business stories

Η «μάχη» στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες και οι αντιδράσεις των «κομμένων»

  • Μιχάλης Κοσμετάτος


Πώς προχωράει η διαδικασία για το έργο των €515 εκατ. - Οι πληροφορίες για τις ενστάσεις και το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών που θα κρίνει και τον νικητή

Η πρόθεση των συναρμόδιων υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης να επιταχυνθούν οι χρόνοι των διαδικασιών στον πολυαναμενόμενο διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες, θεωρείται αυτονόητη.

Αφενός λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που έχουν υπάρξει ως τώρα στο εμβληματικό έργο των 515 εκατ. ευρώ, αφετέρου επειδή και πάλι θα χρειασθεί ένα «α» χρονικό διάστημα ως την ολοκλήρωσή του (η διάρκεια του υπολογίζεται στα 10 συν 5 έτη).

Όμως, η επίτευξη των χρονοδιαγραμμάτων εξαρτάται σαφώς και από άλλες παραμέτρους, σε ένα «ντέρμπι» για… λίγους. Για τρεις συγκεκριμένα (τις κοινοπραξίες ΟΤΕ – Veridos Matsoukis – Byte, Zetes – Space Hellas και Thales – Unisystems- Toppan), με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα οποία εκτιμάται από πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση ότι δύσκολα θα αλλάξουν.

Ο «άγνωστος Χ» θεωρούνται επί του παρόντος οι πιθανές αντιδράσεις από τις κοινοπραξίες των εταιρειών που «κόπηκαν» από την τεχνική αξιολόγηση και στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για τα σχήματα που αποτελούν οι Idemia – Neurosoft και Inform Lykos (AustriaCard)-IN Groupe/Γαλλικό Εθνικό Τυπογραφείο.

Όσοι δεν πέρασαν θεωρητικά είχαν τη δυνατότητα προσφυγής κατά της απόφασης για την τεχνική
αξιολόγηση των προσφορών τους. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι εταιρίες που δεν προκρίθηκαν στον «μεγάλο τελικό» (ή κάποιες εξ αυτών) αξιοποίησαν το δικαίωμα τους να διατυπώσουν εγγράφως τις αντιρρήσεις τους για το αποτέλεσμα της τεχνικής αξιολόγησης, παρόλα αυτά το αν η αντίδραση τους θα φθάσει και σε νομικές ενέργειες είναι κάτι που θα φανεί σύντομα.

Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε και παραμένει ασαφές το αν οι ενδιαφερόμενοι που ατύχησαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού υπέβαλαν ενστάσεις ή αρκέσθηκαν σε παρατηρήσεις για την «τύχη» των προσφορών τους, όπως και το τι τελικά σκοπεύουν να κάνουν.

Λέγεται πως δυο διαγωνιζόμενοι βάλλουν της απόφασης της αρμόδιας για τον διαγωνισμό Επιτροπής Αξιολόγησης να διατηρήσει απόρρητο μέρος του περιεχομένου του φακέλου της «συμμαχίας» Space Hellas και Zetes, ενώ, οι Idemia και AustriaCard δεν αποδέχονται τον αποκλεισμό τους από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, όπου όλα θα κριθούν μετά και το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών των συμμετεχόντων.

Όπως έχει αναφέρει το newmoney τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός, Μ. Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να μη δημιουργηθούν ζητήματα σχετικά με την επιλογή των τριών σχημάτων, ενστάσεις, προσφυγές κ.α., έστειλε στο Ελεγκτικό Συνέδριο το υλικό του διαγωνισμού, προκειμένου να πιστοποιηθεί η ορθότητα των χειρισμών.

Το χρονοδιάγραμμα

Κοινή αίσθηση είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ), που ως αναθέτουσα αρχή υπολογίζεται ότι θα αποφανθεί μέσα σε ένα δεκαήμερο για την τύχη των ενστάσεων, πιθανότατα θα τις απορρίψει για να προχωρήσει στο «δια ταύτα» και να κρίνει ποιος από τους «3» θα είναι ο ανάδοχος.

Βέβαια, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο μια προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μα προς το παρόν μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν…

Οι 3 κοινοπραξίες που βρίσκονται, ήδη, στην επόμενη φάση και θα υποβληθούν σε έναν νέο γύρο «εξετάσεων», αυτή την φορά με φόντο τις οικονομικές τους προτάσεις, φέρονται να έχουν ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή μέσω επιστολών για τις εξελίξεις και απλά «περιμένουν στο ακουστικό τους».

Το κριτήριο για τη «νίκη» στον διαγωνισμό θεωρείται η χαμηλότερη προσφορά. Το «καθαρό» μπάτζετ του οποίου αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ και με τον ΦΠΑ ανεβαίνει στα 515 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) με σκοπό την έκδοση των νέων δελτίων Ταυτότητας, διαβατηρίων και εγγράφων ταυτοποίησης του ελληνικού κράτους, ήτοι συνολικά 45 εκατ. έγγραφα ασφαλείας.

Το ένα σκέλος του project είναι η ανάπτυξη των υποδομών πληροφορικής και εκτύπωσης (ύψους
περίπου 100-120 εκατ. ευρώ) και το δεύτερο η παροχή της υπηρεσίας (300 εκατ. ευρώ) για την έκδοση των εγγράφων που θα πραγματοποιείται από το στελεχιακό δυναμικό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ., αλλά τα αναλώσιμα και η τεχνική υποστήριξη θα ανήκουν στην ευθύνη της αναδόχου κοινοπραξίας. Οι νέες ελληνικές ταυτότητες θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, τύπου ID-1 με κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας και θα φέρουν ζώνη μηχανικής ανάγνωσης, για αναγνώριση από ειδικά μηχανήματα σάρωσης.

Διαβάστε ακόμη:

MLS: Το σίριαλ με ορκωτό και οικονομικές καταστάσεις συνεχίζεται

Θρουβάλας (MIG): «Υπό σύνταξη σχέδιο για την ενίσχυση της αξίας των περιουσιακών μας στοιχείων»

Άδειες online τυχερών παιχνιδιών: Στα δημόσια ταμεία €15,5 εκατ. – Έρχονται ακόμη €6,25 εκατ.