Επιχειρήσεις

Θρουβάλας (MIG): «Υπό σύνταξη σχέδιο για την ενίσχυση της αξίας των περιουσιακών μας στοιχείων»

  • Στέλιος Μορφίδης


Μετά τη νέα αναδιάρθρωση δανείων που δίνει 3 +1 χρόνια «αέρα» στη MIG – Αντιδράσεις μικρομετόχων στη χθεσινή ΓΣ

Η διοίκηση της MIG βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης ενός επιχειρηματικού σχεδίου με στόχο να ενισχυθεί η αξία των περιουσιακών της στοιχείων έπειτα απ’ τη νέα αναδιάρθρωση του δανεισμού της που της χαρίζει ένα σημαντικό χρονικό περιθώριο τριών συν ένα ετών. Ως εκ τούτου και οι μέτοχοι πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή. Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα που επιχείρησε να περάσει στους μετόχους ο Πρόεδρος της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας κ. Παναγιώτης Θρουβάλας κατά τη χθεσινή ΓΣ.

Ωστόσο οι διαμαρτυρίες μικρομετόχων για τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, την πώληση της Vivartia και εν γένει την απαξίωση των επενδύσεων τους, κάλυπταν πολλές φορές την επιχειρηματολογία του κ. Θρουβάλα, ο οποίος προσπαθούσε να συγκρατήσει την ψυχραιμία του.

«Με τη συμφωνία που επετεύχθη αποκαθίσταται για τα επόμενα 3+1 χρόνια η χρηματοοικονομική ισορροπία και ο όμιλος θα έχει ευκαιρία να επικεντρωθεί στην επίτευξη στόχων των θυγατρικών, απαλλαγμένος από συμβατικές υποχρεώσεις του παρελθόντος. Και έτσι να επιδιώξει το καλύτερο για το μέλλον», σημείωνε ο κ. Θρουβάλας. «Επομένως το πρώτο πράγμα που κοιτάμε τώρα είναι η χάραξη ενός σχεδίου για την μεγέθυνση της αξίας των θυγατρικών και του συνόλου των περιουσιακών μας στοιχείων. Από εκεί και έπειτα θα αναζητήσουμε κι άλλα πράγματα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε αρκετές φορές την πώληση του ομίλου Vivartia και εν γένει των χειρισμών που έγιναν υπογραμμίζοντας το μεγάλο δανειακό βάρος της MIG και το γεγονός ότι υπήρξαν απανωτές λήξεις δανείων. «Πέραν των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι θυγατρικές εστίασης του ομίλου των τροφίμων λόγω της πανδημίας, η πώληση έγινε υπό την πίεση ενός γεγονότος, ότι οι δύο μεγαλύτερες πιστώτριες τράπεζες γνωστοποίησαν ότι είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης των δανείων. Ήταν περίπου το 50% του συνόλου των δανείων του ομίλου τροφίμων, κάπου 200 εκατ. ευρώ. Κανείς δεν ήξερε που θα κατέληγαν και τι αξία θα έδινε μία τέτοια μεταβίβαση στη MIG», υπογράμμισε ο κ. Θρουβάλας. «Η διαχείριση λοιπόν έγινε με γνώμονα να διατηρηθεί αξία στην εταιρεία. Μετά τις συμφωνίες που είναι υπεγράφησαν προ 15νθημέρου, η εταιρεία πλέον για 3+1 χρόνια δεν έχει άλλες συμβατικές υποχρεώσεις αποπληρωμής δανείων και τα επιτόκια είναι πλέον ελάχιστα».

Το μείζον θέμα που τέθηκε στη χθεσινή ΓΣ, η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου για την κάλυψη συσσωρευμένων ζημιών δεν είχε την απαραίτητη εκ του καταστατικού απαρτία για να συζητηθεί, οπότε και παραπέμφθηκε σε έκτακτη ΓΣ την επόμενη Τετάρτη, 9 του μήνα. Όλα τα υπόλοιπα θέματα, (έγκριση χρηματοοικονομικών καταστάσεων, απαλλαγή ΔΣ κοκ), που συγκέντρωναν βάσει καταστατικού απαρτία, υπερψηφίστηκαν.

Σημειωτέον πως παρέστησαν συνολικά 30 μέτοχοι που εκπροσωπούσαν το 35,739% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη:

Ιδιωτικοποιήσεις: Ωριμάζει η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών πάει πίσω η Εμπορία

Απεργία στα πλοία: Μεγάλες ουρές και ταλαιπωρία στο λιμάνι του Πειραιά (Vid)

Πλακιωτάκης – Δ.Ν.Ε: Στο τραπέζι όλα τα προβλήματα των εταιρειών – κολοσσών σε Πειραιά – Θεσσαλονίκη