Οι γαμήλιοι εορτασμοί των βαθύπλουτων της Ινδίας μπορεί να αποδειχθούν υψηλής σημασίας για τους παράγοντες της διεθνούς αγοράς, σύμφωνα με το xm.

Ο Anant Ambani, διευθυντής του κολοσσού Reliance Industries, αξίας 243 δισ. δολαρίων, και γιος του προέδρου Mukesh Ambani, παντρεύεται τον Ιούλιο και ολοκλήρωσε αυτή την Κυριακή ένα τριήμερο γαμήλιο γλέντι σε μια μικρή πόλη της Ινδίας.

Ο εορτασμός ανταποκρίνεται στην έκκληση του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντα Μόντι, να γίνονται οι γάμοι των κατοίκων εντός της χώρας. Το πραγματικό «τρόπαιο» για την Ινδία, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερο από το συντηρηθεί η βιομηχανία των γάμων, αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Πολλοί γάμοι στην Ινδία καταλήγουν να είναι κοστοβόρα θεάματα και σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και οι εορτασμοί της οικογένειας Ambani, όπως σημειώνει η στήλη του Reuters, BreakingViews. Εκτός από τους κορυφαίους επενδυτές και επιχειρηματικούς εταίρους της Reliance, στη λίστα καλεσμένων βρέθηκαν επικεφαλής διεθνών κολοσσών, οι οποίοι απόλαυσαν μια εμφάνιση από τη Rihanna.

100 σεφ δημιούργησαν 500 μοναδικά πιάτα με θέμα τη ζούγκλα.

Η Facebook έχει σημαντικό μερίδιο στον βραχίονα της Reliance που δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες, ενώ ο ινδικός κολοσσός συνεργάζεται με την Brookfield Infrastructure για την ανέγερση data centers και με την BP για τη δημιουργία πρατηρίων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η παρουσία των μεγαλοστελεχών στον γάμο επισφραγίζει ακούσια τη διάθεση του Μόντι να κρατηθεί ο πλούτος στην Ινδία. «Εάν γιορτάσουμε τους γάμους σε ινδικό έδαφος με τον κόσμο της Ινδίας, τα χρήματα της χώρας θα παραμείνουν εδώ», δήλωσε τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το BreakingViews, πρόκειται για την πιο πρόσφατη ένδειξη του κλιμακούμενου οικονομικού εθνικισμού στην Ινδία. Τον Ιανουάριο, ο Modi ταξίδεψε στην περιοχή Lakshadweep, προκειμένου να προωθήσει τα τροπικά νησιά ως εναλλακτική στις Μαλδίβες, ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για τους Ινδούς, οι οποίοι έχουν ήδη περιορισμούς στη μεταφορά χρημάτων εκτός συνόρων. Εάν έχουν κίνητρο να ξοδέψουν περισσότερα στην Ινδία μπορεί να αποτραπούν οικονομικοί «πονοκέφαλοι». Η κυβέρνηση προσπαθεί συχνά να περιορίσει τη ζήτηση για εισαγόμενο χρυσό, στο πλαίσιο του εγχειρήματος να διατηρηθεί υπό έλεγχο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ο Μόντι, μιλώντας για τις δαπάνες σε γάμους και στον τουρισμό, μπορεί παράλληλα να στηρίζει τη στρατηγική της κεντρικής τράπεζας της χώρας να προστατεύσει τη ρουπία και κατ’ επέκταση την ελκυστικότητα της Ινδίας ως επενδυτικού προορισμού. Το ινδικό νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 2,9% σε ετησιοποιημένη βάση έναντι του δολαρίου την τελευταία 10ετία, ανεβάζοντας τις αποδόσεις για τους διεθνείς επενδυτές.

Μέχρι στιγμής, οι εκκλήσεις του Μόντι αναδεικνύουν ένα πολύ θετικό σημάδι: τη μεγάλη και αυξανόμενη δεξαμενή κεφαλαίων της Ινδίας. Αυτή στηρίζει το χρηματιστήριο, που εμφανίζει συνεχώς υψηλές κεφαλαιοποιήσεις. Ο δείκτης MSCI της Ινδίας διαπραγματεύεται 22 φορές επί των προβλέψεων για κέρδη των εισηγμένων, δηλαδή σε διπλάσιο επίπεδο έναντι άλλων αναδυόμενων αγορών. Και έτσι, σχολιάζει το BreakingViews, οι καλεσμένοι στον γάμο της οικογένειας Ambani έχουν έναν ακόμη λόγο για να γιορτάσουν.

Διαβάστε ακόμη 

Πού «σκόνταψαν» οι προβλέψεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη – Φρένο σε έκτακτο επίδομα Πάσχα

Πλειστηριασμοί: Νέα σφυριά για ΕΝΚΛΩ και οικογένεια Κουτρουλιά (pics)

Ε9: Τέλος χρόνου για διορθώσεις – Τι να προσέξετε για να ξεφουσκώσετε τον ΕΝΦΙΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ