Μια ελληνική εταιρεία από τον Βόλο, παρά το νεαρό της ηλικίας της, καθότι μόλις 18 ετών, έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε ιδιαίτερα σημαντικό παίκτη της ευρωπαϊκής αγοράς έργων πετρελαίου, φυσικού αερίου και υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Ο λόγος για τη Lykomitros Steel, που δραστηριοποιείται στον κλάδο βιομηχανικής παραγωγής, επεξεργασίας και μεταποίησης σιδηρούχων μετάλλων. Αν και εντός συνόρων παραμένει χαμηλού προφίλ, η φήμη της έχει απλωθεί τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, προσελκύοντας πολυεθνικούς κολοσσούς του ενεργειακού κλάδου.

Το deal με τους Νορβηγούς

Πρόσφατα η Lykomitros Steel υπέγραψε MoU με τον μεγάλο νορβηγικό όμιλο Moreld Ocean Wind AS με στόχο την από κοινού κατασκευή πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην ευρωπαϊκή αγορά. Σημειώνεται ότι η Moreld Ocean Wind AS είναι ένας κορυφαίος ανεξάρτητος πάροχος τεχνολογίας που ειδικεύεται στις λύσεις Floating Offshore Wind, δηλαδή στα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Ο Βόλφγκανγκ Βαντλ, διευθύνων σύμβουλος της Moreld Ocean Wind AS, και ο Χρήστος Λυκομήτρος, διευθύνων σύμβουλος της Lykomitros Steel, υπέγραψαν επίσημα μνημόνιο συνεργασίας στην Αθήνα στις 15 Απριλίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη χώρα μας που διοργάνωσε η Norwegian Offshore Wind (NOW).

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της οργάνωσης που προωθεί τα συμφέροντα της νορβηγικής υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Η επιλογή της Lykomitros Steel έγινε μετά από εξέταση στις σύγχρονες εγκαταστάσεις κατασκευής, εξοπλισμένες με την τελευταία τεχνολογία ρομποτικής συγκόλλησης, που διαθέτει η ελληνική εταιρεία, υποσχόμενη τις βέλτιστες λύσεις.

Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moreld Ocean Wind, Βόλφγκανγκ Βαντλ, «είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμφωνήσαμε με τη Lykomitros Steel SA να εκτελέσουμε μαζί τα πρώτα μας ευρωπαϊκά έργα Offshore Floating Wind. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και η αποτελεσματικότητά της μαζί με το ιστορικό έγκαιρης παράδοσης για υπεράκτια αιολικά έργα μας έπεισαν».

O Χρήστος Λυκομήτρος με το team του νορβηγικού ομίλου Moreld Ocean Wind AS

Με αφετηρία το 2006

Η Λυκομήτρος Α.Ε. ξεκίνησε τη διαδρομή της στην αγορά το 2006, με έδρα στην Ανω Σπαρτιά Σέσκλου στον Βόλο, όπου και διαθέτει μεγάλες και σύγχρονες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Μάλιστα από τον Οκτώβριο του 2018 επεκτάθηκε με επιπλέον εγκαταστάσεις στη Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου.

Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται συνεχώς, υλοποιώντας πλήθος έργων στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά, όπως χερσαίες και υπεράκτιες πλατφόρμες, εξέδρες ερήμου, πύργους ανεμογεννητριών και πασσάλους ανοιχτής θάλασσας, βαριές μεταλλικές κατασκευές για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, γερανογέφυρες, γέφυρες οδοποιίας και σιδηροδρομικές γέφυρες, έργα Πολιτικού Μηχανικού (κτίρια, εγκαταστάσεις αεροδρομίων, στάδια, εμπορικά κέντρα κ.ά.), δίνοντας το «παρών» και σε αρκετούς ακόμη τομείς.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το ιδιαίτερα επιτυχημένο άνοιγμα στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνοδεύεται από διαρκείς επενδύσεις επέκτασης των εγκαταστάσεων και αναβάθμισης του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ετσι, η εταιρεία είναι σε θέση να προμηθεύει μεγάλη γκάμα τμημάτων και εξαρτημάτων για την ανερχόμενη αγορά της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, όπως Pin Piles, Casings, Monopiles,Tower Sections, Floaters κ.ά.

Στις τελευταίες επενδύσεις περιλαμβάνονται και οι νέες αυτοματοποιημένες πλατφόρμες συγκόλλησης για 8 γραμμές συναρμολόγησης, κυλιόμενη μηχανή μεταβλητού άξονα DAVI «MAV Z42», αυτόματο μηχάνημα συγκόλλησης για σύνδεση πλακών μεγάλης διαμέτρου, φρέζα περιμετρικής συγκόλλησης κ.ά.

Παράλληλα, προσφέρει πλήρη γκάμα υπηρεσιών, από την κατασκευή και επίστρωση θεμελίων (πρωτογενούς και δευτερογενούς χάλυβα), τη συναρμολόγηση και ενοποίηση βοηθητικού εξοπλισμού/συστημάτων, τη θέση σε λειτουργία και πιστοποίηση μέχρι τη μεταφορά και φόρτωση στο λιμάνι του Βόλου, με την εταιρεία να εγγυάται τη διασφάλιση ποιότητας για όλες τις εργασίες.

Το πελατολόγιο και οι επιδόσεις

Με βάση όλα τα παραπάνω, έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα ορατή από τους ισχυρούς παίκτες του ενεργειακού κλάδου, με το πελατολόγιό της να περιλαμβάνει βαριά ονόματα, όπως RWE, Saipem, Smulders-EFGL, Van Oord, Eiffage S.A. κ.ά. Οι άρτιες ιδιόκτητες εργοστασιακές εγκαταστάσεις καθώς και το άριστα εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό οδήγησαν στην αξιόπιστη και έγκαιρη εκτέλεση των συμβολαίων προς τους πελάτες, γεγονός που αποτελεί και την καλύτερη διαφήμιση στο πλαίσιο της συγκεκριμένης αγοράς.

Η ανοδική πορεία της Lykomitros Steel άλλωστε αποτυπώνεται στις οικονομικές επιδόσεις της. Την περίοδο 2013-15 ο κύκλος εργασιών βρισκόταν στα επίπεδα των 9,9 εκατ. ευρώ με 12,4 εκατ. ευρώ. Το διάστημα από το 2019 και μετά, οπότε και υπήρξε η στροφή προς τα υπεράκτια αιολικά, ο τζίρος ανέβηκε στα 19,4 εκατ. ευρώ και πλέον με τη χρήση του 2021 εκτοξεύθηκε στα 34,57 εκατ. ευρώ, ενώ την επομένη στα 48,9 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία ετήσια δημοσιευμένα αποτελέσματα, για τη χρήση 1 Ιουλίου 2022 έως 30 Ιουνίου 2023 οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 35,6 εκατ. ευρώ, με τα προ φόρων κέρδη να διαμορφώνονται σε 9,32 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ήδη από την τρέχουσα χρήση και παρά τις αυξήσεις των πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους, αναμένεται θεαματική ανάπτυξη, με τις προβλέψεις για το 2025 να τοποθετούν τον κύκλο εργασιών στα 70 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία σε όλες τις χρήσεις καταγράφει σημαντική καθαρή κερδοφορία, με τα «αποτελέσματα εις νέο» να δείχνουν κέρδη 14,43 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται συνεχώς, υλοποιώντας πλήθος έργων στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά, όπως χερσαίες και υπεράκτιες πλατφόρμες, εξέδρες ερήμου, πύργους ανεμογεννητριών και πασσάλους ανοικτής θάλασσας, βαριές μεταλλικές κατασκευές, γέφυρες οδοποιίας, σιδηροδρομικές γέφυρες κ.ά.

«Μονόδρομος για το Αιγαίο τα πλωτά υπεράκτια αιολικά»

Η ανοδική πορεία της Lykomitros Steel αποτυπώνεται και στις οικονομικές επιδόσεις της. Την περίοδο 2013-15 ο κύκλος εργασιών ήταν 9,9 εκατ. ευρώ με 12,4 εκατ. ευρώ. Από το 2019 και μετά, οπότε και υπήρξε η στροφή προς τα υπεράκτια αιολικά, ο τζίρος ανέβηκε στα 19,4 εκατ. ευρώ και το 2022 στα 48,9 εκατ. ευρώ. 

Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Lykomitros Steel, Χρήστο Λυκομήτρο, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία της εταιρείας και το πώς μέσα σε λίγα χρόνια αναδείχθηκε σε σημαντικό παίκτη της ευρωπαϊκής αγοράς, στα έργα που αποτέλεσαν διαβατήριο, στις προοπτικές που ανοίγονται για την περαιτέρω ανάπτυξή της στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς και στην πρόσφατη συμφωνία με τον νορβηγικό όμιλο Moreld Ocean Wind AS. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο προς την κατεύθυνση ανάπτυξης offshore αιολικών, εκτίμησε ότι τα πλωτά υπεράκτια είναι μονόδρομος για το Αιγαίο, ενώ επισήμανε ότι χρειάζεται να ολοκληρωθούν άμεσα οι απαραίτητες μελέτες ώστε η χώρα μας να καταστεί εκτός από παραγωγός και εξαγωγέας ενέργειας από ΑΠΕ.

– Να ξεκινήσουμε από την πρόσφατη συμφωνία με τη Moreld Ocean Wind AS. Τι προβλέπει αυτή η συμφωνία, πότε θα εξελιχθεί και τι εκτιμάτε ότι θα προσθέσει στο βεληνεκές της Lykomitros Steel;

Αυτή η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή μιας πλωτής βάσης για ανεμογεννήτρια 12 MW, η οποία έχει μια ιδιαίτερη σχεδίαση και δίνει τη δυνατότητα για πλήρη κατασκευή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε σχέση με τις μελέτες και τις σχεδιάσεις που υπάρχουν στην αγορά αυτή τη στιγμή. Με την υλοποίηση της πιλοτικής πλωτής βάσης μέχρι τα μέσα του 2025 θα κλείσει σειρά παραγωγής για επιπλέον πλωτές βάσεις.

– Βλέπετε τα πλωτά υπεράκτια να κερδίζουν έδαφος σε σχέση με τα σταθερής θεμελίωσης;

Τα πλωτά υπεράκτια αιολικά έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι κατάλληλα για θάλασσες με πολύ μεγάλα βάθη. Οπως είναι και το Αιγαίο. Τα σταθερής θεμελίωσης είναι για μικρότερα βάθη. Στο Αιγαίο, για παράδειγμα, τα πλωτά υπεράκτια αιολικά είναι μονόδρομος, εκτός από κάποιες περιοχές που έχουν μικρά βάθη.

Η πορεία της εταιρείας

– Δώστε μας μια εικόνα της ιστορικής διαδρομής της εταιρείας. Πότε και πώς ξεκίνησε και ποιοι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί στην πορεία της.

Η εταιρεία ξεκίνησε το 2006 στον Βόλο με την κατασκευή βιομηχανικών κτιρίων, δεξαμενών και αρχιτεκτονικών μεταλλικών κατασκευών. Το 2013 πήραμε την απόφαση να εστιάσει στην κατασκευή onshore και offshore συστημάτων δεξαμενών (mud tank systems), καθώς και της βάσης και του ιστίου που χρησιμοποιούνται στην oil and gas αγορά για την εξόρυξη πετρελαίου.

To 2019 η εταιρεία εξαγόρασε στη Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου πρόσθετες -καλυμμένες- εγκαταστάσεις 40.000 τ.μ. και με επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιηθεί μια γραμμή παραγωγής για κατασκευή πλωτών βάσεων, καθώς και κατασκευών για σταθερή θεμελίωση για υπεράκτια πάρκα.

– Αρα, αν και δεν έχετε πολλά χρόνια στα μεγάλα ενεργειακά projects, συνάψατε αρκετές διεθνείς συνεργασίες.

Πράγματι, ξεκινήσαμε τα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2013 και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα το 2019 και μέσα σε λίγα χρόνια η εταιρεία έχει καταφέρει να είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης στην ευρωπαϊκή αγορά.

– Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται σήμερα η Lykomitros Steel;

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο offshore wind market με την κατασκευή βάσεων για ανεμογεννήτριες σταθερής θεμελίωσης καθώς και τμημάτων πλωτών βάσεων. Επίσης, δραστηριοποιείται στην κατασκευή power plants projects και μεταλλικών κατασκευών που απαιτούνται για την παραγωγή βιοαερίου από σκουπίδια.

Τα έργα-διαβατήριο

– Ποιο ήταν το πρώτο τέτοιο ενεργειακό έργο που αναλάβατε και ήταν κατά κάποιον τρόπο το διαβατήριο για τη διεθνή αγορά;

Το πρώτο έργο στα υπεράκτια αιολικά πάρκα ήταν το 2019 με την κατασκευή των drilling templates για project στη Σκωτία και ήταν το κλειδί ώστε αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του να αναλάβουμε για το ίδιο έργο όλη την κατασκευή των σταθερών βάσεων (180 βάσεις) του αιολικού θαλάσσιου πάρκου.

– Ξεχωρίστε μας τα πιο μεγάλα έργα που έχετε αναλάβει και είναι αυτά που ανέδειξαν τη φήμη της εταιρείας.

Η κατασκευή βάσεων σταθερής θεμελίωσης για offshore wind farm στη Σκωτία και στη Γαλλία. Η κατασκευή τμημάτων πλωτών βάσεων που θα τοποθετηθούν στη Μεσόγειο, στη Γαλλία, καθώς και η κατασκευή Monopiles για τη Γερμανία. Ακόμη, η κατασκευή όλων των δευτερευόντων υποδομών που απαιτούνται για τη λειτουργία της ανεμογεννήτριας και της πρόσβασης σε αυτήν, όπως πατάρια, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός κ.ά.

 – Σε σχέση με τις οικονομικές επιδόσεις, με βάση τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση 1 Ιουλίου 2022 έως 30 Ιουνίου 2023, υπήρξε μια μείωση του κύκλου εργασιών στα 35,6 εκατ. ευρώ έναντι 48,9 εκατ. ευρώ της προηγούμενης. Πού αποδίδετε αυτή τη μείωση και κυρίως πώς εξελίσσεται η τρέχουσα χρήση σε επίπεδο μεγεθών;

Αυτή η μείωση οφείλεται σε καθυστέρηση υλοποίησης έργων από πελάτες. Γι’ αυτή τη χρονιά η πρόβλεψη είναι ότι ο κύκλος εργασιών θα είναι περίπου στα 50 εκατ. ευρώ και ήδη με το αντικείμενο που έχει ανατεθεί στην εταιρεία την επόμενη χρονιά, η πρόβλεψη είναι ότι ο κύκλος εργασιών θα ξεπεράσει ακόμη και τα 70 εκατ. ευρώ και θα συνεχίσει να έχει ανοδική πορεία.

Οι επόμενοι στόχοι και τα υπεράκτια στην Ελλάδα

– Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας; Υπάρχουν στα σκαριά κάποιες νέες συμφωνίες;

Η εταιρεία συνεχίζει τις επενδύσεις σε εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις, υπάρχουν ήδη συμφωνημένες δουλειές, καθώς και πολλές συζητήσεις σε προχωρημένο επίπεδο που ευελπιστούμε σύντομα να ευδοκιμήσουν. Επίσης υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πελάτες για δέσμευση της παραγωγής για τα επόμενα χρόνια λόγω της πολύ υψηλής ζήτησης κατασκευών στην εν λόγω αγορά.

– Εχοντας καλή γνώση της αγοράς των υπεράκτιων αιολικών, πώς εκτιμάτε την περίπτωση της Ελλάδας και ποιες προοπτικές βλέπετε να υπάρχουν; Τι θα πρέπει να γίνει για να αποκτήσουμε κι εμείς ως χώρα τέτοιες υποδομές;

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα γεωγραφικό σημείο που ευνοεί την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων λόγω της έντασης του ανέμου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το τελευταίο διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, με βάση τα πλάνα που υπάρχουν στο άμεσο μέλλον για τη δέσμευση θαλάσσιων χώρων και τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων, θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.
Θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα οι απαραίτητες μελέτες που απαιτούνται και να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος ώστε η Ελλάδα να γίνει όχι μόνο παραγωγός, αλλά και εξαγωγέας ενέργειας από τις ΑΠΕ.

Διαβάστε ακόμη 

«Κύμα» luxury κατοικιών στην Ελλάδα – Πού βρίσκονται, πόσο πωλούνται, ποιοι τις φτιάχνουν (pics) 

Ρία Βογιατζή Ξένου (ELASTIC Architects): Η αρχιτέκτονας πίσω από εμβληματικά έργα σε Αμερική, Καραϊβική, Μ. Ανατολή, Ντουμπάι και Σαουδική Αραβία (pics)

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ξεκινά η μάχη για τα τεκμήρια με 3 «κλικ»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ