Πριν από το τέλος του 2023 θα είναι έτοιμο το πρώτο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, σε συνέχεια της συνεργασίας της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής, της AEGEAN και της καναδικής CAE που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, μία επένδυση που θα δημιουργήσει ένα νέο οικοσύστημα αεροπορικής εκπαίδευσης στη χώρα μας κι έχει μπει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

Οι εργασίες αναβάθμισης των κτηριακών εγκαταστάσεων της νέας τεχνικής βάσης, έχουν ήδη ξεκινήσει, προκειμένου να υποδεχτούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό, τους προσομοιωτές και τις λοιπές υποδομές που απαιτούνται για τη δημιουργία του Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της AEGEAN και της CAE. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η σταδιακή παράδοση των έργων θα ξεκινήσει στα μέσα του Σεπτεμβρίου ώστε έως το τέλος του χρόνου το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων στην Αθήνα να είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του ενώ σταδιακά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει καθώς θα προστίθενται και άλλοι προσομοιωτές.

«Ο σχεδιασμός υπήρχε προ πανδημίας», ανέφερε ο Δημήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της AEGEAN από τις εγκαταστάσεις του Κέντρο Εκπαίδευσης CAE στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής αποστολής για το πώς θα λειτουργεί το μελλοντικό Εκπαιδευτικό Κέντρο AEGEAN -CAE στην Αθήνα. Πρόκειται για μία επένδυση η οποία αντιστοιχεί σε 36 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στο επίκεντρο του project συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ της AEGEAN για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, σε ένα από τα πρώτα «πράσινα» Hangar της Ευρώπης, οδηγώντας τελικά στην ενίσχυση της τοπικής αεροπορικής βιομηχανίας και την εδραίωση της εταιρείας και της Ελλάδας ως ένα αεροπορικό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο ίδιο οικοσύστημα θα ενταχθεί και η ήδη υπάρχουσα Σχολή Εκπαίδευσης Μηχανικών της Olympic Air, με ισχυρή παράδοση λειτουργίας, αλλά και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός πιλοτών της AEGEAN, που λειτουργεί ήδη.

Το σύνολο της επένδυσης στην ωρίμανσή της, αναμένεται να δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα πέντε έως επτά ετών.

Το κέντρο εκπαίδευσης στη Μαδρίτη

Το κέντρο εκπαίδευσης της CAE στη Μαδρίτη, είναι ένα παράδειγμα του είδους των εγκαταστάσεων και της εμπειρίας που μπορούν να αναμένουν οι πιλότοι που εκπαιδεύονται στο Κέντρο Εκπαίδευσης AEGEAN CAE στην Αθήνα, μόλις τεθεί σε λειτουργία. Τα μέλη της δημοσιογραφικής αποστολής ξεναγήθηκαν στους χώρους και απέκτησαν μια πραγματική εμπειρία προσομοίωσης πτήσης “πιλοτάροντας” έναν από τους προσομοιωτές του κέντρου ενώ συμμετείχαν ενεργά και σε ασκήσεις εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας.

Σε τοποθεσία, 10 λεπτά από το αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης, το CAE Madrid εκπαιδεύει περισσότερους από 5.000 πιλότους και περισσότερα από 15.000 άτομα πληρώματος καμπίνας ετησίως, παρέχοντας συνολικά, περισσότερες από 50.000 ώρες εκπαίδευσης προσομοιωτών ετησίως. Το κέντρο φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, 11 προσομοιωτές πλήρους πτήσης για πολλαπλούς τύπους αεροσκαφών, όπως και υποδομές για την εκπαίδευση του πληρώματος καμπίνας, χώρους κατάσβεσης φωτιάς, καπνού, αίθουσες διδασκαλίας αίθουσες ενημέρωσης για τους προσομοιωτές κ.α..

H καναδική CAE είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, αναπτύσσοντας εκπαίδευση προσομοίωσης και λύσεις υποστήριξης κρίσιμων λειτουργιών σε τρείς βασικούς τομείς την πολιτική αεροπορία, την άμυνα και ασφάλεια και τον κλάδο της υγείας. Η εταιρεία με έσοδα 3,4 δισ. δολαρίων το 2022, εκ των οποίων το 1,6 δισ. δολάρια αντιστοιχεί στο κομμάτι της πολιτικής αεροπορίας αναπτύσσεται διεθνώς, διαθέτοντας περισσότερους από 13.000 υπαλλήλους με περισσότερα από 200 σημεία εκπαίδευσης, σε πάνω από 40 χώρες. Η CAE αντιπροσωπεύει 75 χρόνια καινοτομιών στον κλάδο – τους προσομοιωτές πτήσης, αποστολής και ιατρικής πιστότητας και τα εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη. Σε σχέση με την παρουσία της CAE στην Ελλάδα, η επιχειρηματική μονάδα Άμυνας και Ασφάλειας της CAE έχει μια σειρά από συμβάσεις στη χώρα μας, ωστόσο, το AEGEAN CAE Flight Training Center θα είναι το πρώτο εκπαιδευτικό κέντρο πολιτικής αεροπορίας της CAE στη χώρα.

Το νέο κέντρο στην Ελλάδα

Το AEGEAN CAE Flight Training Center θα είναι μέρος της νέας τεχνικής βάσης 85.000 τετραγωνικών μέτρων της AEGEAN στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, σε συνέχεια της κοινοπραξίας 50%- 50% που έχουν συστήσει οι δύο πλευρές για το πρώτο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα. Αρχικά, η κοινοπραξία θα θέσει σε λειτουργία τέσσερις προσομοιωτές πλήρους πτήσης και θα έχει χωρητικότητα έως επτά προσομοιωτές πλήρους πτήσης οι οποίοι θα καλύπτουν ανάγκες εκπαίδευσης για αεροσκάφη τύπου Airbus, ATR και Boeing καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης του πληρώματος καμπίνας. Στην πλήρη του ανάπτυξη, θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους (42.000 ώρες εκπαίδευσης πιλότων) και 10.500+ πλήρωμα καμπίνας ετησίως. Ουσιαστικά, θα είναι το πρώτο εκπαιδευτικό κέντρο στην Ελλάδα και το πιο προηγμένο στην περιοχή και όταν ανοίξει, οι πιλότοι δεν θα χρειάζεται πλέον να ταξιδεύουν εκτός Ελλάδας για την εκπαίδευσή τους.

Το νέο κέντρο θα τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια με 35.000 τ.μ. φωτοβολταϊκών πάνελ τα οποία είναι εγκατεστημένα στο «πράσινο» κέλυφος του κτηρίου, παράγοντας 3 MW ή 4,4 Gwh ετησίως, και θα βρίσκεται σε ένα από τα πιο βιώσιμα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Σκοπός είναι το νέο κέντρο να επιτρέψει στους πιλότους και τα πληρώματα καμπίνας της AEGEAN να εκπαιδεύονται στην Ελλάδα, αλλά και να προσελκύσει πιλότους καθώς και πληρώματα καμπίνας τρίτων εταιρειών. Σε επιχειρηματικό επίπεδο θα επεκτείνει το παγκόσμιο δίκτυο εκπαίδευσης της CAE, αποτελώντας παράλληλα αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργίας ενός αεροπορικού οικοσυστήματος για την αερομεταφορά στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της AEGEAN.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής, τον κ. Παναγιώτη Σίσκο, διευθυντή εκπαίδευσης της AEGEAN και τον κ. Γιάννη Παναγιωτόπουλο, επικεφαλής οικονομικού σχεδιασμού της AEGEAN, μέσα από αυτή την επένδυση, η AEGEAN ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και τις τεχνικές δυνατότητές της, διευρύνοντας τις αναπτυξιακές της επιλογές και το γνωσιακό επίπεδο των ανθρώπων της. Η Ελλάδα τοποθετείται σταδιακά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη ως εκκολαπτήριο στελεχών για την εταιρεία και τη χώρα, εκπαιδεύοντας του πιλότους και τους μηχανικούς του μέλλοντος, προσφέροντας απεριόριστες δυνατότητες και δημιουργεί μία νέα δυναμική προστιθεμένης αξίας, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας στην AEGEAN, αλλά και ευρύτερα στον κλάδο. Παράλληλα αξιοποιεί και εξελίσσει το δυναμικό και την τεχνογνωσία των ανθρώπων της καθώς έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα εκπαίδευσης των ανθρώπων της, εντάσσοντας πολύ νωρίς στην εκπαίδευση των πιλότων τη χρήση προσομοιωτών και βελτιστοποιεί την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της.

Παράλληλα, η εκπαιδευτική δυναμικότητα του Κέντρου, επιτρέπει τη διεύρυνση των υπηρεσιών υποστήριξης που η AEGEAN θα μπορεί να προσφέρει σε τρίτες εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% της δυναμικότητας του κέντρου θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση πτητικού δυναμικού τρίτων και το 40% από την AEGEAN.

Διαβάστε ακόμη

Εκλογές 2023:To «debate» των Οίκων Αξιολόγησης – Οι προβλέψεις και η επενδυτική βαθμίδα

Η Ζωή… ξανάρχεται, η ταραχή στα ψάρια, του Παντελή του λείπουν 700 και το μέρισμα στη ΔΕΗ

Βασίλης Κικίλιας στο newmoney: Οι επιδόσεις στον τουρισμό φέτος θα ξεπεράσουν κατά 10% – 20% τις αντίστοιχες του 2022

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ