Σύμφωνα με τον θρύλο, ο φοίνικας, όταν πλησιάζει η ώρα να πεθάνει, τυλίγεται στις φλόγες και μέσα από τις στάχτες αναγεννιέται, έτοιμος να ξαναζήσει από την αρχή. Αυτή η δύναμη του μυθικού πτηνού να κάνει… restart ήταν που ώθησε τον Ηλία Λέκα και τον Γιάννη Σπανό (CEO και CTIO αντίστοιχα) να δώσουν στη νεοσυσταθείσα εταιρεία τους το όνομα Phoenix Engineering. Και οι δύο, άλλωστε, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν μία εξασφαλισμένη καριέρα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση από το μηδέν, αναλαμβάνοντας το ρίσκο και δη σε μία περίοδο όπου ολόκληρος ο κόσμος ετοιμαζόταν να ζήσει μία νέα περιπέτεια με απρόβλεπτες, όπως αποδείχθηκε, συνέπειες: την πανδημία.

«Οταν εγκαταλείπεις μία σταθερή εργασία για να κάνεις τα δικά σου βήματα στο επιχειρείν είναι από μόνο του μία πρόκληση. Το γεγονός ότι το ξεκίνημα συνέπεσε και με την υγειονομική κρίση μάς δημιούργησε ένα επιπρόσθετο άγχος, το οποίο, ωστόσο, παραμερίστηκε γρήγορα από το πείσμα και τη θέλησή μας να πετύχουμε», τονίζει στο «business stories» ο κ. Λέκας, εκμυστηρευόμενος πως σήμερα, μετά από σχεδόν μία διετία, αμφότεροι νιώθουν δικαιωμένοι για την επιλογή τους. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εταιρεία τους που ξεκίνησε το 2020 με τρία-τέσσερα άτομα προσωπικό, έφτασε τον αμέσως επόμενο χρόνο να «μετρά» σχεδόν 50, πετυχαίνοντας σημαντική αύξηση του τζίρου, ενώ σήμερα διαθέτει περί τους 300 εργαζομένους.

«Προσφάτως μετρήσαμε τον μέσο όρο ηλικίας του προσωπικού σε Ελλάδα και Γερμανία, στις οποίες διαθέτουμε έδρα, και αυτός είναι τα 30 έτη. Ο σχεδιασμός για το 2023 προβλέπει σημαντική αύξηση τόσο σε προσωπικό όσο και σε κύκλο εργασιών», προσθέτει.

Το business model της Phoenix

«Το ότι κάνω μία επιχείρηση δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να έχω μία απίστευτη τεχνολογική καινοτομία που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Οι επίδοξοι επιχειρηματίες μπορούν κάλλιστα να εντοπίσουν ένα κενό στην αγορά ή να κάνουν ακριβώς το ίδιο με άλλες εταιρείες, χρησιμοποιώντας, ωστόσο, διαφορετική μέθοδο, έτσι ώστε το παραχθέν αποτέλεσμα να είναι ανώτερο. Να καταφέρουν, δηλαδή, είτε να τρυπώσουν σε μια αγορά είτε και να πάρουν ένα μεγάλο κομμάτι μέσα σε αυτή». Αυτό τονίζει ο κ. Λέκας, περιγράφοντας ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο η Phoenix Engineering κατάφερε να γιγαντωθεί, παρέχοντας βέλτιστες λύσεις σε μία υφιστάμενη αγορά, αυτή των υποδομών και των ευρυζωνικών τεχνολογιών.

Οπως, άλλωστε, συστήνεται η εταιρεία στους επισκέπτες της ιστοσελίδας της, «η Phoenix Engineering μπορεί να εξυπηρετήσει διάφορες ανάγκες παρόχων τηλεπικοινωνιών και υποδομών σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου ενός ευρέος φάσματος υπηρεσιών μηχανικής, διαχείρισης έργων, ελέγχου και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Με ισχυρή τεχνογνωσία και εμπειρία στην αγορά, η Phoenix διασφαλίζει την παράδοση έργων υψηλής ποιότητας και φιλοδοξεί για μακροπρόθεσμες και αξιόπιστες συνεργασίες».

Πιο αναλυτικά, η εταιρεία ξεκίνησε παρέχοντας τεχνικές υπηρεσίες στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και κυρίως των οπτικών ινών. «Αναλαμβάνουμε, δηλαδή, πρωτίστως από παρόχους την υλοποίηση υποδομής οπτικών ινών, είτε πρόκειται για νέα έργα είτε για επεκτάσεις των υφιστάμενων δικτύων. Η αρχή έγινε στη Γερμανία, ενώ πλέον η εταιρεία επεκτείνεται και στο κομμάτι της ενέργειας. Στις αρχές του 2021, διαχειριζόμενοι ένα έργο που ένωνε την Κρήτη με την Πελοπόννησο, αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε και στην Ελλάδα», εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Λέκας, εστιάζοντας στην ποιότητα των κατασκευών στη χώρα μας. «Εκτός από τα δίκτυα αυτά καθαυτά, που ορισμένες φορές παραδίδονται προβληματικά και χρειάζονται συνεχείς διορθωτικές επεμβάσεις, η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη εάν ληφθεί υπόψη η ποιότητα της αποκατάστασης των δρόμων, οι οποίοι παραδίδονται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών», σημειώνει και προσθέτει: «Ξεκινώντας, αλλά και έχοντας σημαντική εμπειρία έργων από τη Γερμανία, θεωρούμε ότι συμβάλλουμε καθοριστικά στη βελτίωση των παραπάνω. Και αυτό γιατί εφαρμόζουμε βέλτιστες πρακτικές, δουλεύουμε με επαγγελματισμό, έμφαση στην ποιότητα, χωρίς βιασύνη, ενώ είμαστε συνηθισμένοι στις αυστηρές προδιαγραφές, τόσο τις τεχνικές όσο και της ασφάλειας, των εργοταξίων στους δρόμους».

Οι συνεργασίες με κορυφαίους παρόχους

Στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών, στο πελατολόγιο της εταιρείας εντάσσονται μερικοί από τους μεγαλύτερους παρόχους. «Η πρώτη συνεργασία έγινε με τη Nova, ενώ προσφάτως η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή σχεδίου χρηματοδότησης με τη Hellenic Open Fiber (HOF), θυγατρική εταιρεία της Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, πριν από περίπου ένα μήνα ξεκινήσαμε συνεργασία με την Cosmote, ενώ πλέον είμαστε σε επικοινωνία με τη Vodafone και με τη ΔΕΗ, η οποία τρέχει έναν διαγωνισμό για οπτικές ίνες. Στην Ευρώπη ξεχωρίζει η συνεργασία με τη Deutsche Telekom, την Telefonica, αλλά και με μικρότερους παρόχους της Γερμανίας», προσθέτει ο κ. Λέκας.

Οπως αναφέρει, τόσο η Ελλάδα όσο και η Γερμανία είναι αρκετά πίσω στις υποδομές οπτικών ινών. «Εχουμε ελάχιστη κάλυψη, μιλάμε για ποσοστά 10%-20%, μάξιμουμ 30%, και είναι σίγουρο ότι τα επόμενα επτά με οκτώ χρόνια θα μας απασχολήσουν τα έργα που θα συμβούν. Η πανδημία, δε, ανέπτυξε σημαντικά την τηλεργασία, επομένως τις ταχύτητες που είναι απαραίτητες προκειμένου να μπορέσει κάποιος να δουλέψει -βγάζω εκτός το κομμάτι της ψυχαγωγίας- δεν μπορούν να τις υποστηρίξουν τα υπάρχοντα δίκτυα», υπογραμμίζει.

Περαιτέρω επέκταση

Η Phoenix Engineering, εκτός από την Ελλάδα και τη Γερμανία, δραστηριοποιείται και στην Ολλανδία. «Μολονότι όχι σε μεγάλη έκταση ακόμη, είναι ωστόσο μία αγορά όπου σχεδιάζουμε να επεκταθούμε περαιτέρω αφενός λόγω της κοντινής απόστασης από τη Γερμανία και αφετέρου χάρη στις προοπτικές ανάπτυξης που έχει», αποκαλύπτει.

Διαβάστε ακόμη 

Προϋπολογισμός 2023: Τo «καλάθι» του πρωθυπουργού

Αποκλειστικό Video: Η κατασκευή των μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την πρώτη βίδα μέχρι τον ανεφοδιασμό στον αέρα 

Bone Cuff: Το πιο αισθησιακό κομμάτι στην ιστορία του στυλ