Μετά το πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη», έρχεται ξανά η σειρά της Ίρις Εκτυπώσεις Α.Ε.Β.Ε. να βγει για πολλοστή φορά στο σφυρί. Το κάποτε μεγαλύτερο καθετοποιημένο βιομηχανικό συγκρότημα εκτυπώσεων στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη που λύγισε υπό το βάρος της κρίσης και των υψηλών δανείων.

Το ακίνητο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός θα βγουν σε επαναληπτικό πλειστηριασμό που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιουνίου, με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 16.834.000 ευρώ και με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα (ως εκπρόσωπο των ομολογιούχων δανειστών).

Εξ αυτών τα 9 εκατ. ευρώ αφορούν την πλήρη κυριότητα του βιομηχανικού ακινήτου και τα 7,83 εκατ. ευρώ τον μηχανολογικό και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό της επιχείρησης.

Με την ίδια τιμή εκκίνησης βγήκε στο σφυρί και στις 18 Φεβρουαρίου 2022 χωρίς να εκδηλωθεί το παραμικρό ενδιαφέρον.

 

4 χρόνια στο σφυρί

Ωστόσο, η «καριέρα» της Ίριδας στο πεδίο των πλειστηριασμών έχει ξεκινήσει προ τετραετίας, όταν στις 30 Μαΐου 2018 η Τράπεζα Πειραιώς έβγαλε στο σφυρί τις εγκαταστάσεις στο Κορωπί με τιμή πρώτης προσφοράς 35,18 εκατ. ευρώ, χωρίς βέβαια κανένα αποτέλεσμα.

Ακολούθησε άλλη μια προσπάθεια και στις 13 Μαρτίου 2019 το τρίτο κατά σειρά σφυρί χτύπησε με την τιμή εκκίνησης μειωμένη στα 23,21 εκατ. ευρώ. Και αυτός ο πλειστηριασμός κατέληξε άγονος, όπως και όσοι ακολούθησαν, καθιστώντας «δύσκολο σταυρόλεξο» για τις τράπεζες την επιστροφή έστω ενός μέρους από τα δάνεια ύψους 75 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί κατά το παρελθόν.

Έτσι, οι εγκαταστάσεις της εταιρείας που ανήκε κάποτε στον Πήγασο και τον ΔΟΛ, φτάνοντας να εκτυπώσει τις εποχές της δόξας της έως και 97 εφημερίδες, οδηγείται τον Ιούνιο σε έναν ακόμη πλειστηριασμό χωρίς να υπάρχουν και μεγάλες προσδοκίες…

Τι βγαίνει στον πλειστηριασμό

Το σφυρί θα χτυπήσει για το ακίνητο επί της οδού Αιγαίου, στο 20ο χλμ. της Λεωφόρου Λαυρίου, σε οικόπεδο 62,4 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει τις εκτυπωτικές εγκαταστάσεις εφημερίδων, περιοδικών, διαφημιστικών, βιβλίων κ.λ.π., αποθήκες χάρτου, τους χώρους τεχνικής υποστήριξης και τα γραφεία της διοίκησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή του Κορωπίου στην θέση «Καρελλάς». Η περιοχή έχει βιομηχανικό χαρακτήρα, με κτίρια μέχρι τριών ορόφων, τόσο παλιότερες κατασκευές όσο και πρόσφατες, και χρήση κατά κύριο λόγο βιομηχανική/βιοτεχνική, ενώ διαθέτει άμεση πρόσβαση στην Αττική Οδό.

Πρόκειται για αγροτεμάχιο συνολικής επιφανείας 62.406,41 τ.μ., εκτός σχεδίου πόλεως, άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο έχει προέλθει από την συνένωση μικρότερων αγροτεμαχίων. Εντός του οικοπέδου έχει ανεγερθεί βιομηχανικό συγκρότημα πέντε κτιρίων που λειτουργεί ως ένα ενιαίο κτίριο και αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες και σε δύο όμορα τμήματα, ενώ περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους, χώρους παραγωγής, γραφεία και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

Η συνολική δομημένη επιφάνεια του συγκροτήματος είναι περίπου 38.752 τ.μ., εκ των οποίων οι χώροι κύριας χρήσης καλύπτουν 25.127,36 τ.μ. και οι βοηθητικοί 13.625,46 τ.μ.

Η κατάσταση στην αγορά

Σχετικά με την κατάσταση της αγοράς ακινήτων στην περιοχή στην έκθεση εκτίμησης τονίζεται ότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η μακροοικονομική αβεβαιότητα και η υψηλή φορολόγηση, οδήγησε στον περιορισμό της εμπορικής και βιομηχανικής δραστηριότητας, με συνεπακόλουθο την πτώση των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων, καθώς οι ζητούμενες τιμές από τους ιδιοκτήτες έχουν μειωθεί σημαντικά κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Οι αποδόσεις (yields) για τους επαγγελματικούς χώρους στην περιοχή κυμαίνονται από 10% έως 11%, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ιδιοκτησίας.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το εύλογο εύρος των μηνιαίων μισθωμάτων για επαγγελματικά κτίρια στον Καρελλά κυμαίνεται από 2 ευρώ/μ² έως 3,50 ευρώ/μ² στις μικτές επιφάνειες του κτιρίου, ανάλογα με τη θέση, την προβολή, το μέγεθος, το σχήμα, το πρόσωπο, κ.λπ. Όσον αφορά τις αγοραπωλησίες, η αγορά παρουσιάζει στασιμότητα πράξεων και η έρευνα καταγράφει μόνο ζητούμενες αξίες, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις. Κατά συνέπεια οι αναγωγές των ζητούμενων αξιών σε αγοραίες αξίες, ενέχουν μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας και χρειάζεται συχνή επικαιροποίηση τους. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι παρά τα σημερινά χαμηλά επίπεδα τιμών, οι αρχικά ζητούμενες τιμές επιδέχονται περαιτέρω διαπραγμάτευσης, κατά 10% με 20% ή και ακόμη περισσότερο.

Και η αποθήκη του χαρτιού…

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 8 Ιουνίου βγαίνει στο σφυρί η αποθήκη της εταιρείας «Οργανισμός Δημοσιογραφικού Χάρτου Α.Ε.».

Πρόκειται για ένα ενιαίο αγρόκτημα επιφάνειας 3.443,54 τ.μ. μέσα στο οποίο υπάρχει ισόγειο κτίσμα (ισόγεια αποθήκη), 1.998 τ.μ. στη συνοικία Ρούφ, επί της οδού Μεσολογγίου. Η κατάσχεση έχει γίνει από τον Οκτώβριο του 2018, επισπεύδουσα είναι η Εθνική Τράπεζα και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1.188.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς προχωρά η συγχώνευση Nova-Wind – Συνεχίζονται οι επενδύσεις της United Group

Premia Properties: Οι επόμενες κινήσεις μετά το deal με τα Εκπαιδευτήρια Δούκα

Οργή της Άγκυρας μετά την «εκστρατεία» διεθνοποίησης της Αθήνας