Με νέα γενναία «έκπτωση» κατά σχεδόν 6 εκατ. ευρώ βγαίνει σε επαναληπτικό πλειστηριασμό η Ίρις Εκτυπώσεις Α.Ε.Β.Ε., το κάποτε μεγαλύτερο καθετοποιημένο βιομηχανικό συγκρότημα εκτυπώσεων στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη που λύγισε υπό το βάρος της κρίσης και των υψηλών δανείων.

Συγκεκριμένα, το νέο σφυρί έχει προγραμματιστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου, με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα (ως εκπρόσωπο των ομολογιούχων δανειστών) και με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει…διολισθήσει στα 10.942.100 ευρώ, από τα 16.834.000 ευρώ που ήταν κατά τον τελευταίο άγονο πλειστηριασμό στις 22 Ιουνίου και προηγουμένως στις 18 Φεβρουαρίου.

Τέσσερα χρόνια διαρκεί η αναζήτηση

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τωρινή τιμή εκκίνησης είναι κατά 24,2 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από την εποχή, προ τετραετίας, που οι τράπεζες άρχισαν την αναζήτηση νέου ιδιοκτήτη για την επιχείρηση. Και τούτο καθώς η «καριέρα» της Ίριδας στους πλειστηριασμούς ξεκίνησε στις 30 Μαΐου 2018 όταν η Τράπεζα Πειραιώς έβγαλε στο σφυρί τις εγκαταστάσεις στο Κορωπί με τιμή πρώτης προσφοράς 35,18 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ακολούθησε άλλη μια προσπάθεια και στις 13 Μαρτίου 2019 το τρίτο κατά σειρά σφυρί χτύπησε με την τιμή εκκίνησης μειωμένη στα 23,21 εκατ. ευρώ. Και αυτός ο πλειστηριασμός κατέληξε άγονος, όπως και όσοι ακολούθησαν, καθιστώντας «δύσκολο σταυρόλεξο» για τις τράπεζες την ανάκτηση έστω ενός μέρους από τα δάνεια ύψους 75 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί κατά το παρελθόν.

Έτσι, τώρα οι εγκαταστάσεις της εταιρείας που ανήκε κάποτε στον Πήγασο και τον ΔΟΛ, φτάνοντας τις ένδοξες εποχές να εκτυπώνει έως και 97 εφημερίδες, οδηγείται τον Σεπτέμβριο σε έναν ακόμη πλειστηριασμό με περαιτέρω «κουρεμένο» το ελάχιστο τίμημα…

Τι περιλαμβάνει το συγκρότημα

Το συγκρότημα της Ίριδας βρίσκεται επί της οδού Αιγαίου, στο 20ο χλμ. της Λεωφόρου Λαυρίου, σε οικόπεδο 62,4 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει τις εκτυπωτικές εγκαταστάσεις εφημερίδων, περιοδικών, διαφημιστικών εντύπων, βιβλίων κ.λ.π., αποθήκες χάρτου, τους χώρους τεχνικής υποστήριξης και τα γραφεία της διοίκησης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή του Κορωπίου στην θέση «Καρελλάς». Η περιοχή έχει βιομηχανικό χαρακτήρα, με κτίρια μέχρι τριών ορόφων, τόσο παλιότερες κατασκευές όσο και πρόσφατες, και χρήση κατά κύριο λόγο βιομηχανική/βιοτεχνική, ενώ διαθέτει άμεση πρόσβαση στην Αττική Οδό.

Πρόκειται για αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου πόλεως, άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο έχει προέλθει από την συνένωση μικρότερων αγροτεμαχίων. Εντός του οικοπέδου έχει ανεγερθεί βιομηχανικό συγκρότημα πέντε κτιρίων που λειτουργεί ως ένα ενιαίο κτίριο και αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες και σε δύο όμορα τμήματα, ενώ περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους, χώρους παραγωγής, γραφεία και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.
Η συνολική δομημένη επιφάνεια του συγκροτήματος είναι περίπου 38.752 τ.μ., εκ των οποίων οι χώροι κύριας χρήσης καλύπτουν 25.127,36 τ.μ. και οι βοηθητικοί 13.625,46 τ.μ.

Με βάση την έκθεση εκτίμησης (Ιούνιος 2021) από την οποία προέκυψε η τιμή εκκίνησης των 16,83 εκατ. ευρώ του προηγούμενου πλειστηριασμού, τα 9 εκατ. ευρώ αφορούσαν την αγοραία αξία της πλήρους κυριότητας του βιομηχανικού ακινήτου και τα 7,83 εκατ. ευρώ την αγοραία αξία του μηχανολογικού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της επιχείρησης.

Η αγορά ακινήτων στην περιοχή

Πάντως η κινητικότητα στην αγορά ακινήτων της περιοχής φαίνεται αρκετά «πεσμένη». Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η μακροοικονομική αβεβαιότητα και η υψηλή φορολόγηση, οδήγησαν στον περιορισμό της εμπορικής και βιομηχανικής δραστηριότητας, με συνέπεια την πτώση των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων. Έτσι, οι ζητούμενες τιμές από τους ιδιοκτήτες έχουν μειωθεί σημαντικά κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης ενώ οι αποδόσεις για τους επαγγελματικούς χώρους στην περιοχή κυμαίνονται από 10% έως 11%, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ιδιοκτησίας.

 

Από την σχετική έρευνα προέκυψε ότι το εύλογο εύρος των μηνιαίων μισθωμάτων για επαγγελματικά κτίρια στον Καρελλά κυμαίνεται από 2 ευρώ/τ.μ. έως 3,50 ευρώ/τ.μ. στις μικτές επιφάνειες του κτιρίου, ανάλογα με τη θέση, την προβολή, το μέγεθος, το σχήμα, το πρόσωπο, κ.λπ. Όσον αφορά τις αγοραπωλησίες, η αγορά παρουσιάζει στασιμότητα πράξεων και η έρευνα καταγράφει μόνο ζητούμενες αξίες, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι παρά τα σημερινά χαμηλά επίπεδα τιμών, οι αρχικά ζητούμενες τιμές επιδέχονται περαιτέρω διαπραγμάτευσης, κατά 10% με 20% ή και ακόμη περισσότερο.

Διαβάστε ακόμα:

Ιωσήφ Σηφάκης: Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει μια οικονομία που θα στηρίζεται στην καινοτομία (pics)

O Ντόναλντ Τράμπ μεγαλώνει ξανά την περιουσία του – Τα μυστικά της έπαυλης στη Φλόριντα

Ρύθμιση φόρων στα… μέτρα σας με 5 απλές κινήσεις