Αρκετοί είναι οι μεγιστάνες της Silicon Valley οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ ο οποίος εδώ και χρόνια, έχει ανακοινώσει πως σχεδιάζει να δωρίσει το 99% της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια της ζωής του, αλλά και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ο οποίος μαζί με την γυναίκα του Πρισίλα Τσαν, έχουν ιδρύσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Σύμφωνα με το therichest, αυτοί είναι οι 9 μεγιστάνες οι οποίοι έχουν αποφασίσει να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος τους μέσω του Giving Pledge της εκστρατείας ενθάρρυνσης των εξαιρετικά πλούσιων επιχειρηματιών με στόχο την προσφοράς του μεγαλύτερου μέρους του πλούτου τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και ιδρύματα.

9. Μάικλ Μπλούμπεργκ

Ως επιχειρηματίας και πρώην δήμαρχος, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ γνωρίζει τη δύναμη των ιδιωτικών δωρεών.  Το 2020, δώρισε 40 εκατομμύρια δολάρια με στόχο να ενισχύσει τις προσπάθειες περιορισμού της Covid-19 στην Αφρική. Συγχρόνως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το 2021, υποσχέθηκε 750 εκατομμύρια δολάρια για να ανοίξει σχολεία τσάρτερ σε εδραιωμένες περιοχές της Αμερικής τα επόμενα πέντε χρόνια.

8. Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Μια εβδομάδα αφότου ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του, απέκτησαν την πρώτη τους κόρη, το ζευγάρι ανακοίνωσε πως θα έδινε κατά τη διάρκεια της ζωής τους, το 99% των μετοχών τους από τη Facebook σε φιλανθρωπικούς σκοπούς . 

7. Μακένζι Σκοτ

Χάρη στις μετοχές που διατηρεί στην Amazon, η καθαρή περιουσία της Μακένζι Σκοτ, της πρώην συζύγου του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ανέρχεται αυτή τη στιγμή, στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια. Από το 2019, η Σκοτ και ο νέος σύζυγος της, έχουν δωρίσει περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω επιχορηγήσεων με το Ίδρυμα Scott R. MacKenzie, το οποίο ειδικεύεται στην ανθρώπινη γενετική έρευνα για την εύρεση θεραπειών για τον καρκίνο, τον διαβήτη και πνευμονικές παθήσεις.

6. Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς

Ο Μπιλ Γκέιτς από το 1994, προσφέρει σημαντικά ποσά σε φιλανθρωπικούς. Λίγο αφότου παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη Microsoft, ο Μπιλ Γκέιτς μαζί με την πρώην σύζυγό του Μελίντα Γκέιτς, ίδρυσαν το Ίδρυμα Γκέιτς. Έχουν δωρίσει περισσότερα από 45,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόνο το 2019, το ίδρυμα προχώρησε σε δωρεές ύψους τουλάχιστον, 589 εκατομμυρίων δολαρίων.

5. Τζέφρι Σκολ

Ο πρώτος Πρόεδρος του eBay, Τζέφρι Σκολ έχει ιδρύσει το Skoll Foundation με στόχο την υποστήριξη επιχειρηματιών. Με καθαρή περιουσία 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει δώσει περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα.

4. Γουόρεν Μπάφετ

Το 2006, ο Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε ότι θα έδινε το 99% της περιουσίας του σε φιλανθρωπίες μέχρι το τέλος της ζωής του και το 2021 έφτασε στα μισά του στόχου του. Απομένουν περίπου 117 δισεκατομμύρια δολάρια.

3. Τζιμ Σάιμονς

Ο ιδρυτής της Renaissance Technologies, Τζιμ Σάιμονς, συμπεριλήφθηκε στους 50 κορυφαίους φιλάνθρωπους της Αμερικής. Το 2015, ο Σάιμονς δώρισε 298 εκατομμύρια δολάρια για εκπαίδευση και έρευνα στα μαθηματικά και τις επιστήμες, με επιπλέον 43 εκατομμύρια δολάρια μέσω της οικογενειακής οργάνωσης για την προσχολική εκπαίδευση.

2. Μπράιαν Άρμστρονγκ

Ο Μπράιαν Άρμστρονγκ έγραψε ιστορία ως ο πρώτος δισεκατομμυριούχος της αγοράς crypto που εντάχθηκε στην εκστρατεία Pledge το 2018, με στόχο να δωρίσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. H εταιρεία του, η Coinbase, αποτιμάται στα 86 δισεκατομμύρια δολάρια.

1. Τιμ Κουκ

Το 2015, εντάχθηκε στο πρόγραμμα Giving Pledge για να δώσει το 99% των κερδών του από την περιουσία του η οποία ανέρχεται στα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Mega πλειστηριασμός για «ασημικά» της Μπάμπης Βωβός στην Κηφισίας (pics)

Ώθηση από επενδύσεις, οπτικές ίνες και τον… τουρισμό για τον ΟΤΕ

Γιάννης Μασούτης: Οι νέες επενδύσεις στο online κανάλι της Δ. Μασούτης