«Η Νέα Υόρκη είναι το μέρος όπου ξεκίνησε το ταξίδι του Chobani. Ήταν το ιδανικό σημείο για να ξεκινήσουμε το Chobani πριν από 20 χρόνια και είναι το ιδανικό μέρος για να συνεχίσουμε την ιστορία μας.»

Το δελτίο τύπου του ομίλου Chobani αναγγέλλει τη μεγαλύτερη επένδυση στον κλάδο των τροφίμων στις ΗΠΑ το 2025. To νέο εργοστάσιο, επένδυση συνολικής αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην καρδιά της κοιλάδας Μόχοκ της Νέας Υόρκης, θα δώσει στον όμιλο τη δυνατότητα να επεκτείνει το δίκτυο πωλήσεων «ελληνικού γιαουρτιού» εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Όταν φτάσει σε πλήρη λειτουργία, το νέο εργοστάσιο θα στεγάζει 28 γραμμές παραγωγής και θα παράγει πάνω από ένα δισεκατομμύριο κιλά γαλακτοκομικών προϊόντων ετησίως.

Η ανακοίνωση για την επένδυση στη Νέα Υόρκη ήρθε ένα μήνα μετά την είδηση για την επέκταση του εργοστασίου στο Τουίν Φολς του Άινταχο, επένδυση που θα στοιχίσει συνολικά 500 εκατομμύρια δολάρια.  Οι επενδύσεις χρηματοδοτούνται από τον ίδιο τον όμιλο, χωρίς ανάληψη νέου χρέους, όπως διαβεβαιώνει η διοίκηση.  Έχοντας ξεκινήσει από ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος μετανάστης Χαμντί Ουλουκάγια, κατάφερε να φέρει το «ελληνικό γιαούρτι» σε εκατομμύρια καταστήματα λιανικής των ΗΠΑ, διαφημίζοντας ότι αποστολή του είναι «να καταστήσει τα υψηλής ποιότητας και θρεπτικά τρόφιμα προσβάσιμα σε περισσότερους ανθρώπους.»

Σήμερα το γιαούρτι Chobani είναι η νούμερο 1 μάρκα γιαουρτιού στην Αμερική και τα ετήσια έσοδα του ομίλου αγγίζουν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εργασίες κατασκευής του νέου εργοστασίου έγιναν πρωτοσέλιδο στον τύπο της Ν. Υόρκης, πηγή: @hamdiulukaya

Η επένδυση στη Νέα Υόρκη, που αναμένεται να δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας, στηρίζεται από την κυβέρνηση της πολιτείας με φοροαπαλλαγές που θα φτάσουν στα 73 εκατομμύρια δολάρια σε βάθος δεκαετίας. Η Chobani έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με τοπικούς αγρότες, επιχειρήσεις, κολέγια, πανεπιστήμια και κοινοτικούς οργανισμούς για να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Η κυβερνήτης Κάθι Χότσουλ ανακοίνωσε την είδηση στα κοινωνικά δίκτυα διαφημίζοντας παράλληλα το γιαούρτι Chobani.

Από το Ιλιτς της Τουρκίας στην κορυφή της Νέας Υόρκης

«Το καλύτερο γιαούρτι που έφαγα ποτέ μου ήταν της μητέρας μου. Ήξερα ότι αυτό δεν μπορούσα να το κάνω, αλλά ότι μπορούσα να κάνω ότι πιο κοντά σε αυτό» περιγράφει ο Ουλουκάγια στο εταιρικό βίντεο της Chobani.

Ο κουρδικής καταγωγής Χαμντί Ουλουκάγια έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1997 με μία οικογενειακή παράδοση στον τομέα της κτηνοτροφίας και ένα πτυχίο πολιτικών επιστημών από το πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Το 2002 έκανε το πρώτο του επιχειρηματικό βήμα, με την παραγωγή φέτας και τρία χρόνια αργότερα πήρε την απόφαση που τον έκανε δισεκατομμυριούχο: αγόρασε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο και ξεκίνησε την παραγωγή «ελληνικού γιαουρτιού».

«Αφού μετακόμισε στη Νέα Υόρκη από την Τουρκία, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής μας, Χαμντί Ουλουκάγια, ανακάλυψε ότι το γιαούρτι στην Αμερική δεν ήταν τόσο νόστιμο, ούτε τόσο ευρέως διαθέσιμο όσο ήταν στην πατρίδα του. Πίστευε ότι όλοι άξιζαν καλύτερες επιλογές, οπότε ξεκίνησε να φτιάχνει, εδώ στις ΗΠΑ, ένα υψηλής ποιότητας και νόστιμο ελληνικό γιαούρτι» γράφει το ενημερωτικό σημείωμα παρουσίασης της εταιρείας.

Ξεκινώντας από τα μικρά καταστήματα της Νέας Υόρκης, ο Ουλουκάγια κέρδισε σταδιακά θέση στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της πολιτείας και στη συνέχεια της χώρας. Σήμερα ο όμιλος, στον οποίο προστέθηκε και εταιρεία επεξεργασίας και ροφημάτων καφέ, απασχολεί πάνω από 3.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ και εξάγει σε Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Παναμά και Μεξικό.

Ο Ουλουκάγια υποστηρίζει ότι στόχος του είναι να κάνει τα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα προσιτά σε όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές.

«Δουλεύοντας με αφοσιωμένους γαλακτοπαραγωγούς και την ανθεκτική κοινότητα, δημιουργήσαμε κάτι πραγματικά ξεχωριστό—κάτι μεγαλύτερο από τα τρόφιμα που παράγουμε. Πυροδοτήσαμε ένα κίνημα προς καλύτερο φαγητό φτιαγμένο με καρδιά, πάθος και μόνο με τα υψηλότερης ποιότητας συστατικά» δήλωσε στην ανακοίνωση για το νέο εργοστάσιο στη Ν. Υόρκη.

Εργασίες κατασκευής της τρίτης επέκτασης του εργοστασίου της Chobani στο Άινταχο, 28 Μαρτίου 2025, πηγή: @hamdiulukaya

Παράλληλα, η Chobani είναι ιδιαίτερα δραστήρια σε δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο, όπως παροχή δωρεάν τροφίμων σε σχολεία, προσλήψεις προσφύγων, πολιτικές ίσων ευκαιριών στον εργασιακό χώρο και φιλανθρωπικές ενέργειες.

κεντρική φωτογραφία: Ο ιδρυτής της Chobani Χαμντί Ουλουκάγια και η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ στα εγκαίνια της κατασκευής του νέου εργοστασίου στη Ρώμη της Ν. Υόρκης, 24 Απριλίου 2025, πηγή: @hamdiulukaya

Διαβάστε ακόμη

Ανάσα για το στεγαστικό: Σχέδιο για την αξιοποίηση 25.000 ακινήτων

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ οι Golden Visas: Τίτλοι τέλους στα χρυσά διαβατήρια και η θέση της Ελλάδας

Γιώργος Μαθιός (ESA Security Solutions): Συμμαχία Made in GREECE με drones – τεχνολογία αιχμής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα