Στο σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν προγραμματιστεί να βγουν ιδιοκτησίες της οικογένειας Νίκα στην περιοχή των παλαιών Ανακτόρων.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το newmoney.gr, ο πλειστηριασμός με επισπεύδουσα την Intrum, έχει οριστεί για τις 11 Ιανουαρίου 2023, με συνολική τιμή εκκίνησης 1.988.500 ευρώ και στρέφεται σε βάρος του Γεώργιου Νίκα, και της Μαρίας, χήρας Παναγιώτη Νίκα, το γένος Δουκάκη.

Αφορά ακίνητο του γνωστού αλλαντοβιομήχανου Παναγιώτη Νίκα και ειδικότερα ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά του Γεώργιου Νίκα υπό την ιδιότητά του ως νόμιμος εξ αδιαθέτου κληρονόμος σε ποσοστό ¾ εξ αδιαιρέτου επ’ ωφελεία του ευεργετήματος της απογραφής του εγγυητή και ήδη αποβιώσαντα, Παναγιώτη Νίκα, καθώς και της μητέρας του Μαρίας υπό την ιδιότητά της ως νόμιμη εξ αδιαθέτου κληρονόμος σε ποσοστό ¼ εξ αδιαιρέτου επ’ ωφελεία του ευεργετήματος της απογραφής του Παναγιώτη Νίκα.

Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 150.000 ευρώ, που είναι μέρος της συνολικής απαίτησης.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Το σφυρί αφορά το υπ’ αριθμόν 10 διαμέρισμα του τρίτου ορόφου, την υπ αριθμόν 10 αποθήκη του πρώτου υπογείου και την υπ’ αριθμόν 13 θέση στάθμευσης αυτοκινήτων (γκαράζ) του δευτέρου υπογείου, της πολυκατοικίας η οποία βρίσκεται στη θέση άλλοτε καλούμενη «Μπουμπουνίστρα» ή «Καλλιρρόη», ανατολικά του βασιλικού κήπου των Παλαιών Ανακτόρων και επί της οδού Στησιχόρου 8.

Το διαμέρισμα αποτελείται από χωλλ, λίβιγκ-ρουμ, σαλόνι, τραπεζαρία, οφφίς, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, λουτρό υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, διάδρομο υπνοδωματίων, δύο υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, εξώστη προς Ιερό Ναό Ταξιαρχών και βεράντα κατά επί της Στησιχόρου, ενώ έχει επιφάνεια 237,88 τ.μ.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται στη θέση «Στάδιο», κοντά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά στον Εθνικό Κήπο και το Προεδρικό Μέγαρο. Βάσει έρευνας αγοράς που πραγματοποιήθηκε προκύπτει ότι οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων στην συγκεκριμένη περιοχή κυμαίνονται από 6.000 €/τ.μ. έως 10.000 €/τ.μ. , ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η αποθήκη αποτελείται από ένα δωμάτιο και έχει επιφάνεια 4,68 τ.μ., ενώ η θέση στάθμευσης αποτελεί αυτοτελή και διακεκριμένη οριζόντιο ιδιοκτησία καταλαμβάνουσα τμήμα του πρώτου υπογείου και τμήμα του Β υπογείου.

Οι τιμές πρώτης προσφοράς είναι για το διαμέρισμα 1.946.000 ευρώ (1.460.000 ευρώ για 75% του Γεώργιου Νίκα και 486.000 ευρώ για το 25% της Μαρίας Νίκα), για την αποθήκη 2.500 ευρώ και για τη θέση στάθμευσης 40.000 ευρώ.

Οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες βαρύνονται με προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις.

Η «Νίκας Συμμετοχών» και ο Γιώργος Νίκας

Ειδικότερα, τα χρέη φέρονται να οφείλονται σε δάνεια του παρελθόντος τα οποία αφορούν κυρίως την εταιρεία «Νίκας Συμμετοχών».

Στα βάρη των συγκεκριμένων ιδιοκτησιών περιλαμβάνονται:

  • Προσημείωση κατά του προκατόχου Παναγιώτη Νίκα για ποσό 300.000 ευρώ υπέρ Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εγγραφείσα στις 09/12/2015.
  • Προσημείωση κατά του προκατόχου Παναγιώτη Νίκα για 917.100,69 ευρώ υπέρ Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εγγραφείσα στις 02/01/2017.
  • Προσημείωση κατά του προκατόχου Παναγιώτη Νίκα για 300.000 ευρώ, υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς εγγραφείσα στις 13/12/2018.
  • Αναγκαστική Κατάσχεση, για 7.002,99 ευρώ, κατά του προκατόχου Παναγιώτη Νίκα και υπέρ της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών, εγγραφείσα στις 20/12/2017.
  • Υποθήκη κατά του Γεωργίου Νίκα για 12.554,59 ευρώ, υπέρ της Δ.Ο.Υ. Δ Αθηνών, εγγραφείσα στις 20/08/2019.
  • Αναγκαστική κατάσχεση επί των ¾ εξ αδιαιρέτου, για 10.244,24 ευρώ, κατά του Γεωργίου Νίκα και υπέρ της Δ.Ο.Υ. Δ Αθηνών, εγγραφείσα στις 09/05/2019.
  • Αναγκαστική κατάσχεση για150.000 ευρώ υπέρ της «SUNRISE I NPL FINANCE DAC», εγγραφείσα στις 07/06/2022.

Ο Παναγιώτης Νίκας, ιδρυτής της ομώνυμης βιομηχανίας αλλαντικών, πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2017. Ήταν ο πρώτος που εκσυγχρόνισε την βιομηχανία αλλαντικών στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και εισήγαγε για πρώτη φορά στην αγορά το παριζάκι. Από εκεί και πέρα επεκτάθηκε σε διάφορες άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αποκτώντας συμμετοχές σε άλλες εταιρείες με όχημα την «Νίκας Συμμετοχών».

Η αλλαντοβιομηχανία Νίκας έχει περάσει τα τελευταία χρόνια στον έλεγχο του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

Ο γιος του Γιώργος Νίκας διαθέτει στο βιογραφικό του μια σειρά από επιχειρηματικά εγχειρήματα και μάλιστα από μικρή ηλικία. Για παράδειγμα, είναι αυτός που το 1989, αμέσως μετά τις σπουδές του στην ΑΣΟΕΕ, έφερε στην Ελλάδα την αλυσίδα fastfood Wendy’s και λίγα χρόνια αργότερα, το 1994, την αλυσίδα παγωτού Haagen Dazs, ενώ στη συνέχεια έστησε την εταιρεία Μέγας Γύρος.

Αυτή ήταν του έδωσε και το «διαβατήριο» για τις ΗΠΑ, όπου η εταιρεία ισχυροποιήθηκε και «διεθνοποιήθηκε» ως Megas Yeeros, με αξιοσημείωτες επιδόσεις. Ακολούθησαν κι άλλα σημαντικά «ανοίγματα» στην Αμερική, ωστόσο η υπόθεση του inside trading, -για την οποία προφυλακίστηκε στις ΗΠΑ ο Τηλέμαχος Λαβίδας-, τον οδήγησε σε επιστροφή στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, και στον χώρο των ΑΠΕ μέσω της εταιρείας Icon Energy.

Διαβάστε ακόμη:

ΔΕΗ: Επιστολή τελεσίγραφο στις ενεργοβόρες βιομηχανίες για νέες ταρίφες από αρχές του έτους

Φυσικό αέριο: «Καμπανάκι» ΔΟΕ για ενδεχόμενη έλλειψη το 2023 στην ΕΕ

Εύα Καϊλή: Είχε ιδρύσει εταιρεία real estate πριν έναν μήνα