Είναι κοινό μυστικό ότι οι επενδύσεις είναι από τους πλέον σημαντικούς -ή ακόμη και ο σημαντικότερος- παράγοντες οικονομικής μεγέθυνσης και ανάπτυξης μιας χώρας και κατά συνέπεια βελτίωσης τόσο του οικονομικού κλίματος όσο και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος ή να έχει εντρυφήσει σε στατιστικά στοιχεία και να έχει αναζητήσει παραδείγματα από το παρελθόν για να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να γίνει μια χώρα πόλος έλξης επενδύσεων. Ούτε χρειάζεται να ψάξει πολύ για να καταλάβει ότι παγκοσμίως όλες οι αναπτυγμένες οικονομίες στηρίχτηκαν στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και στην αποτελεσματική οικοδόμηση αυτών.

Στον δρόμο αυτό κινείται πλέον η Ελλάδα. Με μεγάλη δόση εξωστρέφειας, με σημαντικές διαδικαστικές και νομικές τομές και μέσα από αλλεπάλληλες συναντήσεις, συμμετοχές σε fora και συντονισμένες κινήσεις, επιδιώκει να θέσει τις βάσεις προκειμένου να αποτελέσει ένα άκρως ελκυστικό περιβάλλον για τους επενδυτές.

Αυτή η εγρήγορση αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο προς αυτήν την κατεύθυνση και τα πρώτα δείγματα δείχνουν να κάμπτουν την ανασφάλεια και την επιφυλακτικότητα των επενδυτών.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας και επενδυτής Βύρων Βασιλειάδης είναι ένα παράδειγμα ανθρώπου με επιμονή και υπομονή, που πάντα αναζητούσε τις κατάλληλες συνθήκες για να επενδύσει ουσιαστικά στη χώρα και στην πραγματική οικονομία και όχι να κάνει επενδύσεις-πυροτέχνημα.

Σήμερα, στα 42 του χρόνια, δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα του περιβάλλοντος, αναλαμβάνοντας τα απόβλητα των λιμανιών και προσφέροντας υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περιπτώσεις θαλάσσιας ρύπανσης με την εταιρεία Antipollution Mon Ane. Επιπλέον, έχει επενδύσει και στην ενέργεια με την εταιρεία Green A.E., μία από τις πρώτες ελληνικές εταιρείες Εμπορίας και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Οι δραστηριότητες των εταιρειών του Βύρωνα Βασιλειάδη, πέραν των ουσιαστικών επενδύσεων στη χώρα, χαρακτηρίζονται και από έντονη εξωστρέφεια. Η Antipollution Mon Ane, για παράδειγμα, ασχολήθηκε πρόσφατα με ένα τεράστιο σε μέγεθος έργο στο Ντουμπάι, στήνοντας όλο το site στο οποίο έκανε καθαρισμό scrap, καθώς και διαχωρισμό και ανασυσκευασία επικίνδυνων και μη αποβλήτων. Παράλληλα, η Green A.E. δραστηριοποιείται έντονα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η VEN Engineering, η οποία ανήκει στον όμιλο εταιρειών Βασιλειάδη, μπαίνει πλέον δυναμικά στον κλάδο της διαχείρισης των εμπορικών, βιομηχανικών και βιοτεχνικών επικίνδυνων και μη αποβλήτων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας

«Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια -προφανώς και λόγω της ύφεσης, αλλά όχι μόνο γι’ αυτό- οι επενδυτές που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας ήταν ως επί το πλείστον βραχυπρόθεσμοι. Έψαχναν να βρουν μια ευκαιρία, να την εκμεταλλευτούν και να φύγουν. Πέρα από την κρίση, μεγάλη ευθύνη είχε και ο κρατικός μηχανισμός, το σύστημα, με αποτέλεσμα η όποια επένδυση να μην έχει ουσιαστική αξία σε βάθος χρόνου για την οικονομία μας και τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Τώρα δείχνει πως κάτι πάει να αλλάξει», επισημαίνει στο «business stories» ο κ. Βασιλειάδης και προσθέτει: «Οι προσκλήσεις σε επενδυτές δυστυχώς δεν αρκούν. Πρέπει να υπάρχει κάτι απτό, και μάλιστα σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, και δεν αναφέρομαι στη δημιουργία κινήτρων.

Μιλάω για πράγματα που είναι απλά και λογικά. Και θα αναφερθώ μόνο σε κάποια που χρόνια τα λέμε, αλλά μόλις τώρα, δειλά-δειλά, κάτι πάει να γίνει. Η απλοποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος είναι ένα από αυτά. Η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και καινοτομία επίσης. Η προσαρμογή των διαδικασιών στα πρότυπα του fast track για ευρύτερο φάσμα επενδύσεων. Και, τέλος, ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα, ο ριζικός εξορθολογισμός του συστήματος αδειοδότησης».

Πριν από λίγες ημέρες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), αναφερόμενος στους στρατηγικούς στόχους του υπουργείου, μίλησε εκτενέστατα για το αδειοδοτικό πλαίσιο και το πώς αυτό θα αλλάξει προκειμένου να διευκολύνει όλους αυτούς που θέλουν να επενδύσουν.

Τόσο ο κ. Βασιλειάδης όσο και άλλοι που ασχολούνται με το επιχειρείν γνωρίζουν ότι οι επενδύσεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα θετικό σοκ και ένα snowball effect με θεαματικά οφέλη στην ελληνική οικονομία.

Η δύναμή τους πολλαπλασιάζεται και έχει εφαρμογή σχεδόν σε κάθε τομέα εθνικής ανάπτυξης. Οπως επισημαίνουν επιχειρηματικοί κύκλοι, σωστά η κυβέρνηση ξεκινά με την τοποθέτηση της κρατικής μηχανής και των θεσμών της απέναντι στην παγκόσμια αγορά. Φιλικότητα προς την έννοια των ιδιωτικών επενδύσεων, σταθερότητα του πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος, αδειοδοτήσεις και φορολογικό πλαίσιο αποτελούν τους πυλώνες της διαμόρφωσης των απαραίτητων συνθηκών για την προσέλκυση πολλών και καλών επενδυτών.

Μια νέα μέρα αρχίζει

Βλέποντας όλα αυτά, Έλληνες και ξένοι δείχνουν ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία. Ο Βύρων Βασιλειάδης που αποδεδειγμένα αποτελεί έναν από τους πυλώνες στήριξής της από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης δεν θα μπορούσε να απέχει. Ετοιμάζει μάλιστα το επόμενο επιχειρηματικό του βήμα, με μία επένδυση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

«Πρόκειται για την εταιρεία VEN Engineering, η οποία ανήκει στον όμιλο εταιρειών Βασιλειάδη, με βιομηχανική δραστηριότητα στον τομέα της ανακύκλωσης και αξιοποίησης αποβλήτων, υποπροϊόντων και δευτερογενών πρώτων υλών.

Μπαίνουμε πλέον δυναμικά στον κλάδο της διαχείρισης των εμπορικών, βιομηχανικών και βιοτεχνικών επικίνδυνων και μη αποβλήτων, εναρμονισμένοι βέβαια με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και τις καλές πρακτικές διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Με την εταιρεία VEN Engineering και τις επενδύσεις στην Αττική και τη Βοιωτία (Ασπρόπυργος και Ριτσώνα), ο όμιλος μας καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητές του.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι μπαίνουμε σε έναν -μέχρι στιγμής- φανερά ολιγοπωλιακό κλάδο, αυτόν της διαχείρισης επικίνδυνων και μη αποβλήτων που προέρχονται από εμπορικές και βιοτεχνικές-βιομηχανικές δραστηριότητες, καθώς και ναυτιλιακών αποβλήτων. Σκοπός μας είναι μέσα από την ευγενή άμιλλα και τον υγιή ανταγωνισμό να προσφέρουμε επιπλέον λύσεις στους πελάτες και να καλύψουμε κενά στην αγορά.

Με πυρήνα την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση αποβλήτων, η εταιρεία θα διαχειρίζεται σε ετήσια βάση δεκάδες χιλιάδες τόνους βιομηχανικών επικίνδυνων και μη αποβλήτων. Ανάλογα με την κατηγορία τους, τα υλικά θα μετατρέπονται σε εναλλακτικό καύσιμο, πρώτες ύλες ή εμπορεύσιμα προϊόντα».

«Επενδύοντας στην Ελλάδα ουσιαστικά επενδύουμε στη δύναμη των ανθρώπων της. Στα μυαλά που αποφάσισαν να μείνουν εδώ, να παλέψουν και να δημιουργήσουν. Ταυτόχρονα στηρίζουμε μία τεράστια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την οικονομία μας. Δεν θα ήταν ψέμα να πούμε ότι επενδύοντας στην Ελλάδα επενδύουμε στον εαυτό μας»

Οι επενδύσεις, όμως, δεν είναι απλώς ένας αριθμός στην οικονομία. Έχουν πολλές προεκτάσεις, με θετικό αντίκτυπο για τον πολιτισμό, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Ο Βασιλειάδης αναφέρει ακόμα ότι «στόχος μέσα από τη VEN Engineering είναι η μέγιστη ανάκτηση ωφέλιμων υλικών και η αξιοποίηση πόρων σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του θεσμού της ανακύκλωσης και της ενεργειακής αξιοποίησης. Επιπλέον, πολύ σημαντική είναι και η συνεργασία του ομίλου με πανεπιστημιακά ιδρύματα, που πλέον της ωφέλιμης διασύνδεσης επιστημονικής γνώσης και πραγματικής εφαρμογής στη βιομηχανία, ενισχύει τον κλάδο με διεθνή εμπειρία».

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ως χώρα αναζητούμε ξένους επενδυτές αγνοώντας τους Έλληνες. Γιατί επιμένουμε στην αναζήτηση ενός από μηχανής θεού που θα φέρει την εξωστρέφεια στην οικονομία μας; Γιατί δεν υπολογίζουμε όπως του αξίζει το ελληνικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη της χώρας; Την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δίνει ο κ. Βασιλειάδης:

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό. Αν εξαιρέσουμε κάποιες πολύ μεγάλες επενδύσεις όπως το Ελληνικό, το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο δείχνει να αδιαφορεί. Χρήματα για να επενδυθούν υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική διάθεση. Θα σας έλεγα ότι πιθανά κάποιοι Έλληνες επιχειρηματίες φοβούνται να πάρουν το ρίσκο ή θέλουν συνεργασίες μόνο με το Δημόσιο. Σε κάποιους άλλους μπορεί να λείπει το know-how. Σίγουρα υπάρχουν και οι δύσπιστοι… αυτοί που έχουν καεί στο παρελθόν από το πολιτικό μας σύστημα. Αυτό όμως που φοβάμαι και δεν θέλω να πιστέψω πως μπορεί να είναι αλήθεια, είναι το ενδεχόμενο κανείς να μην ένιωσε ότι αυτός ο τόπος είναι ο τόπος του. Το μέρος που θα ζήσει και θα δημιουργήσει. Που θα χτίσει την υστεροφημία του.

Προσωπικά είμαι αισιόδοξος. Ως Έλληνας, ως επιχειρηματίας και ως επενδυτής. Δεν είμαι αφελής, κανένα κεφάλαιο δεν επενδύεται για να χαθεί λίγο αργότερα. Όλοι θέλουμε εγγυήσεις, αλλά πρέπει πρώτα να ξεκινήσουμε με τον εαυτό μας. Οι τέσσερις λέξεις για την επιτυχία είναι επιμονή, όραμα, δουλειά και συνεργάτες».

Ο επίμονος επενδυτής

Στη λέξη «εγγυήσεις» κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια. Η αλήθεια του -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- δύσκολου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των συχνά περιττών εμποδίων στις επιχειρήσεις και στα επενδυτικά τους σχέδια.

Υπάρχουν όμως άνθρωποι που συνειδητά αποφασίζουν να προσπεράσουν τους σκοπέλους που παρουσιάζονται και να καβαλήσουν πρώτοι το κύμα, παρόλο που τα χρόνια που προηγήθηκαν η σκληρή ελληνική πραγματικότητα θα απέτρεπε τον οποιοδήποτε να ασχοληθεί. Μήπως τελικώς βλέπουν κάτι που δεν βλέπουν όλοι οι άλλοι, είναι το ερώτημα προς τον Βύρωνα Βασιλειάδη:

«Όπως καθετί στη ζωή μας, οι επενδύσεις έχουν ρίσκο. Και από τη στιγμή που αποφασίζεις να κάνεις μια επένδυση μέχρι τη στιγμή που θα τη δεις να πετυχαίνει, μεσολαβεί πολύς χρόνος και πολύς κόπος. Αυτό που δεν γίνεται να μην έχεις είναι η δέσμευση απέναντι στο όραμά σου και τις επιλογές σου. Αν το δούμε πολύ ανθρώπινα, πολλοί εξαρτώνται από τις αποφάσεις σου. Άρα δέσμευση πάνω απ’ όλα. Συνέπεια λόγων και πράξεων.

Καλώς ή κακώς, επιχειρηματίας δεν γεννιέσαι, ούτε γίνεσαι. Κάποια στιγμή μεταμορφώνεσαι σε επιχειρηματία μέσα από την εμπειρία. Και νομίζω πως ήρθε η ώρα αυτήν την εμπειρία να την αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Μέσα από ένα λειτουργικό πλαίσιο επενδύσεων, με τομές από το κράτος και με όρεξη για δημιουργία από τις γενιές που έρχονται.

Σε τελική ανάλυση, όμως, επενδύοντας στην Ελλάδα, ουσιαστικά επενδύουμε στη δύναμη των ανθρώπων της. Στα μυαλά που αποφάσισαν να μείνουν εδώ, να παλέψουν και να δημιουργήσουν. Ταυτόχρονα στηρίζουμε μία τεράστια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την οικονομία μας. Δεν θα ήταν ψέμα να πούμε πως επενδύοντας στην Ελλάδα επενδύουμε στον εαυτό μας… γιατί κι εμείς εδώ είμαστε, εδώ δουλεύουμε, εδώ δίνουμε τις καθημερινές μας μάχες και εδώ θα μείνουμε… και ίσως έχει μια μεγαλύτερη αξία και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό οι επενδύσεις στην Ελλάδα να γίνονται και από Έλληνες».