Έντονες επικρίσεις και μεγάλη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στην Κίνα το όλο και πιο εξαντλητικό ωράριο που επιβάλλουν οι Big Tech στους εργαζομένους τους, με αποτέλεσμα οι νέοι να στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε άλλες δουλειές, προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Πρόσφατα, κύμα αντιδράσεων δέχτηκε η επικεφαλής επικοινωνίας της Baidu, Κου Τζινγκ, η οποία ανέβασε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία υπερασπίζεται την κουλτούρα της εταιρείας, που προωθεί τα εξαντλητικά ωράρια.

Σε κάποιο από αυτά, το οποίο έγινε γρήγορα viral, η Κου Τζινγκ λέει ότι δεν ευθύνεται για το αν οι σχέσεις ή η υγεία της ομάδας της επηρεάζεται από τη δουλειά τους, δηλώνοντας κυνικά ότι η ίδια δεν είναι η μητέρα τους.

Παράλληλα, σε άλλο βίντεο αναφέρει ότι μια γυναίκα που επιλέγει να περνά χρόνο με τον σύζυγο και τα παιδιά της δεν πρέπει να περιμένει αύξηση ή προαγωγή. Ακόμη, ισχυρίζεται ότι δεν έχει μετανιώσει για το γεγονός ότι ξέχασε τα γενέθλια του ενός γιου της και σε ποια τάξη στο σχολείο είναι ο άλλος, επειδή επέλεξε να γίνει γυναίκα καριέρας. «Κρατήστε το τηλέφωνό σας ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο, πάντα έτοιμοι να απαντήσετε», είναι η συμβουλή που δίνει σε όσους είναι… αρκετά τυχεροί, ώστε την έχουν προϊσταμένη.

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν και ήταν έντονες, με την ίδια την Κου Τζινγκ να ζητά δημοσίως συγνώμη, υποσχόμενη να βελτιώσει τον τρόπο που επικοινωνεί και να νοιαστεί περισσότερο για τους συναδέλφους της. Την επόμενη μέρα παραιτήθηκε, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Baidu, Ρόμπιν Λιν, δήλωσε ότι τα σχόλια που έκανε εκείνη στα βίντεο δεν αντικατοπτρίζουν τις αξίες της εταιρείας.

Ωστόσο, πολλοί ήταν οι χρήστες του διαδικτύου στην Κίνα που διαφώνησαν, με κάποιους να λένε ότι η Κου Τζινγκ απλώς περιέγραψε την πραγματικότητα, καθώς τέτοιες συμπεριφορές είναι ευρέως διαδεδομένες στις Big Tech της χώρας. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, μια θέση εργασίας σε κάποια από αυτές τις εταιρείες ήταν πολύ επιθυμητή για τους εργαζόμενους και τους προσέδιδε κύρος, μεγάλο μισθό, γενναιόδωρα προνόμια και προσοδοφόρα δικαιώματα αγοράς μετοχών.

Ακόμη και οι εξαντλητικές ώρες δεν πτοούσαν τους εργαζομένους ή εκείνους που ήθελαν να προσληφθούν, μέχρι που τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν το 2019, όταν ο συνιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα, προωθούσε την εβδομάδα εργασίας «996», όπως την αποκαλούσε, δηλαδή δουλειά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, έξι ημέρες την εβδομάδα. Αυτό ήταν η αιτία για να ξεσπάσει ένα κύμα αντιδράσεων στο διαδίκτυο, με πολλούς εργαζομένους να μιλούν για βάρδιες «007», δηλαδή 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη

Εξοχικά: Ποιες είναι οι πιο ακριβές περιοχές στην Ελλάδα – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές (πίνακες)

Κώστας Καραφωτάκης – Τάκης Πέρκιζας: Το σχέδιο για τη νέα εποχή της ΕΨΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ