Ο Κάμπι Λάμε, ο γεννημένος στη Σενεγάλη influencer και TikToker με τους περισσότερους ακολούθους στον κόσμο, έλαβε την ιταλική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο 22χρονος TikToker που ζει στην Ιταλία από τότε που ήταν ενός έτους δήλωσε ότι «ένιωθε πάντα Ιταλός». Η ικανοποίησή του ήταν ολοφάνερη διότι οι αρχές του Πιεμόντε μόλις του είχαν απονείμει την ιταλική ιθαγένεια. Παρότι έζησε στη μικρή κοινότητα του Κιβάσο, κοντά στο Τορίνο, τα 21 από τα 22 έτη του βίου του. Όλα αυτά τα χρόνια ήταν νόμιμος κάτοικος Ιταλίας, αλλά δεν ήταν Ιταλός.

Στην Ιταλία, ισχύει το jus sanguinis και όχι το jus soli, ισχύει δηλαδή το «δίκαιο του αίματος» και όχι το «δίκαιο του εδάφους». Για να πολιτογραφηθεί κανείς Ιταλός πρέπει τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του να είναι Ιταλός. Δεν αρκεί να γεννηθεί εντός της επικράτειας της χώρας, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη Βρετανία όπου λόγω του αποικιοκρατικού παρελθόντος της χώρας αρκούσε να γεννηθεί κανείς σε οποιαδήποτε γωνιά της Αυτοκρατορίας για να θεωρείται Βρετανός.

Με άλλα λόγια και στην Ιταλία να είχε γεννηθεί ο Κάμπι Λάμε δεν θα αποκτούσε αυτόματα την ιταλική υπηκοότητα. Θα έπρεπε να φέρει εις πέρας χρονοβόρες και κοστοβόρρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αλλά ο νέος άνδρας ήταν και τυχερός και έξυπνος. Όταν έχασε τη δουλειά του σε ένα εργοστάσιο του Κιβάσο το 2020 εξαιτίας της πανδημίας (εξαιρετικά φονική στη Βόρεια Ιταλία, όπως όλοι θυμούνται), μη έχοντας τι να κάνει κλεισμένος στο σπίτι του αποφάσισε να «ανεβάσει» μερικά βίντεο στο TikTok.

Επρόκειτο σκηνοθετημένα σκετσάκια διάρκειας δευτερολέπτων ή ολίγων λεπτών χωρίς λόγια, στα οποία πρωταγωνιστούσε. Σαν ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου ή σαν μίμος, με το εκφραστικότατο πρόσωπό του «έπαιζε» σενάρια κωμικά, πρωτότυπα και ιδιαίτερα διασκεδαστικά.

Η απήχηση στους χρήστες του δημοφιλούς μέσου ήταν μεγάλη. Το TikTok, ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα παγκοσμίως κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο (μαζί με το Youtube). Έχει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς μηνιαίους χρήστες, κυρίως μεταξύ των νέων γενεών.

Έχει μάλιστα εκθρονίσει το Facebook στις ηλικίες από 13 έως 17 ετών, που θεωρούνται οι πλέον καθοριστικές για το παρόν (από διαφημιστική σκοπιά) και ενδεικτικές για το μέλλον κάθε μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Η ζωή του νεαρού πρώην βιομηχανικού εργάτη άλλαξε άρδην. Και άλλαξε «χάρη» στην πανδημία που έδωσε τον φτωχό βιοπαλαιστή τον ελεύθερο χρόνο που χρειαζόταν για να αναστοχαστεί για τη ζωή του και για να αναπτύξει το υποκριτικό ταλέντο και την αδιαμφισβήτητη ευφυία και εφευρετικότητά του.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην ιταλική La Repubblica, ο Λάμε είχε δηλώσει: «Δεν είναι σωστό κάποιος που ζει και μεγαλώνει με την ιταλική κουλτούρα τόσα χρόνια και είναι «καθαρός», να μην έχει ακόμα το δικαίωμα στην ιθαγένεια. Και δεν μιλάω μόνο για τον εαυτό μου».

Διαβάστε ακόμα:

Κυβερνοεπίθεση στον ΔΕΣΦΑ: Στο dark web τα αρχεία που έκλεψαν οι χάκερς (pics)

Η «ουρά» της Εξεταστικής, οι business του Κατάρ, τα ξενοδοχεία και τα οινοποιεία της Intrum, τα πετρέλαια και η νονά…

Eurobank Equities: Επενδυτές, μειώστε τις θέσεις σας στο Χ.Α. – Ποιες μετοχές θα «αντέξουν»