Ο Ντιρκ Ρέαν αντιδρά κάπως συγκρατημένα. Έχει όμως τους λόγους του να πανηγυρίζει όταν από τις 23 Φεβρουαρίου η Μπούντεσταγκ υπερψήφισε το νομοσχέδιο «για την ελεγχόμενη χρήση κάνναβης», οι επισκέψεις στις δύο ιστοσελίδες του έχουν πολλαπλασιαστεί.

Ο νόμος επιτρέπει σε κάθε ενήλικα να καλλιεργεί κατ’ οίκον μέχρι και τρία φυτά μαριχουάνας, να έχει πάνω του μέχρι και 25 γραμμάρια κάνναβης, αλλά και να αποθηκεύει έως και 50 γραμμάρια σπίτι του. Και ακόμη και αν τελικά τεθεί σε ισχύ αργότερα και όχι τον Απρίλιο, όπως προβλέπεται επί του παρόντος, ο Ρέαν θα είναι ένας από τους μεγάλους κερδισμένους.

Ο Ρέαν πουλάει τα πάντα που σχετίζονται με την καλλιέργεια της κάνναβης. Το best seller προϊόν του είναι το λεγόμενο ολοκληρωμένο σετ κάνναβης. Πρόκειται για μια εγκατάσταση σε μέγεθος ψυγείου, η οποία είναι εξοπλισμένη με λαμπτήρες, σύστημα εξαερισμού και τεχνολογίες μέτρησης. Η φθηνότερη εκδοχή του σετ πωλείται στα 500 ευρώ ενώ η ακριβότερη προσεγγίζει τα 1.500 ευρώ – και όλα τα σετ έχουν εξαντληθεί. Όπως τονίζει ο Ρέαν στη DW, σταδιακά «οι άνθρωποι εξοικειώνονται με την ιδέα του να καλλιεργήσουν οι ίδιοι κάνναβη».

Η καλλιέργεια κάνναβης ανθεί

Στο παρελθόν ο Ρέαν πέρασε δύο χρόνια στη φυλακή λόγω της δραστηριοποίησής του στον συγκεκριμένο τομέα. Εν συνεχεία ξεκίνησε το 2011 το εμπόριο χονδρικής, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες ιδίως για τις καλλιέργειες πιπεριών τσίλι, τοματών και μπρόκολων. Τώρα δηλώνει ιδιαιτέρως χαρούμενος που «μπορεί να δώσει κανονικά συμβουλές».

Έχοντας δύο καταστήματα με τέσσερις υπαλλήλους, ο Ρέαν είχε πέρυσι κύκλο εργασιών που έφτασε στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος εκτιμά πως θα αυξηθεί στα 3 με 4 εκατομμύρια ευρώ. Και η επιχείρηση του Ρέαν δεν είναι η μόνη σε ανάπτυξη. Όλοι οι προμηθευτές έχουν δει τη ζήτηση να αυξάνεται κατακόρυφα προειδοποιώντας για καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Δεν βγαίνουν όλοι κερδισμένοι

Πάντως δεν έχουν όλοι λόγο να πανηγυρίζουν καθώς η νομιμοποίηση δεν είναι καθολική. Το νέο νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει για παράδειγμα την ύπαρξη εξειδικευμένων καταστημάτων πώλησης κάνναβης. Εισαγωγείς, διανομείς, καταστηματάρχες – όλοι τους θα πρέπει να αναζητήσουν νέες προοπτικές επιχειρηματικής δραστηριοποίησης καθώς θα επιτρέπεται απλώς η καλλιέργεια ψυχαγωγικής κάνναβης είτε κατ’οίκον είτε στα πλαίσια «μη εμπορικών ενώσεων καλλιέργειας» που χαρακτηρίζονται και ως «κοινωνικές λέσχες κάνναβης».

Διαβάστε περισσότερα στην DW