Την αξιολόγηση των φακέλων για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας ξεκινά  το ΤΑΙΠΕΔ καθώς την προηγούμενη Παρασκευή 24 Απριλίου, έληξε η προθεσμία για την υποβολή με φυσικό τρόπο των δικαιολογητικών από τους υποψηφίους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ξεκίνησε μεσούσης της κρίσης του κορωνοϊού καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκρινε ότι από την στιγμή που αφορούσε μη δεσμευτικό ενδιαφέρον (σ.σ στάδιο εκδήλωσης ενδιαφέροντος) δεν επηρεαζόταν από την συγκυρία.

Στο διαγωνισμό όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ προσήλθαν συνολικά 9 ισχυροί υποψήφιοι, περισσότεροι από όσους ανέμεναν παρά το γεγονός ότι είναι σαφής η επίδραση που θα έχει η πανδημία στην εξέλιξή του.

Πέρα όμως από την αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος, ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο μεγάλα μέτωπα, για τα οποία εκτιμάται ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο το επόμενο διάστημα ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στις αποτιμήσεις και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

To πρώτο αφορά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, μετά από προσφυγή της εταιρείας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΕLFE) για αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου που μέχρι σήμερα γινόταν με βάση τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, ψαλιδίζοντας κατά 60 εκ. ευρώ τις οφειλές προς την ΔΕΠΑ. Η εταιρεία έχει ασκήσει έφεση στην υπόθεση καθώς εάν παγιωθεί το τιμολόγιο αυτό, θεωρείται ότι αντίστοιχο δρόμο θα ακολουθήσουν και άλλοι μεγάλοι πελάτες της ΔΕΠΑ.

Το δεύτερο μέτωπο που παραμένει ως αγκάθι για την εταιρεία Παροχής Φυσικού Αερίου, αποτελούν οι ρήτρες take or pay (προπληρώνεις τις ποσότητες αερίου που αγοράζεις ακόμη και αν δεν τις απορροφήσεις) που αφορούν τα μεγάλα διεθνή συμβόλαια της εταιρείας και κυρίως με την Gazpom.

Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν εντατικές διαπραγματεύσεις από την διοίκηση της ΔΕΠΑ για ένα νέο πλαίσιο ώστε η εταιρεία να μπορεί να διαχειριστεί να νέα δεδομένα και τις μεγάλες επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη από την μείωση του μεριδίου της στην αγορά του φυσικού αερίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις επαφές αυτές θα υπάρξει άμεσα και κυβερνητική παρέμβαση ώστε να γίνει μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με τους Ρώσους.