Με μία νέα επένδυση απ’ την Sunlight ακριβώς πάνω στην αλλαγή της χρονιάς, την εξαγορά του 70% της εταιρείας καλουπιών Technoform με έδρα το Κιλκίς, ο όμιλος Olympia δείχνει ότι θα ακολουθήσει και φέτος τον δρόμο των επενδύσεων για την υποστήριξη του αναπτυξιακού σχεδιασμού των εταιρειών του. Παράλληλα εμφανίζεται ανοικτός «σε ευκαιρίες που δημιουργούν επιπλέον αξία», όπως λέει στην ειδική έκδοση «οι Leaders της Οικονομίας» του Business Stories ο εκτελεστικός πρόεδρος του κ. Γιάννης Καραγιάννης.

«Το 2021 μας βρήκε δυνατούς με σημαντικές επιτυχίες για τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας. Παραμένουμε ένας ισχυρός, πολυσχιδής και σύγχρονος επενδυτικός όμιλος, με ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και εξαιρετικό track record συμμετοχών σε κορυφαίες στον κλάδο τους εταιρείες, όπως η Sunlight Group, η Public-MediaMarkt, η SoftOne, η Westnet αλλά και η Lamda Development, μέσω κοινού επενδυτικού σχήματος με τη VNK Capital», επισημαίνει. Και προσθέτει: «Σημαντικό είναι να αναφερθούμε στην εντυπωσιακή πορεία που καταγράφει η Sunlight Group, εταιρεία τεχνολογίας με 30 χρόνια εμπειρίας στις βιομηχανικές μπαταρίες και στην αγορά αποθήκευσης ενέργειας, η οποία βρίσκεται σε τροχιά ραγδαίας ανάπτυξης και κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων στην παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, με εξαγωγές σε 100 και πλέον χώρες.

Παράλληλα, η Sunlight συνεχίζει τον μετασχηματισμό της σε εταιρεία τεχνολογίας που εφαρμόζει τις αρχές του τεχνολογικού αγνωστικισμού και της Βιομηχανίας 4.0 (αξιοποίηση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης) και επενδύει σε υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό. Μόνο το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Sunlight έχει στελεχωθεί με περισσότερους από 70 εξειδικευμένους ερευνητές και επιστήμονες, αρκετοί από τους οποίους επέστρεψαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Επιπλέον, η Public-MediaMarkt υλοποιεί ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα. Δίνει έμφαση στη συνεχή βελτίωση των διαδικασιών στη νέα αυτοματοποιημένη αποθήκη της στην Αττική, αλλά και στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για μια σύγχρονη omni-channel εμπειρία αγορών. Έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση υφιστάμενων καταστημάτων, παρουσιάζοντας ένα νέο concept στην Ελλάδα και στην Κύπρο με διευρυμένη ποικιλία προϊόντων και καινοτόμες υπηρεσίες που συνδυάζουν τις φυσικές αγορές με το e-commerce. Η εμπειρία και η γνώση μας στην επιλογή των κατάλληλων συνεργατών και στη διαμόρφωση αποδοτικών συνεργειών αποδεικνύεται και με την προσέλκυση μιας κοινοπραξίας νέων επενδυτών στον όμιλο της SoftOne, δίνοντας έτσι στην εταιρεία νέα ώθηση για την υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου επέκτασής της σε διεθνείς αγορές».

Προτεραιότητες

Προτεραιότητα του ομίλου για τη νέα χρονιά παραμένει η υποστήριξη του αναπτυξιακού σχεδιασμού των εταιρειών του μέσα από νέες επενδύσεις, ενώ αναζητούνται ευκαιρίες στην αγορά. «Συνεχίζουμε να επενδύουμε στις εταιρείες μας υποστηρίζοντας τον αναπτυξιακό τους σχεδιασμό και τη διαρκή δημιουργία αξίας στην οικονομία», λέει ο κ. Καραγιάννης. «Όπως προανέφερα, η Sunlight Group συνεχίζει απρόσκοπτα το επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξής της στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η εταιρεία υλοποιεί ένα φιλόδοξο πενταετές επενδυτικό πλάνο ύψους 560 εκατ. ευρώ ώστε να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου. Το πλάνο αυτό περιλαμβάνει την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Sunlight στην Ελλάδα (Ξάνθη και Κομοτηνή), την Ιταλία (Βερόνα) και τις ΗΠΑ (Βόρεια Καρολίνα), με τις κατάλληλες υποδομές, σύγχρονο εξοπλισμό και αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής. Ανάμεσα στα πλάνα της Sunlight είναι επίσης η δημιουργία της πρώτης μονάδας στην Ελλάδα για την παραγωγή στοιχείων λιθίου για βιομηχανικές και εκτός δρόμου μπαταρίες και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Μια επένδυση που αναμένεται να υπερβεί τα 900 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η Public-MediaMarkt υλοποιεί ένα δυναμικό πλάνο που αναμένεται να ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ έως το 2022, αναβαθμίζοντας διαρκώς τις τεχνολογικές της υποδομές, τα logistics, το e-commerce και τις υπηρεσίες της ώστε να προσφέρει ακόμη περισσότερες δυνατότητες στους ανθρώπους, συνεργάτες και πελάτες της.

Παράλληλα, παρακολουθούμε την αγορά και είμαστε ανοιχτοί σε ευκαιρίες που δημιουργούν επιπλέον αξία και συνεισφέρουν μέσα από συνέργειες στην επιτυχία των εταιρειών μας. Επιθυμία μας είναι, με τις επενδύσεις που υλοποιούμε και τις στρατηγικές συνεργασίες που επιτυγχάνουμε, να αναδεικνύουμε τις προοπτικές της χώρας μας ως προορισμού για άμεσες ξένες επενδύσεις».

Για τον ίδιο, η προώθηση μιας πράσινης και ισότιμης ανάπτυξης είναι μονόδρομος για το επιχειρείν με τον όμιλο Olympia να ακολουθεί ήδη υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής που αντανακλώνται στη λειτουργία των θυγατρικών του.

«Ως όμιλος επενδύουμε σε τομείς που είναι κρίσιμοι για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Μέσα από τη δραστηριότητά μας προσβλέπουμε να έχουμε έναν θετικό ρόλο στην υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης, στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και γενικότερα στην προώθηση της ψηφιακής οικονομίας, μέσα από τεχνολογίες που προσφέρουν νέες δυνατότητες και βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων. Η Sunlight Group, που δραστηριοποιείται στην αποθήκευση ενέργειας, αναγνωρίζει τον καίριο ρόλο του κλάδου στη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης οικονομίας και επενδύει σημαντικά σε έρευνα και ανάπτυξη για τον σχεδιασμό φιλικότερων προς το περιβάλλον προϊόντων, με αιχμή του δόρατος το λίθιο και τις νέες τεχνολογίες.

Η εταιρεία επενδύει επίσης στη δημιουργία και τη μετάδοση γνώσης, αλλά και την απασχολησιμότητα των νέων, με ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης. Αξίζει να αναφερθούμε στις πρωτοβουλίες “ReGeneration Academy on Production Engineering, powered by Sunlight” και “RISE to the Challenge”. Η πρώτη αφορά την υλοποίηση πρωτοποριακού προγράμματος κατάρτισης στη μηχανική παραγωγή κι έχει στόχο την εκπαίδευση, εξειδίκευση, ενδυνάμωση και απασχόληση νέων πτυχιούχων. Η δεύτερη, αποτελεί 18μηνο αναπτυξιακό πρόγραμμα έμμισθης εκπαίδευσης και απασχόλησης πτυχιούχων στις εγκαταστάσεις της Sunlight, το οποίο ήδη παρακολουθούν 10 νέες και νέοι μηχανικοί.

Επιπλέον, η Public-MediaMarkt επενδύει διαρκώς σε νέες τεχνολογίες και καινοτομίες που αλλάζουν την εμπειρία του καταναλωτή. Παράλληλα, συμβάλλει στην ισότιμη πρόσβαση των νέων στην ψηφιακή εκπαίδευση, την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ίσων ευκαιριών. Σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό σωματείο “ΔΕΣΜΟΣ”, η εταιρεία παρέχει υλικοτεχνικό εξοπλισμό και εκπαιδευτικό υλικό για τη βελτίωση των συνθηκών μάθησης σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα».

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση για τις επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Το όχι του Φραγκιαδάκη, ο νόμος Χατζηδάκη και ο Βακάκης ως Άι Βασίλης 

Πώς θα μεταμορφωθεί η οικία Κάλλας στην οδό Πατησίων 61