Ο όμιλος Paramount Global προτίμησε τη σύνεση, ανακοινώνοντας πως πουλάει στην εταιρεία επενδύσεων KKR τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster, μετά την απογοήτευση της ματαίωσης από τη δικαιοσύνη της πώλησής του στον ανταγωνιστικό του εκδοτικό οίκο Penguin Random House.

Ο Μπομπ Κάκις, ο επικεφαλής της Paramount, ανέφερε σε δελτίο Τύπου πως η εταιρεία είναι «ευτυχής που κατέληξε σε συμφωνία» που θα φέρει «εξαίρετη αξία στους μετόχους» της και θα οδηγήσει «τον Simon & Schuster και την KKR στην επόμενη φάση ανάπτυξης».

Οι Paramount και KKR υπέγραψαν «οριστική συμφωνία» για την πώληση του οίκου, έναντι 1,62 δισ. δολαρίων σε ρευστό, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Πρόκειται για ποσό πολύ κατώτερο από αυτό που είχε συμφωνήσει να καταβάλει ο Penguin Random House (2,18 δισ. δολάρια) για να συγχωνευθούν δυο από τους πέντε μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους των ΗΠΑ.

Όμως το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εναντιώθηκε σε εκείνη συγχώνευση, επικαλούμενος το ενδεχόμενο ο νέος όμιλος να μειώσει τον αριθμό των βιβλίων που θα εκδίδει ή τις αμοιβές των δημιουργών. Προσέφυγε στα δικαστήρια τον Νοέμβριο του 2021. Δικαστής το δικαίωσε το 2022, επικαλούμενος την προοπτική της στρέβλωσης ή της αποδυνάμωσης «του ανταγωνισμού».

Ο Paramount, ανακοινώνοντας τον Νοέμβριο του 2022 την εγκατάλειψη του σχεδίου συγχώνευσης, σημείωσε ότι ο Σάιμον και Σούστερ δεν θεωρείτο στρατηγικός πόρος, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μπορούσε να προχωρήσει στην πώλησή του σε κάποιον άλλο ενδιαφερόμενο.

Την Παρασκευή, η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε πως πέρα από την KKR, στο ρινγκ παρέμεναν ο εκδοτικός οίκος HarperCollins (News Corp) κι ο επενδυτής Ρίτσαρντ Χάροουιτς, με την υποστήριξη του ταμείου Mubadala Investment (Αμπού Ντάμπι, ΗΑΕ).

Ο  Simon & Schuster, που ιδρύθηκε το 1924, τυπώνει περίπου 2.000 βιβλία τον χρόνο. Έχει τα δικαιώματα πολλών συγγραφέων παγκόσμιων μπεστ-σέλερ, συμπεριλαμβανομένων του μυθιστοριογράφου Στίβεν Κινγκ ή του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ.

Ο κατάλογός του περιλαμβάνει σχεδόν 36.000 τίτλους για ενηλίκους και παιδιά, συμπεριλαμβανομένων ηχητικών βιβλίων. Απασχολεί 1.600 εργαζόμενους.

Διαβάστε ακόμη 

Εντός Σεπτεμβρίου κλείνει η περίφημη σύμβαση 717 του ελληνικού σιδηροδρόμου που μαύρισε τα Τέμπη

Τα πάνω – κάτω με τις τιμές των Rolex – Ποια ρολόγια παίρνουν τα «σκήπτρα» (διαγράμματα)

Στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου η Dotsoft

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ