Σε περαιτέρω διεύρυνση του δικτύου του, ενίσχυση των πολλαπλών προγραμμάτων στήριξης μικρομεσαίων εταιρειών με προοπτικές ισχυρού scale up μέσω κυρίως της εξωστρέφειας, και σε κατάρτιση ερευνών στοχεύει ο οργανισμός Endeavor Greece, μέλος του διεθνούς ομώνυμου δικτύου με πρόσβαση σε 37 χώρες.

Ήδη, όπως έλεγε σε ενημερωτική συνάντηση ο κ. Παναγιώτης Καραμπίνης,  γεν. διευθυντής του οργανισμού που προσφέρει δικτύωση, mentoring και χρηματοδότηση, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υποστηρίζονται 30 επιχειρηματίες, από 24 εταιρείες: Blueground, Centaur, CHB –Christodoulou Brothers, Dust & Cream, Ergon, FrezyDerm, Green Cola, Hellas Direct, HotelBrain, InstaShop, Konva, NumberAI, Nova Credit, Matternet, MTI, Oseven Telematics, Papadimitriou, Pnoe, Pollfish, Raymetrics, Softomotive, SYCHEM, Think Digital Group (TDG), Workable. Όλες οι παραπάνω είναι εταιρείες που καταγράφουν ρυθμό ανάπτυξης 80% ετησίως, ο κύκλος εργασιών τους συνολικά ακουμπά τα 450 εκατ. δολ. και απασχολούν 5.000 εργαζόμενους.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής της Endeavor Greece, οι έξι από αυτές τις εταιρείες, οι Softomotive, Nova Credit, Blueground, Workable, Ergon, Instashop, ανήκουν στις εταιρείες του παγκόσμιου δικτύου της Endeavor με τις καλύτερες επιδόσεις (Outliers). Τα κριτήρια επιλογής στους Outliers είναι η εταιρεία να έχει σηκώσει 20 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης τα τελευταία δύο χρόνια ή να παρουσιάζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του 75% τα τελευταία δύο χρόνια.

«Αναζητούμε επιχειρήσεις με μεγάλες ιδέες και ικανούς ηγέτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε παγκόσμιο επίπεδο», σημείωσε ο κ. Καραμπίνης. Όπως εξήγησε η επιλογή μιας εταιρείας δεν είναι εύκολη υπόθεση και πως απ’ το 2012 έχουν εξεταστεί περίπου 3.000 εταιρείες.

Πέρυσι εντάχθηκαν 7 νέες εταιρείες εκ των οποίων οι 4 έχουν έδρα στο εξωτερικό ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα ενταχθούν  8-10 επιχειρηματίες. Ήδη τρεις εταιρείες, δύο απ’ το χώρο τη τεχνολογίας και μία απ’ το χώρο της ξυλείας, αναμένεται να παρουσιαστούν το Μάρτιο στη διεθνή επιτροπή της Endeavor για να διεκδικήσουν την ένταξη τους στο δίκτυο. Μία διαδικασία αρκετά απαιτητική με δεδομένο ότι για να γίνει μία εταιρεία μέλος πρέπει να περάσει από έξι στάδια ελέγχου.

Από την άλλη βέβαια υπήρξαν και αποτυχίες με δεδομένο ότι επτά εταιρείες απ’ το 2012, όταν ήρθε στην Ελλάδα η Endeavor, αποχώρησαν. Οι δύο εξ αυτών εξαγοράσθηκαν και οι υπόλοιπες έκλεισαν.

Χρηματοδότηση

Τα τελευταία χρόνια η Endeavor, εκτός από επιχειρηματική υποστήριξη προσφέρει και χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα μέλη του δικτύου της Endeavor Greece κατάφεραν να αντλήσουν πέρυσι από ξένα funds και venture capitals συνολικά 113 εκατ. δολάρια. Φέτος έχουν ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία πέντε εταιρείες, όπως σημείωσε ο κ. Καραμπίνης, εκτιμώντας ότι το τελικό ποσό θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Παράλληλα, από το 2012 ο Endeavor δημιούργησε το Endeavor Catalyst ως ένα μέσο συγχρηματοδότησης, που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τους Endeavor Entrepreneurs και τους κύκλους χρηματοδότησής τους. Το Endeavor Catalyst επενδύει μαζί με άλλους θεσμικούς επενδυτές στους γύρους χρηματοδότησης των επιχειρηματιών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο. Επενδύει έως 10% ή έως 2 εκατ. ευρώ σε έναν γύρο χρηματοδότησης. Στην Ελλάδα, το Catalyst έχει επενδύσει στην Ελλάδα στις εταιρείες Blueground, Hellas Direct, Workable και Nova Credit και παγκοσμίως σε περισσότερες από 110 εταιρείες σε 25 αγορές. Όπως είπε ο κ. Καραμπίνης εντός του έτους θα ξεκινήσει να “τρέχει” το Endeavor Catalyst III που εκτιμάται ότι θα “μαζέψει” 150 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων 3-5 εκατ. δολάρια θα προέλθουν από την Ελλάδα.

Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, το Endeavor Catalyst έχει επενδύσει σε περισσότερες από 110 εταιρείες σε 25 αγορές, ενώ το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει έξι εξαγορές (Globant, Yemeksepeti, Mapam (RUMA), FIGS, lyzico, Foriba) και τέσσερα «unicorns».

Εν τω μεταξύ από το 2016, η Endeavor υλοποιεί σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ, το πρόγραμμα ΟΠΑΠ Forward. Το πρόγραμμα υποστηρίζει 50 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε 9 κλάδους, παράγουν συνολικά περίπου 740 εκατ. ευρώ και έχουν δημιουργήσει 40.000 θέσεις εργασίας. Το εν λόγω πρόγραμμα ανανεώθηκε για την προσεχή τριετία και ήδη έχει ξεκινήσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τον 4ο κύκλο.

Στους στόχους για τα επόμενα χρόνια ο οργανισμός θέλει να ενισχύσει την στήριξη που παρέχει στις επιχειρήσεις, αλλά και να διασυνδέσει την ελληνική αγορά και τους Έλληνες επιχειρηματίες με δίκτυα επιχειρηματιών και με αγορές του εξωτερικού. Παράλληλα να αποτελέσει και πηγή «γνώσης» μέσα απ’ την κατάρτιση ερευνών.