Το ταξίδι των κόκκων κακάο έως την σοκολάτα είναι μακρύ: στέγνωμα ταξινόμηση, καθάρισμα. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται σε τεράστιες εγκαταστάσεις στη Δυτική Αφρική για να αποσταλεί στη συνέχεια το προϊόν αποσταλούν μεταξύ άλλων σε αποθήκες στο Άμστερνταμ, το Αμβούργο και την Αμβέρσα του Βελγίου, για τις κορυφαίες σοκολάτες του κόσμου.

Ωστόσο, ελλοχεύει ένας σοβαρός κίνδυνος για την αλυσίδα εφοδιασμού η οποία θα επηρεάσει τις τιμές όχι μόνο για γλυκά αλλά και για τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος και τα φυτικά φάρμακα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, από τις 30 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαιτήσει από εταιρείες όπως η Cargill, η Ferrero Group, η Nestle και η Mars να αποδείξουν ότι κάθε κόκκος που εισάγουν στην ήπειρο δεν συνέβαλε στην αποψίλωση των δασών κάπου αλλού.

Αυτό σημαίνει ιχνηλάτηση του κακάο από το χωράφι στο λιμάνι, μια δαπανηρή διαδικασία για έναν κλάδο που ήδη πλήττεται από τη μείωση της παραγωγής και τις τιμές ρεκόρ για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Ωστόσο, καμία απόδειξη σημαίνει και καμία πώληση, – μια σημαντική ποινή δεδομένου ότι τα 27 μέλη της ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα.

«Έχουμε ένα όπλο στον κρόταφο για να εγκαταστήσουμε συστήματα και να ετοιμαστούμε», δήλωσε ο Paul Davis, πρόεδρος του βιομηχανικού ομίλου European Cocoa Association. «Αναμένουμε διακοπή για περίπου ένα έως δύο χρόνια και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη».

Συντεταγμένες και διευθύνσεις

Κάθε αποστολή —σε σακούλες ή χύμα— θα πρέπει να αναφέρει τις συντεταγμένες GPS των εκμεταλλεύσεων όπου καλλιεργήθηκε το κακάο και αυτές οι πληροφορίες πρέπει να ανεβαίνουν σε μια βάση δεδομένων της ΕΕ. Οι Cargill, Ferrero και Nestle δήλωσαν ότι αναπτύσσουν τα δίκτυα γεωεντοπισμού τους στην Ακτή του Ελεφαντοστού, η οποία προμηθεύει το 44% του παγκόσμιου κακάο.

Κατά τη διάρκεια μιας κλήσης κερδών στις 22 Φεβρουαρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nestle, Mark Schneider, δήλωσε ότι είναι «πολύ σίγουρος» ότι η εταιρεία θα έχει μια αλυσίδα εφοδιασμού χωρίς αποψίλωση μέχρι την προθεσμία.

Ωστόσο, ακόμη και ενώ εργάζονται για την εκπλήρωση της εντολής, ορισμένοι πιέζουν το μπλοκ να καθυστερήσει την εφαρμογή, σύμφωνα με τον Peter Feld, CEO της Barry Callebaut AG.

«Ο κανονισμός της ΕΕ τέθηκε σε ισχύ και στην πραγματικότητα δεν μίλησε με κανέναν από τους παίκτες του κλάδου», είπε ο Feld. «Όλοι οι παίκτες συνεργάζονται με την Επιτροπή της ΕΕ για να ασκήσουν πιέσεις για μια μεταβατική περίοδο».

Ο κανονισμός της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, ή EUDR, καλύπτει επίσης το φοινικέλαιο, τον καφέ, τη σόγια, την ξυλεία και τα βοοειδή. Ο νόμος, που φτάνει από τον Αμαζόνιο μέχρι την Αφρική και την Ασία, ισχύει για πρώτες ύλες καθώς και για προϊόντα όπως το δέρμα και τα έπιπλα.

Χωρίς αυτό, περίπου 248.000 εκτάρια (613.000 στρέμματα) δάσους θα χάνονταν κάθε χρόνο μέχρι το 2030, εκτιμά το μπλοκ.

Οι ανησυχίες

Η ανησυχία για τον νέο νόμο κυριάρχησε στο συνέδριο του World Cocoa Foundation αυτό το μήνα στο Άμστερνταμ, όπου μια συνεδρία με θέμα «Οι γνωστοί άγνωστοι του EUDR» ξεχείλισε από ρυθμιστικές αρχές και στελέχη του κλάδου. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι παρευρισκόμενοι ζήτησαν από την υπεύθυνη πολιτικής της επιτροπής Zoe Druilhe λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή, αλλά δεν πήραν όλες τις απαντήσεις που ήθελαν.

Ο Druilhe δεν μπόρεσε να διευκρινίσει πότε θα κυκλοφορήσει ο ιστότοπος EUDR ή τι θα χρησιμοποιήσουν οι αρχές χαρτών αναφοράς για να ελέγξουν διπλά τις υποβολές των εταιρειών.

«Υπάρχει υψηλό επίπεδο ανησυχίας μεταξύ των εμπόρων, επειδή ο κανονισμός θα δυσκολέψει την είσοδο των κόκκων στην αγορά της ΕΕ», δήλωσε ο Fuad Mohammed Abubakar, επικεφαλής της Ghana Cocoa Marketing Company (UK) Ltd. «Αυτό θα ωθήσει τις τιμές ακόμα υψηλότερα»

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο κοστίζουν περίπου 800 δολάρια ο τόνος περισσότερο από αυτά στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται στα πιο ενεργά συμβόλαια.

Το κακάο ευθύνεται για το 7,5% της συνεισφοράς της ΕΕ στην παγκόσμια αποψίλωση των δασών, σύμφωνα με το BloombergNEF. Ορισμένες εταιρείες ήδη παρακολουθούν τους κόκκους μέσω εθελοντικών προγραμμάτων βιωσιμότητας, αλλά ο νέος νόμος απαιτεί ένα βαθύτερο επίπεδο επιτήρησης που ξεκινά με τη χαρτογράφηση των συχνά ασαφών ορίων απομακρυσμένων, μεμονωμένων οικοπέδων.

Διαβάστε ακόμη

DBRS: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Σημαντική πηγή ανάπτυξης οι επενδύσεις, μάστιγα η ακρίβεια στα ακίνητα (γράφημα)

Πώς να κρατήσετε χαμηλά το κόστος της επιχείρησής σας

H United Group ολοκλήρωσε την εξαγορά της Bulsatcom

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ