(Τελευταία ενημέρωση 13:00) Άλλαξε χέρια το ακίνητο της οικογένειας Νίκα στην περιοχή των Παλαιών Ανακτόρων έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα κατά τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό που έγινε νωρίτερα σήμερα το διαμέρισμα του εκλιπόντος αλλαντοβιομήχανου Παναγιώτη Νίκα επί της οδού Στησιχόρου βγήκε με μειωμένη τιμή εκκίνησης στα 1,55 εκατ. ευρώ και μετά από διαδοχικά «χτυπήματα» έπιασε 2,5 εκατ. ευρώ.

Επρόκειτο για τον τρίτο πλειστηριασμό δεδομένου ότι οι δύο που προηγήθηκαν στις 11 Ιανουαρίου και στις 8 Μαρτίου κατέληξαν άγονοι ελλείψει πλειοδοτών. Για αυτό και όπως προβλέπεται η τιμή εκκίνησης ήταν μειωμένη κατά 20% (ίση προς το 80% της αρχικώς ορισθείσας τιμής των 1.946.000 ευρώ), στα 1.556.800 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερη κατά 389.200 ευρώ. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 10 το πρωί με αρχική ώρα λήξης στις 12, αλλά δόθηκε παράταση. Έτσι λίγο αργότερα υπήρξε κατακύρωση στα 2,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 1 εκατ. ευρώ παραπάνω.

Το ακίνητο και η περιοχή

Το σφυρί αφορούσε το υπ’ αριθμόν 10 διαμέρισμα του τρίτου ορόφου της πολυκατοικίας η οποία βρίσκεται στη θέση «Μπουμπουνίστρα» ή «Καλλιρρόη», ανατολικά του Εθνικού Κήπου των Παλαιών Ανακτόρων και επί της οδού Στησιχόρου 8.

Το διαμέρισμα αποτελείται από χωλ, λίβιγκ-ρουμ, σαλόνι, τραπεζαρία, οφφίς, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, λουτρό υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, διάδρομο υπνοδωματίων, δύο υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, εξώστη προς Ιερό Ναό Ταξιαρχών και βεράντα επί της Στησιχόρου, ενώ έχει επιφάνεια 237,88 τ.μ.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται στη θέση «Στάδιο», κοντά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά στον Εθνικό Κήπο και το Προεδρικό Μέγαρο. Βάσει έρευνας αγοράς που πραγματοποιήθηκε προκύπτει ότι οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων στην συγκεκριμένη περιοχή κυμαίνονται από 6.000 €/τ.μ. έως 10.000 €/τ.μ. , ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Επισπεύδουσα ήταν η Intrum, η οποία ενεργεί για λογαριασμό της «Sunrise I NPL Finance DAC», και ο πλειστηριασμός στρεφόταν σε βάρος της Νίκας Συμμετοχών Α.Ε., του Γεώργιου Νίκα, γιού του Παναγιώτη Νίκα, υπό την ιδιότητά του ως νόμιμος εξ αδιαθέτου κληρονόμος του σε ποσοστό ¾ εξ αδιαιρέτου επ’ ωφελεία του ευεργετήματος της απογραφής καθώς και της Μαρίας, χήρας Παναγιώτη Νίκα, το γένος Δουκάκη, υπό την ιδιότητά της ως νόμιμη εξ αδιαθέτου κληρονόμος του σε ποσοστό ¼ εξ αδιαιρέτου επ’ ωφελεία του ευεργετήματος της απογραφής.

Η κατάσχεση και τα βάρη

Η κατάσχεση επιβλήθηκε στις 7 Ιουνίου 2022 για 150.000 ευρώ, που είναι μέρος της συνολικής απαίτησης.

Στα βάρη της ιδιοκτησίας περιλαμβάνονται:

-Προσημείωση κατά του προκατόχου Παναγιώτη Νίκα για ποσό 300.000 ευρώ υπέρ Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εγγραφείσα στις 09/12/2015.

– Προσημείωση κατά του προκατόχου Παναγιώτη Νίκα για 917.100,69 ευρώ υπέρ Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εγγραφείσα στις 02/01/2017.

-Προσημείωση κατά του προκατόχου Παναγιώτη Νίκα για 300.000 ευρώ, υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς εγγραφείσα στις 13/12/2018.

– Αναγκαστική Κατάσχεση, για 7.002,99 ευρώ, κατά του προκατόχου Παναγιώτη Νίκα και υπέρ της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών, εγγραφείσα στις 20/12/2017.

-Υποθήκη κατά του Γεωργίου Νίκα για 12.554,59 ευρώ, υπέρ της Δ.Ο.Υ. Δ Αθηνών, εγγραφείσα στις 20/08/2019.

-Αναγκαστική κατάσχεση επί των ¾ εξ αδιαιρέτου, για 10.244,24 ευρώ, κατά του Γεωργίου Νίκα και υπέρ της Δ.Ο.Υ. Δ Αθηνών, εγγραφείσα στις 09/05/2019.

-Αναγκαστική κατάσχεση για 150.000 ευρώ υπέρ της «Sunrise I NPL Finance DAC», εγγραφείσα στις 07/06/2022.

Ο Παναγιώτης Νίκας, ιδρυτής της ομώνυμης βιομηχανίας αλλαντικών, πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2017. Ήταν ο πρώτος που εκσυγχρόνισε την βιομηχανία αλλαντικών στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και εισήγαγε για πρώτη φορά στην αγορά το παριζάκι. Από εκεί και πέρα επεκτάθηκε σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αποκτώντας συμμετοχές σε άλλες εταιρείες με όχημα τη «Νίκας Συμμετοχών».

Η αλλαντοβιομηχανία Νίκας έχει περάσει τα τελευταία χρόνια στον έλεγχο του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

Τι έγινε με τα άλλα σφυριά

Σε αντίθεση με το ακίνητο της οικογένειας Νίκα, στα αζήτητα παρέμεινε το κατάστημα που παλαιότερα αποτελούσε σημείο πώλησης της Promot-Λαινόπουλος στα νότια προάστια.

Το ακίνητο βρίσκεται στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης 107 στη Γλυφάδα και έχει βρεθεί κι άλλες φορές στο στόχαστρο ήδη από το 2017.

Πρόκειται για κατάστημα ισογείου με επιφάνεια 286,30 τ.μ. Στο κατάστημα αυτό ανήκουν, κατ’ αποκλειστική χρήση, οι ακάλυπτοι χώροι καθ’ όλο το μήκος της πρόσοψης του, συνολικής επιφάνειας 360 τ.μ.

Σήμερα βγήκε με τιμή πρώτης προσφοράς 1,56 εκατ. ευρώ, αλλά ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών.

Το ίδιο συνέβη και με το μεγάλο επαγγελματικό ακίνητο της εταιρείας Sotrisστην περιοχή του Ελαιώνα που βγήκε με τιμή εκκίνησης 4,43 εκατ. ευρώ. Στην προκειμένη περίπτωση αν και είχε σχηματιστεί «Οριστικοποιημένη λίστα συμμετοχών», τελικά δεν εκδηλώθηκε έμπρακτο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όσον αφορά άλλες «δημοφιλείς» περιπτώσεις, αξίζει να αναφερθεί ότι ο πλειστηριασμός για το πολυτελές yacht “FAM”, εκτιμώμενης αξίας 7,57 εκατ. δολαρίων, που ήταν να βγει επίσης σήμερα με τιμή πρώτης προσφοράς στα 2/3 αυτής, δηλαδή στα 5 εκατ. δολάρια, οδηγήθηκε λίγες μέρες πριν σε αναστολή, όπως συνέβη και την προηγούμενη φορά.

Σε αναστολή οδηγήθηκαν επίσης και οι πλειστηριασμοί για τις ιδιοκτησίες της εταιρείας «Βικτώρια Α.Ε.» στη Μύκονο.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Για ποια ακίνητα σταματά να χτυπάει το e-σφυρί – Ο σχεδιασμός των servicers και ο παράγοντας «εκλογές»

Πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023

Goldman Sachs: Στο 3,75% το επιτόκιο από την ΕΚΤ – Γιατί επιστρέφει στην προηγούμενη πρόβλεψή της (γραφήματα)