Θετική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ΟΤΕ στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς επέφερε το ισχυρό κύμα ανάκαμψης του τουρισμού στη χώρα μας, επίδοση η οποία αναμένεται να είναι ακόμη ισχυρότερη κατά το τρίτο τρίμηνο που παραδοσιακά αποτελεί και το πιο δυνατό τουριστικά.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των λογιστικών καταστάσεων του τριμήνου του Ομίλου, τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 4,6%, υποστηριζόμενα από την ισχυρή ανάκαμψη των εσόδων περιαγωγής, φθάνοντας στα 476,5 εκατ. Ευρώ στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2022 (από 455,5 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα).

Μάλιστα το ύψος των εσόδων από roaming ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα, ενδεικτικό του οφέλους για τον ΟΤΕ από τη δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού. Αναλόγως, θετική επίδραση υπήρξε και στο προσαρμοσμένο EBITDA (AL) στην Ελλάδα που αυξήθηκε κατά 5,1%, αγγίζοντας τα 632,7 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων εσόδων από υπηρεσίες και της ανάκαμψης στο σκέλος της περιαγωγής.

Σημειώνεται πως στην κινητή τηλεφωνία ο ΟΤΕ συνεχίζει τις επενδύσεις για να επεκτείνει το 5G δίκτυό του. Ο στόχος που έχει τεθεί αφορά σε σε πληθυσμιακή κάλυψη 80% μέχρι το τέλος του 2022 και 90% για το τέλος του 2023.

Ευρυζωνικές υπηρεσίες

Σε ότι αφορά στις ευρυζωνικές υπηρεσίες, το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο ΟΤΕ κατέγραψε 31 χιλιάδες νέες συνδέσεις, με το σύνολο να αγγίζει τα 2,287 εκατ., ενώ συνέχισε να επεκτείνει τη βάση οπτικών ινών του, προσθέτοντας 267 χιλιάδες συνδρομητές, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 1,415 εκατ.

Αυτή η σημαντική αύξηση οφείλεται στην πρωτοβουλία της εταιρείας να αναβαθμίσει τις ταχύτητες ευρυζωνικών υπηρεσιών για περίπου 750 χιλιάδες συνδρομητές στο τρέχον έτος, καθώς και στις συνεχείς επενδύσεις στο δίκτυο οπτικών ινών.

Στο τέλος Ιουνίου, ο ΟΤΕ έχει αναβαθμίσει περίπου το 80%των συνδέσεων που μπορούν να αναβαθμιστούν. Ως αποτέλεσμα αυτής της αύξησης των συνδρομητών οπτικών ινών, η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών οπτικής ίνας αυξήθηκε κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και ανήλθε στο 61,9%. Στο τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό των συνδρομητών που απολαμβάνουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες έχει αγγίξει το 43% των συνδέσεων οπτικών ινών, πάνω από το διπλάσιο σε σύγκριση με το 20% ένα χρόνο πριν.

Ο ΟΤΕ σχεδιάζει να επιταχύνει περαιτέρω την ανάπτυξη του FTTH, με στόχο να φτάσει περίπου το 1 εκατομμύριο νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2022. Το ποσοστό των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με πρόσβαση σε FTTH που είναι πελάτες της υπηρεσίας αυξήθηκε σε 14%, από 10% πέρυσι, ως αποτέλεσμα των ενεργειών προώθησης από τον ΟΤΕ παράλληλα με την ανάπτυξη του δικτύου.

Τέλος, αναφορικά με τη COSMOTE TV, οι συνδρομητές τηλεόρασης του ΟΤΕ συνέχισαν να αυξάνονται, αγγίζοντας τις 642 χιλιάδες στο τέλος Ιουνίου, αυξημένοι κατά 10,8% σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, η εταιρεία ανακοίνωσε την τριετή συμφωνία για τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του Ολυμπιακού για το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Όπως ανάφερε η διοίκηση στο πλαίσιο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, βελτιώνει διαρκώς το περιεχόμενο της συνδρομητικής τηλεόρασης και για το λόγο αυτό αναμένει αύξηση των συνδρομητών το επόμενο διάστημα.

Συνολικά, πάντως, τα έσοδα του ΟΤΕ από υπηρεσίες σταθερής και κινητής, τα έσοδα χονδρικής αλλά και τα έσοδα από έργα ICT ήταν όλα αυξημένα τα πρώτο εξάμηνο του 2022.

Διαβάστε ακόμη:

Έρχεται το EISPRAXIS: Το νέο «ηλεκτρονικό μάτι» της Εφορίας που ξεσκεπάζει μεγαλοφειλέτες

Mega πλειστηριασμός για «ασημικά» της Μπάμπης Βωβός στην Κηφισίας (pics)

Αυτός είναι ο «τσάρος» της οικονομικής αντεπίθεσης του Πούτιν