Το βρετανικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να εγκρίνει νέο νόμο που θα επιτρέψει τη διάθεση στην αγορά φρούτων και λαχανικών τα οποία, χάρη στη γονιδιακή επεξεργασία ακριβείας, θα παραμένουν φρέσκα για εβδομάδες, θα είναι πιο υγιεινά, με ενισχυμένη θρεπτική αξία και αυξημένη αντοχή στις ασθένειες, μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Επισιτιστικής Ασφάλειας και Αγροτικών Υποθέσεων, Ντάνιελ Ζάιχνερ, «η καλλιέργεια με γονιμοποίηση ακριβείας είναι μια πραγματική ευκαιρία να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε τρόφιμα στην Αγγλία». Όπως δήλωσε στον Independent, οι νέες τεχνικές μπορούν να βελτιώσουν τις φυσικές διαδικασίες αναπαραγωγής των καλλιεργειών, επιτρέποντας την παραγωγή τροφίμων πιο ανθεκτικών στο κλίμα και τις ασθένειες, διασφαλίζοντας την ευημερία των αγροτών και τη μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια.

Καινοτομίες με βιταμίνη D, μπανάνες που δεν μαυρίζουν και λιγότερα φυτοφάρμακα

Στην αιχμή των ερευνών βρίσκεται το John Innes Centre στο Νόριτς, το οποίο έχει ήδη αναπτύξει ντομάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, τόσο στους καρπούς όσο και στα φύλλα. Παράλληλα, η εταιρεία Tropic, επίσης με έδρα το Νόριτς, δημιούργησε μπανάνες που δεν μαυρίζουν αλλά και ποικιλίες ανθεκτικές στη φουζαρίωση (γνωστή και ως ασθένεια του Παναμά), η οποία καταστρέφει μεγάλες εκτάσεις μπανάνας παγκοσμίως.

Μελλοντικά, οι καινοτομίες αυτές ενδέχεται να επεκταθούν και σε άλλα είδη, όπως ζαχαρότευτλα ανθεκτικά σε ιούς, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάγκη για νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, επιτρέποντας πιο βιώσιμες και ασφαλείς καλλιέργειες για τον αγρότη και τον καταναλωτή.

Γονιμοποίηση ακριβείας: Νέα τεχνολογία, διαφορετική από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

Ο νέος νόμος θέτει τις βάσεις για τη χρήση των τεχνικών γονιμοποίησης ακριβείας, δηλαδή τεχνολογιών στοχευμένης γονιδιακής επεξεργασίας, που στοχεύουν στην ενίσχυση της απόδοσης και της ποιότητας των καλλιεργειών. Σε αντίθεση με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (GMOs), τα οποία περιλαμβάνουν γενετικές παρεμβάσεις που δεν θα μπορούσαν να συμβούν φυσικά, η νέα αυτή τεχνολογία βασίζεται σε φυσικές εξελίξεις της παραδοσιακής αναπαραγωγής, προσφέροντας ένα πιο αποδεκτό και ελεγχόμενο εργαλείο για την ενίσχυση της αγροδιατροφικής παραγωγής.

Όπως ξεκαθάρισε ο Ζάιχνερ, οι ερευνητικές δοκιμές είναι ήδη σε εξέλιξη και το νομοσχέδιο δεν αφορά μια μελλοντική υπόσχεση, αλλά μια τεχνολογία που εφαρμόζεται ήδη, με στόχο ένα πιο ανθεκτικό και θρεπτικό διατροφικό μέλλον.

Διαβάστε ακόμη

Οι κουρασμένοι Millenials δίνουν συμβουλές επιβίωσης στη Gen Z για την πρώτη τους πιθανή ύφεση

Φορολογικός έλεγχος ή αποδοχή: Το δίλημμα της χρονιάς για χιλιάδες επαγγελματίες

Πάγωσαν οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Σταθερές τιμές για το καλοκαίρι (παραδείγματα + πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα