοξενίας στελεχών εταιριών αλλά και τουριστών, blueground (ΕΒΕ 2016), η οποία έχει πλέον επεκταθεί σε αγορές του εξωτερικού, όπως αυτή της Κωνσταντινούπολης και του Ντουμπάι.

award_15.JPG

Οι νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας

Νικητές του 2016:

1. Blueground (www.theblueground.com) – Μία αλυσίδα πλήρως επιπλωμένων και εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων, σπιτιών και βιλών βασιζόμενη στη μετατροπή υπαρχόντων οικιστικών ακινήτων με την υποστήριξη της τεχνολογίας.

2. Bubbllz (www.bubbllz.com) – Mία mobile εφαρμογή που επιβραβεύει τους χρήστες για τα social post τους. Παράλληλα είναι μια web marketing πλατφόρμα, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε καταστήματα, επιχειρήσεις, brands να προβάλλουν προϊόντα και υπηρεσίες μέσω user-generated content.

3. Raymetrics (www.raymetrics.com) – Μία εταιρεία που στοχεύει στο σχεδιασμό και ανάπτυξη ενός ιδιαίτερα καινοτόμου, νέας γενιάς, τρισδιάστατου σεϊλόμετρου (ceilometer) για τη βιομηχανία της αεροπλοΐας, με στόχο την παροχή σημαντικής πληροφόρησης για αεροδρόμια και μετεωρολογικές υπηρεσίες.
Νικητές του 2015:

4. Heliix (http://www.heliixinc.com) – Μια πρωτοποριακή τεχνολογία μετατροπής της θερμικής ενέργειας σε ηλεκτρική. Το Phaethon™ είναι η πρώτη εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής, η οποία μπορεί να περιορίσει το ετήσιο οικιακό κόστος κατανάλωσης ρεύματος έως και 30%.

5. Smart Guide – Μία φορητή ηλεκτρονική συσκευή πλοήγησης για άτομα με προβλήματα όρασης. Το καινοτόμο αυτό προϊόν θα παραχθεί από εργαζόμενους με μειωμένη όραση στις εγκαταστάσεις του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.

6. Yoleni’s (www.yolenis.com) – Ένα ηλεκτρονικό delicatessen το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς καταναλωτές να προμηθευτούν αυθεντικά προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σύντομα θα αναπτύξει μία αλυσίδα καταστημάτων Ελληνικής γαστρονομίας σε όλο τον κόσμο.
Νικητές του 2014:

7. Anassa Organics (www.anassaorganics.com) – Μία επιχείρηση που επεξεργάζεται και εμπορεύεται premium τσάι βοτάνων και αφεψήματα, απευθυνόμενη στην ελληνική και διεθνή αγορά.

8. e-satisfaction (www.e-satisfaction.gr) – Μία ανεξάρτητη πλατφόρμα που καταγράφει ολόκληρη την εμπειρία διαδικτυακής αγοράς των e-shoppers, από την περιήγηση μέχρι την παραγγελία και την παράδοση – ένα ολοκληρωμένο εργαλείο αξιολόγησης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

9. Open Circle (www.opencircleproject.com) – Mία διαδικτυακή κοινότητα/ πλατφόρμα, όπου επιχειρηματίες με όραμα παρουσιάζουν τις επιχειρήσεις του, με σκοπό τη δημιουργία συνεργασιών με δυνητικούς επενδυτές μέσω equity crowdfunding.

10. RTsafe (www.rt-safe.com) – Μία εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας η οποία προσφέρει μία επαναστατική προσέγγιση για τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της ακτινοθεραπείας για τους καρκινοπαθείς, η οποία ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών της ακτινοβολίας.
Νικητές του 2013:

11. Stella Mare (www.stellamare.gr) – Μία επιχείρηση επεξεργασίας και φιλετοποίησης θαλασσινών που στοχεύει τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και στις εξαγωγές.

12. Casa Parlante (www.casaparlante.gr) – Ένα «Ζωντανό Μουσείο» που αναπαριστά την καθημερινότητα μιας οικογένειας ευγενών σε μια ιστορική έπαυλη του 19ου αιώνα στην Κέρκυρα.

13. Different & Different (www.differentanddifferent.gr) – Μία ακαδημία μαγειρικής τέχνης και καινοτόμος επιχείρηση catering.

14. Rabt (www.rabt.co) – Μία νεοφυής επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας, που βοηθά εταιρείας στο χώρο των media να αυξήσουν την διατήρηση επισκεπτών τους, αναλύοντας τις προτιμήσεις τους και προτείνοντας σε πραγματικό χρόνο εξατομικευμένο περιεχόμενο για κάθε χρήστη.

award_16.JPG

award_17.JPG

award_18.JPG

award_19.JPG