Στο στόχαστρο αρκετών υποψήφιων μνηστήρων φαίνεται ότι έχει μπει το μεγάλο επαγγελματικό ακίνητο της εταιρείας Sotris Τεχνική ΑΒΕΤΕ, στην περιοχή του Ελαιώνα, που έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί την ερχόμενη Τετάρτη 19 Απριλίου.

Το ακίνητο της εταιρείας, η οποία σημειωτέον έχει διαδρομή στην αγορά από το 1945, έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς ήδη έχει σχηματιστεί «Λίστα οριστικοποιημένων συμμετοχών». Σύμφωνα με τα στοιχεία, πρόκειται για ένα οικόπεδο 7.206,10 τ.μ. με τα επ’ αυτού κτίσματα στη θέση «Ελαιώνας» εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας του Δήμου Αιγάλεω επί της συμβολής των οδών Πέτρας και Ιεράς Οδού.

Αυτά θα βγουν μέσω εννέα διαφορετικών πλειστηριασμών για τα υφιστάμενα και τα μελλοντικά κτίσματα, με τιμές πρώτης προσφοράς που ξεκινούν από τις 41.282 ευρώ και φτάνουν στα 3.046.899 ευρώ και με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στα 4.432.000 ευρώ. Επισπεύδουσα είναι η “Qquant Master Servicer Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π.” ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της “ABS Metexelixis S.A”, ενώ η κατάσχεση έγινε για 300.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε βάρος της οφειλέτιδας εταιρείας υπάρχουν δεκάδες προσημειώσεις και υποθήκες.

Το κατάστημα Lidl

Όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης, το υφιστάμενο ακίνητο εντός του οικοπέδου, αποτελεί αυτοτελές επαγγελματικό κτίριο με υπόγειο και δώμα κατασκευασμένο προ του 1955. Περιλαμβάνει δύο κτιριακούς όγκους, συμβατικής κατασκευής με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, πλήρωση από οπτοπλινθοδομή και επικάλυψη οροφής από πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος. Αυτοί περιλαμβάνουν μόνο τέσσερις ιδιοκτησίες ήτοι:

 • Αποθήκη καταστήματος επιφάνειας 382,40 τ.μ.
 •  Ισόγειο κατάστημα επιφάνειας 263,83 τ.μ.
 •  Γραφεία Α’ ορόφου επιφάνειας 405,31 τ.μ.
 •  Ισόγειο κατάστημα επιφάνειας 1442,90 τ.μ.
 • Το τελευταίο είναι μισθωμένο από την Lidl Ελλάς, όπου λειτουργεί υπεραγορά τροφίμων.

Σύμφωνα με την αυτοψία, στο οικόπεδο υπάρχουν δύο κτίρια, ένα ισόγειο (super market Lidl) και ένα διώροφο με την επωνυμία «Poliservice». Και τα δύο βρίσκονται σε καλή κατάσταση συντήρησης και διαθέτουν διαμορφωμένες προσόψεις και σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Εκτός από αυτά όμως, υπάρχουν και μελλοντικές οριζόντιες ιδιοκτησίες που δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμα.

Τι αφορούν οι εννέα πλειστηριασμοί

Οι εννέα πλειστηριασμοί αφορούν ειδικότερα:

 • Αποθήκη-οριζόντια ιδιοκτησία υπογείου που αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο και έχει επιφάνεια 185,78 τ.μ.
 • Αποθήκη-οριζόντια ιδιοκτησία υπογείου που αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο και έχει επιφάνεια 167,34 τ.μ.
 • Κατάστημα-οριζόντια ιδιοκτησία ισογείου με επιφάνεια 1.680,23 τ.μ.

Στην ανωτέρω ιδιοκτησία ανήκει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης:

Α) τμήματος του ακαλύπτου οικοπέδου επιφανείας 1.007 τ.μ.,

Β) 54 υφιστάμενων θέσεων στάθμευσης, καθώς και όλες οι επιπλέον που τυχόν δημιουργηθούν στον περιβάλλοντα χώρο του ακινήτου, μέχρι της συμπληρώσεως των 100 θέσεων στάθμευσης

Γ) του χώρου φορτοεκφόρτωσης και τροφοδοσίας, επιφανείας 403,35 τ.μ.

 • Κατάστημα ισογείου που θα κατασκευαστεί στο μέλλον με επιφάνεια 1.110,62 τ.μ.
 • Γραφείο πρώτου ορόφου που αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο, με επιφάνεια 192,31 τ.μ.
 • Γραφείο πρώτου ορόφου που αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο, με επιφάνεια 170,13 τ.μ.
 • Γραφείο (μελλοντικό) του πρώτου ορόφου με επιφάνεια 1.096,11 τ.μ.
 • Γραφείο (μελλοντικό) του δευτέρου ορόφου, με επιφάνεια 192,31 τ.μ.
 •  Γραφείο (μελλοντικό) του δευτέρου ορόφου, με επιφάνεια 170,13 τ.μ.

Οι παραπάνω εννέα οριζόντιες ιδιοκτησίες περιήλθαν κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στην Sotris Τεχνική από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Η δικαστική απόφαση

Στην όλη υπόθεση υπήρξε και προσφυγή καθώς η επισπεύδουσα άσκησε ανακοπή, επικαλούμενη σφάλματα στην έκθεση κατάσχεσης. Ωστόσο, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την ανακοπή αναφέροντας στο σκεπτικό του μεταξύ άλλων πως «το γεγονός ότι δεν έχουν εισέτι κατασκευαστεί οι συγκεκριμένες οριζόντιες ιδιοκτησίες δεν αναιρεί την κατά προορισμό χρήση του ακινήτου, ως εκ της θέσεώς του, κυρίως ως επαγγελματικού χώρου, ούτε επιδρά ουσιωδώς στην αξία του, αφού τούτο ανάγεται αποκλειστικώς στους σκοπούς αγοράς του εκάστοτε πλειοδότη αγοραστή.

Το επιχείρημα δε της ανακόπτουσας ότι ουδείς θα πλειοδοτήσει δε βρίσκει έρεισμα ούτε στη λογική και ιδίως σε περιβάλλον παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στην αγορά ακινήτων, αφού η πιθανότητα να βρεθούν περισσότεροι του ενός πλειοδότες που θα πλειοδοτήσουν για ένα ενιαίο ακίνητο με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 4.432.000 ευρώ φαντάζει μηδαμινή, ενώ η επιχειρούμενη διόρθωση της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης και του αποσπάσματος αυτής ως προς την περιγραφή του κατασχεθέντος ακινήτου δεν ταυτίζεται ούτε με τους τίτλους κτήσεως του κατασχεθέντος ακινήτου, ούτε με την πραγματική κατάσταση». Όπως όλα δείχνουν, πάντως, τελικά θα πρέπει να αναμένεται «μάχη» μεταξύ των μνηστήρων…

Διαβάστε ακόμη

Το ραντεβού του δικαστή με τον διαπλεκόμενο, τα «μπρούτα» στα γκάλοπ, ο συντελεστής του Ψυχικού και τα νέα πασχαλινά κόκκινα δάνεια

Δέκα έργα στον τουρισμό ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις

Uni Systems: Η «ναυαρχίδα» του Θεόδωρου Φέσσα στην πληροφορική (pic)